Ateş topu daha nereleri vuracak? | " /> Ateş topu daha nereleri vuracak? | "/>

En Sıcak Konular

Ateş topu daha nereleri vuracak?

18 Ağustos 2008 14:26 tsi
Ateş topu daha nereleri vuracak? Kafkasya’da yaşanan savaş soğumaya yüz tutarken, yeni düzende hangi taşın, nereye oturacağı merak konusu. İbrahim Karagül'e yeni bir soğuk savaş miladı olarak nitelendirilen bu çatışmaların, bölgesel ve küresel ölçekte nasıl devam edeceğini sorduk.

Rusya ve Gürcistan arasında gibi görünen, ancak kürsülerde Rusya-ABD arasında geçen Kafkasya’daki savaşta silahlar susmaya karar vermişken, asıl bundan sonra neler olabileceği ve bölgedeki istikrarı herkesten çok önemseyen Türkiye’nin ne yapması gerektiği soruluyor. Bu soruları cevaplayan ise, Yeni Şafak Gazetesi Yazarı İbrahim Karagül oluyor…

Karagül, yaşananların tespitini, “Yerel sorunlar ve zaaflar üzerinden küresel kriz yaşanıyor” diye özetlerken, pek çok bölgeyi etkisi altına alan ABD’nin, kontrol altında tutamadığı bölgeleri Gürcistan gibi ülkeler üzerinden etkilemeye çalıştığını söylüyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ABD’nin Kafkaslar ve Orta Asya’yı etkinliği altına alarak Rusya’yı sıkıştırmaya çalıştığını düşünen Karagül’e göre, Gürcistan’ın sorunları tamamen kendine özel.

Rusya’nın Gürcistan’ı ABD üssü gibi gördüğünü söyleyen Karagül, verdiği cevabın da bu nedenle ciddi olduğunu vurguluyor. Batı’nın bu tepkiyi beklemediğini anlatan İbrahim Karagül, yaşananların altında yatan nedeni şöyle özetliyor: “Batı, Doğu bloğu ülkeleri ile Rusya’yı sıkıştırdı. Rusya Batı’ya karşı bir şey yapamadı, ama Kafkasya’da reaksiyon gösterdi. Olay yerelden öte… ABD İsrail ve Rusya arasında. Ama Rusya burada kalmayacak. Yeni çatışma alanları yaratacak. Dağıstan ve Çeçenistan’da yeni olaylar patlak verebilir. Kafkaslar yeryüzünün kırılma noktası.”

Türkiye’nin tek çaresi barış

Türkiye’nin NATO üyesi ve Batı ittifakı içinde bir ülke olduğunu hatırlatan Karagül, Rusya ile ilişkilerin, tarihte hiç olmadığı kadar güçlü olduğunun da altını çiziyor. Türkiye’nin, Gürcistan’la da ilişkilerinin ‘sıkı’ olduğunu söyleyen Karagül’e göre Türkiye, iki arada bir derde kaldı. Çatışma olmamasının, Türkiye’nin menfaatine olduğunu düşünen Karagül, bu aralar adı sık duyulan Kafkasya projesine de değiniyor: Türkiye, Rusya ile sertleşmeye giremeyecek. Ama Batı müttefiki. Türkiye’nin Kafkasya projesinden ve çatışmayı engellemekten başka çaresi yok. Türkiye, Karadeniz, Kafkaslar ve Hazar Denizi’ne ulaşan bölge için barış projesi yapmalı. Rusya ile birlikte, ama bölge ülkelerini de içine katarak. Eğer bu proje, NATO ya da ABD desteği ile başlarsa, fiyaskoyla sonuçlanır. Ancak Türkiye, bu konuda batı’yı da ikna etmeli.

Türkiye 10 yıl öncesinin ülkesi değil. Batı’ya bağımlılığı yük olarak görüyor. Kendi inisiyatiflerini yaratmak istiyor. Eğer bütün bunlar hayata geçmezse, Türkiye’yi çok ağır ekonomik sıkıntılar bekleyecektir.”

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ 



Bu haber 1,404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,915 µs