En Sıcak Konular

Doğan ile Karamehmet'in Pamukbank kavgası büyüyor!

18 Ağustos 2008 08:02 tsi
Doğan ile Karamehmet'in Pamukbank kavgası büyüyor! Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun 2002 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrettiği Pamukbank'la ilgili tartışmalar son dönemde yeniden alevlendi.

Ergenekon iddianamesinde geçen telefon görüşmeleri Doğan Grubu ile Çukurova'yı karşı karşıya getirdi. Yeni Şafak, Akşam, Sabah ve Star gazetelerinde yayınlanan telefon kayıtlarına göre dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, BDDK başkan yardımcısı olduğu belirtilen ve kod adı Ali Vural olan kişiye Pamukbank'ın fona devredilmesi yönünde talimatlar verdi.

BDDK'daki aynı isim Doğan Medya Yönetim Kurulu'ndaki kod ismi Veli Dural olan kişiyle yaptığı görüşmede de, "Her şeyi Mesut ve Aydın bey (Aydın Doğan) ayarladı, merak etmeyin." dedi. İddialardan sonra patronluğunu Mehmet Emin Karamehmet'in yaptığı Akşam gazetesinde Doğan Grubu'na ağır eleştiriler yöneltildi.

Doğan Grubu ise iddiaları gülünç diye nitelendirirken yargı yoluna başvuracağını açıkladı. Tartışmaya Pamukbank'ın Yapı Kredi ile birleştirilmemesi yönünde Mr. Anderson adındaki bir kişi vasıtasıyla BDDK'ya telkinde bulunduğu öne sürülen Citibank da dahil oldu.

ABD'li finans devi gazetelerde belirtildiği gibi bir pazarlığın içine girmediklerini kaydederek, "Mr. Anderson diye de bir danışmanımız olmamıştır." ifadelerini kullandı. Dönemin BDDK Başkanı Engin Akçakoca da suçlamaları reddetti.

"BDDK, Pamukbank'ın alınması istenen tedbirleri almadığını, hakim ortakların banka kaynaklarını lehlerine kullandığını, bankanın yükümlülüklerinin toplam varlıklarının değerini aştığını, faaliyetine devamının tehlike arz ettiğini tespit etmiştir. Tamamen yasal hükümlere uygun olarak Pamukbank'ın TMSF'ye devrine karar verilmiştir." diyen Akçakoca, iddia sahipleri hakkında dava açacağını duyurdu.

Ergenekon iddianamesindeki telefon kayıtlarını ilk fark eden Yeni Şafak, 13 Ağustos'ta "Pamukbank'ta şaibeli diyaloglar" başlığıyla haberi okurlarına duyurdu. Ertesi gün Akşam konuyu tartışmaya açarak "Şok belge: İşte Pamukbank'ı böyle gasp etmişler" manşetini attı.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut ise "Gerçek nihayet ortaya çıkıyor" başlıklı köşe yazısında dış çevrelerle bağlantılı bazı karar vericilerin o dönemde iki banka (Yapı Kredi ve Pamukbank) ve Turkcell gibi kârlı kuruluşları elinde bulunduran Çukurova'dan rahatsız olduklarını ve bankanın fona devredilmesinin de ekonomik değil, siyasi mülahazalarla alınmış bir karar olduğunu yazdı.

Yayınlarını sürdüren Yeni Şafak, Jandarma İstihbarat'ı tarafından hazırlandığını belirttiği dökümlerde geçen Ali Vural ve Veli Dural kodlu isimlerin istihbarat birimleri tarafından rumuzlandığını öne sürdü. Söz konusu yayınlardan rahatsız olan Doğan Grubu ise ilk cevabı Hürriyet üzerinden verdi.

Konuşmaların ve isimlerin hayali olduğunu yazan Hürriyet'in genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, "Tedavül mevsimi" başlığını taşıyan yazısında iddiaları komplo teorisi olarak değerlendirdi ve yalanladı. 15 Ağustos'ta ise Yeni Şafak dönemin BDDK üyesi Kemal Çevik ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile görüşerek, el koyma kararının arkasındaki beynin Kemal Derviş olduğunu öne sürdü.

Doğan Grubu'na bağlı gazeteler de Karamehmet'in batmasından kendilerinin değil, bizzat Çukurova Grubu'nun patronunun sorumlu olduğunu ortaya koyan haberler yayımladı. Haberlerde Pamukbank'ın 1989'dan itibaren mali yapısının bozulduğu, bundan ötürü Hazine tarafından yakın takibe alındığı ve bankanın sürekli olarak kendi grup şirketlerine kredi kullandırmasından ötürü 2002'de 2 milyar dolarlık zararla fona devredildiği anlatılıyordu.

Haberlere cevabı gecikmeyen Akşam ve grubun diğer gazetesi Tercüman, 16 Ağustos'ta "Tanıklar konuşuyor, gaspçılar panikte: El koyma için Ecevit'i zorladılar" sürmanşetiyle çıktı. Akşam'ın yayın yönetmeni Turgut'un Doğan Grubu'nu hedef alan yazısının başlığı ise sertti: "Mezar soyucunun gazetesi." Doğan Grubu ise BDDK tarafından hazırlanmış bazı raporları gündeme getirerek Karamehmet'i suçlamayı sürdürdü.

Tartışma başlatan telefon kayıtları
Çukurova Grubu'na ait olan Pamukbank'a 2002'de el koyma sürecine ilişkin iddialar, Ergenekon iddianamesinde yer aldı.

Savcılığın bir internet sitesinden alındığı notunu düştüğü 18 sayfalık telefon görüşmelerinde Pamukbank operasyonu öncesinde dönemin BDDK başkan yardımcısı olduğu belirtilen ve kod adı Ali Vural olan kişi ile Doğan Medya Yönetim Kurulu üyesi olduğu belirtilen ve yine kod ismi Veli Dural olan kişinin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile arasında geçen telefon görüşmelerinin kayıtları yer aldı. Telefon kayıtlarında Citibank Başdanışman Yardımcısı Mr. Anderson'a ait ifadeler de var.

Görüşmelere göre, Vural, operasyonla ilgili gelişmeleri gün gün Dural aracılığı ile Aydın Doğan'a aktarıyor. Vural, Pamukbank'ın sahibi Çukurova Holding'in 'başa bela olduğunu' söyleyen Mr. Anderson'a da 'Her şeyi Mesut ve Aydın Bey ayarladı, merak etmeyin' diyerek el koymanın kesinliğine ilişkin net mesajlar verdi.

Pamukbank'a el konulduğu 18 Haziran 2002 gecesinden 2 gün önce Ali Vural, 17.30'da Veli Dural'ı cepten arayarak, "Abi, 'o' konuda işler yolunda mı?" diye soruyor. Veli Dural ise, "Endişe edecek bir durum yok" diye karşılık veriyor. Vural da, 'Tamam abi, sana güveniyoruz. Aman abi sorun falan çıkarsa önce beni ara gözünü seveyim" diye konuşuyor.

Belgelerde Vural'ın bahsettiği 'o' konunun Pamukbank'a el konulması çalışmaları olduğu dile getiriliyor. Vural, 18 Haziran 2002 sabahı Mr. Anderson'u da arayarak yardım istiyor. Görüşmede temsil ettiği işadamlarının Çukurova'dan rahatsız olduğunu dile getiren Mr. Anderson, dönemin Devlet Bakanı Kemal Derviş ve ekibiyle Türk ekonomisinin ayağa kalkacağını söylüyor.

Vural da "Sağ olun efendim" dedikten sonra Mr. Anderson şunları söylüyor: "Bu holding (Çukurova) başımıza ileride bela olabilecek kadar büyüdü ve iştah kabartır hale geldi. Temsilcisi olduğum insanlar durumdan rahatsız. Dolayısıyla muhtemel ve beklenen bir ölümden sonra her şeyin konuştuğumuz gibi olması gerekmektedir."

Mr. Anderson, Pamukbank konusuna tekrar dönerek, Çukurova tarafından teklif edilen Yapı Kredi ve Pamukbank'ı birleştirme isteği için de şöyle diyor: "Şirket planladığımız gibi dağıtılacak. Ama bir sorun var. Birleşmek istedikleri yolundaki talep yazıları gelmiş olmalı. Bu konuyu biraz sürüncemede bırakacaksınız.

Karşı taraf Türkiye'de etkin bir isim. Hukuki yönden bu planları boşa çıkartırlar mı?" Vural da, "Beyefendi o konuları siz hiç merak etmeyin. Tüm işler bizzat Mesut ve Aydın Bey tarafından ayarlandı. Zaten bu konu adli tatile kadar muallakta kalacaktır. 'O' iş bittikten sonra anlaşılana kadar biz Pamukbank'ı satacak pozisyona getiririz ve olay bitecek." şeklinde konuşuyor.

zaman



Bu haber 373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,300 µs