En Sıcak Konular

Gül'ün bir yıllık karnesi nasıl?

17 Ağustos 2008 14:40 tsi
Gül'ün bir yıllık karnesi nasıl?

28 Ağustos tarihinde görev süresinin ilk yılını dolduracak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in dış gezi performasının % 28'ini şimdiden gerçekleştridi. İşte rakamlar...

28 Ağustos 2007’de Cumhurbaşkanı seçilen ve aynı gün yemin ederek göreve başlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde geçirdiği 1 yıllık süre zarfında 20 kez yurtdışına çıktı, Kraliçe 2’nci Elizabeth ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın da aralarında bulunduğu 18 devlet başkanı ve önemli konuğu ağırladı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 7 yılda yaptığı yurtdışı seyahat sayısı ise 49 olmuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’nde bir yılını doldurmasına sayılı günler kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi ve 22 Temmuz seçimlerinin ardından 28 Ağustos’ta Meclis’te yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen ve aynı gün yemin ederek göreve başlayan Gül, bir yıl boyunca, yurtdışı ziyaretlere ağırlık verdi ve Çankaya Köşkü’nde önemli konuklar ağırladı. Gül cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretini Köşk’e çıktıktan 21 gün sonra 18 Eylül 2007’de KKTC’ye gerçekleştirdi. Gül ardından da 2 Ekim 2007’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene Van Der Linden’in resmi davetlisi olarak Strasbourg’a gitti. Gül AKPM Genel Kurulu’na hitap eden ilk Türk cumhurbaşkanı oldu. 1 yıl boyunca 3 kez Fransa ziyaretinde bulunan Gül, 6 Kasım 2007’de Aliyev’in davetlisi olarak Azerbaycan’a, 20 Kasım 2007’de de de Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Temel Atma Töreni’ne katılmak üzere Gürcistan’a gitti. Gül Azerbaycan ve Gürcistan’ın yanı sıra Türkmenistan ve Kazakistan’a da ziyaretlerde bulundu.

2008’İN İLK ZİYARETİ ABD’YE

Cumhurbaşkanı Gül 2008 yılının ilk ziyaretini ise Başkan George W. Bush’un davetlisi olarak ABD’ye gerçekleştirdi. ABD Başkanı Bush ile görüşen Gül, Washington ve New York’ta Amerikan basını, sivil toplum kuruluşları ve Amerika’daki Türk toplumu temsilcileriyle temaslarda bulundu. Gül ABD ziyaretinin hemen ardından da 14 Ocak 2008’de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in davetlisi olarak Mısır’a gitti. Gül, 4 Temmuz’daki ikinci Kazakistan ziyaretiyle birlikte toplam 20 kez yurtdışına çıkarken, gittiği ülkeleri de “Fransa, Gürcistan, Azerbaycan, KKTC, Mısır, ABD, Kazakistan, Türkmenistan, Pakistan, Senegal, Romanya, Katar, Suriye, Makedonya, Romanya, Hırvatistan ve Japonya” oluşturdu.

18 ÜST DÜZEY KONUK AĞIRLADI

Gül, 1 yıl boyunca yurtdışı ziyaretlerinin yanı sıra önemli konuklar da ağırladı. Gül’ün Çankaya Köşkü’nde ilk üst düzey konuğu 30 Eylül 2007’de Türkiye’ye gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev oldu. Gül, 16 Ekim 2007’de, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad, 9 Kasım 2007'de Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz, 13 Kasım’da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmud Abbas’ı Çankaya Köşkü’nde ağırladı. 27 Kasım 2007’de İngiltere Veliaht Prensi ve Galler Prensi Charles Türkiye’yi ziyaret ederken, 37 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen Kraliçe 2. Elizabeth de Çankaya Köşkü’nün konukları arasında yer aldı. Gül’ün diğer konukları ise ‘KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Senegal Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Ürdün Kralı 2. Abdullah bin el-Hüseyin Haşimi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Bayreyn Kralı Hamad bin İsa El-Halife, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah-el-Ahmet el-Cabir el-Sabah’ oldu. Gül’ün en tartışmalı konuğu ise Darfur’daki soykırımdan sorumlu tutulan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir oldu. Gül son olarak da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı Çankaya Köşkü yerine İstanbul’da ağırladı.

DOĞU’YA AĞIRLIK VERDİ

Yurtdışı ziyaretlerinde batıdan çok doğuya ve Türk cumhuriyetlerine ağırlık veren Gül, yurtiçi ziyaretlerinde de yine doğu ve Güneydoğu illerine özel önem verdi. Göreve gelir gelmez Van-Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır’a giden Gül, yine 1 yıl boyunca Kars, Antalya, İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş gibi illerde çeşitli etkinliklere katıldı. Gül son olarak da Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki Hacıbektaş şenliklerine katılarak ‘birlik-beraberlik’ mesajları verdi.

8sutun



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs