En Sıcak Konular

Yahudi yerleşimci saldırıları tehdit ediyor

17 Ağustos 2008 19:27 tsi
Yahudi yerleşimci saldırıları tehdit ediyor Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarda, geçen yıla göre ciddi bir artış gösterirken, bu yıl ilk 6 ayda 429 olay oldu.

İsrail'de "Yahudi yerleşimci saldırıları" tehdidi artarak devam ediyor. Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yaptığı saldırılarda, geçen yıla oranla bu yıl ciddi bir artış olduğu bildirilirken, geçen senenin tamamında 551 vaka yaşanırken, bu yılın ilk 6 ayında 429 olay oldu.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin giderek artan oranda şiddete başvurduklarını ve bu durumun kaygı verici olduğunu duyuran İsrailli güvenlik kaynakları, bu tür olayların son 1 yılda arttığını açıkladı.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in haberinde, yerleşimcilerin Filistinlilere ve İsrail güvenlik güçlerine zarar verdikleri ifade edilirken, habere göre bu yılın ilk yarısında 429 olay yaşandı.

Geçen senenin tamamında yaşanan vaka sayısı 551'i bulurken Haaretz, polis ve bazı askerlerin bu tür ciddi sorunlarla boğuşmamak için, yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı şiddeti görmezden geldikleri yolundaki iddiaların da yetkililer tarafından görüşüldüğünü belirtti.

İsrail güvenlik güçleri, IDF'in bazı üyelerinin yerleşimcilere "Bulaşmak istemediği" yolunda eleştiriler getirilirken, geçen hafta polis, ordu ve Şin Bent iç istihbarat servisinden yetkililerin katıldığı toplantıda Yahudi yerleşimcilerin sebep olduğu bazı şiddet olaylarının "Kasti ve planlı" olduğu görüşü dile getirildi.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık yarım milyon Yahudi yerleşimci yaşarken, buradaki toplam Filistinli sayısı ise 2.5 milyon civarında. Bu bölgelerde devlet desteğiyle yaşayan İsrailli yerleşimciler ile Filistinliler arasındaki gerginlik zaman zaman artarken, polis ve yargı insan hakları örgütleri tarafından bu olaylarda yerleşimcilere yumuşak davranmakla suçlanıyor.

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem tarafından son çekilen görüntülerde, İsrailli Yahudi yerleşimciler yaşlı bir Filistinli çifte saldırırken görüntülenmişti.

Görüntülerde El Halil yakınlarında 8 Haziran'da meydana gelen olayda, yüzleri maskeli 4 İsrailli yerleşimci, ellerinde sopalarla yaşlı bir Filistinli çifte yaklaşırken ve hiçbir şey söylemeden çifte vururken görüntüleniyor.

Bölgede çobanlık yapan el Navaca çifti saldırı sonucu hastanelik olup yeğenleri de yaralanırken, görüntülerin ardından saldırıyı yapan yerleşimciler de, İsrail askerleri tarafından tutuklanmıştı.

dünya bülteni



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,466 µs