En Sıcak Konular

Kendi topraklarında mülteci olmak...

17 Ağustos 2008 22:17 tsi
Kendi topraklarında mülteci olmak... Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya krizi ile patlak veren savaşın en ağır faturasını, yine siviller ödüyor. Savaş bölgelerinden kaçan yaklaşık 80 bin sivil, Tiflis ve yakınlarında oluşturulan çadır kentlerde yaşam mücadelesi veriyor...

Ayrıca okulların tatil olması sebebiyle binlerce mülteci Tiflis'teki okullarda istihdam ediliyor. Evini kaybeden çoğu mülteci, Eylül ayında okulların açılacağını belirterek kalacak yerlerinin olmadığını söylüyor. 
Tiflis'in 15 kilometre güneyinde kurulan çadır kentte 2 bin dolayında savaş mağduru yaşıyor. Çoğu Gori ve Tshinvali'de gelen mağdurlar zor şartlar adlında hayatlarını sürdürüyor. Kampa yurtdışında gelen yardımlar günlük olarak dağıtılıyor. Mültecilerin en büyük sorunu kampın alt yapısının olmayışı. Kampın yakınına kurulan seyyar banyo ihtiyaca cevap veremiyor. Çadırların gündüz çok sıcak olduğunu söyleyen savaş mağdurları çocuklarının ishal olduğunu belirtiyorlar.

Kampa giren Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan 70 yaşındaki savaş mağduru Gaze isimli Gürcü kadın, Gori'den geldiklerini ve orada her şeylerini kaybettiklerini söyledi. Gaze "Çok zor durumdayız. Savaşta her şeyimizi kaybettik. Savaş çok kötü bir şey. Yaşadığımız şartları görüyorsunuz" şeklinde konuştu.

Mültecilerin durumunu yakından görmek için çadır kente gelen Gürcistan milletvekili Goru Magaşvili de insanların zor şartlarda hayatlarını sürdürdüğünü belirtti. Magaşvili, savaş mağdurlarına elinden gelen yardımları esirgemediklerini ifade ederek, on binlerce insanın evlerinden olduğunu kaydetti.


BAZI MÜLTECİLER TÜRKİYE'YE GİTMEK İSTİYOR

Gori'de savaştan kaçtığını belirten 50 yaşındaki Zaga Varanili isimli bir Gürcü de evlerinin bombalandığını ve hiçbir şeylerinin kalmadığını belirtti. Gürcü kadın "Evimiz barkımız artık yok. Ne bir kaşık ne de bir çatalımız var. Çok zor durumdayız. Eğer imkan verseler Türkiye'ye gidip çalışmak isterim. Türkiye'ye gitmekten başka çaremiz kalmadı" ifadelerini kullandı.

Tshinvali'den kaçarak kampa gelen 70 yaşındaki bir Gürcü kadın da kızının savaşta kaçamadığını ifade ederek kendisinden haber alamadığını ve çok tedirgin olduğunu kaydetti. Gidecek yerlerinin olmadığını belirten yaşlı Gücü kadın, Tshinvali'nin savaşta yerle bir olduğunu çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu söyledi.

Resmî rakamlara göre Gürcistan'da 80 bine yakın insan savaştan dolayı evsiz kaldı. Bu arada ülkeye yabancı yardımlar da gelmeye başlıyor. İlk olarak bu ülkeye yardım elini uzatan Türk Kızılay'ı, Tiflis ve civar kentlerde yardım dağıtıyor.

cihan



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,142 µs