En Sıcak Konular

Müşerref Türkiye'de mi yaşayacak?

18 Ağustos 2008 15:24 tsi
Müşerref Türkiye'de mi yaşayacak? 'Umarım halkım hatalarımı affeder' diyerek istifasını açıklayan Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in istifa sonrası yaşamak için Türkiye'yi seçip seçmeyeceği tartışmaları sürüyor.

Pakistan'da bir dönemin sonu!
 

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref istifasını açıkladı.

Müşerref, televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, istifasını bugün Pakistan Millet Meclisi Başkanlığına göndereceğini söyledi.

İktidardaki koalisyon hükümetinin oluşturduğu bir komisyon, 5 gün süren görüşmelerin ardından Müşerref hakkındaki azil suçlamaları listesini dün tamamlamıştı.

Müşerref'in, kovuşturmaya uğramayacağı ya da sürgüne gitmeye mecbur kalmayacağı konusunda garanti verilmesi karşılığında istifa edebileceğine dair iddialar bulunuyordu.

KOALİSYON LİDERLERİ AZLİ GÖRÜŞECEK

Pakistan'da, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in istifasını açıklamasının ardından koalisyon liderlerinin bugün azil konusunu ele alacakları belirtildi.

Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, iktidardaki koalisyonun liderlerinin bugün ilerleyen saatlerde bir araya geleceklerini ve Müşerref'in yargı önüne çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunu ele alacaklarını söyledi.

Bu arada, Enformasyon Bakanı Şeri Rehman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Müşerref'in istifasını "demokratik güçlerin zaferi" olarak yorumladı. Rehman, "uzun bir süreden beri ülkenin üzerinde bulunan diktatörlüğün gölgesinin" kalktığını belirtti.

Suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun lideri olduğu iktidardaki Pakistan Halk Partisi'nin sözcüsü Ferzana Raca da Müşerref'in istifasını, "Bu tüm demokratik güçlerin, Benazir Butto'nun ve demokrasi için hayatını kurban edenlerin zaferi" sözleriyle karşıladı.

-MÜŞERREF: "HER ŞEYİ HALKIM VE ÜLKEM İÇİN YAPTIM"

Devlet Başkanı Müşerref, bugün istifasını açıkladığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkeyi "tehlikeli azil tartışmasına" sokmamak istediğini, "her şeyi halkı ve ülkesi için yaptığını" belirtti.

Devlet Başkanlığı görevini 9 yıl sürdüren Müşerref, duygusal konuşmasında, "Umarım, ülke ve halk, hatalarımı affeder" dedi.

Müşerref, azil girişimiyle ilgili olarak, bunun ülkenin ve devlet başkanlığı makamının itibarını etkileyeceğini söyledi.

Hakkındaki azil tartışması için kimseden bir şey istemediğini belirten Müşerref, "Geleceğimi, halkın ve ülkenin ellerine bırakıyorum" dedi.

Müşerref, konuşmasının başında istifasını bugün Meclisi başkanlığına göndereceğini belirtmişti. Müşerref, hukuk danışmanları ve siyasi yandaşlarıyla görüşmeler yaptıktan ve tavsiyelerini aldıktan sonra "istifa etme kararını aldığını" açıklamıştı.

Pakistan Halk Partisi öncülüğündeki koalisyon hükümeti, 8 Ağustosta, Müşerref hakkında azil işlemi başlatmayı planladığını açıklamıştı.

TÜRKİYE'DE 7 YIL KALDI


Müşerref, 11 Ağustos 1943'te Yeni Delhi'de orta sınıfa mensup Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hindistan'ın 1947'de bölünmesinden bir gün sonra ailesi, Pakistan'ın ilk başkenti Karaçi'ye gitti.  

Pervez Müşerref, babasının memuriyeti nedeniyle 7 yıl Türkiye'de yaşadı. İktidarı ele geçirdikten sonra Türk medyasına zaman zaman Türkçe açıklamalar yaptı, Beşiktaşlı olduğunu ve en çok İstanbul'u sevdiğini söyledi.

Ailesi 1956 yılında Karaçi'ye yerleşti. 1961 yılında Pakistan Askeri Akademisine giren Müşerref, daha sonra İngiltere'de Kraliyet Savunma Eğitim Kolejine katıldı. Evli ve iki çocuk babası olan Müşerref, 1998 yılında dönemin Başbakanı Navaz Şerif tarafından generalliğe yükseltildi, Ekim 1998'de Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

General Müşerref, ertesi yıl, 1999'da kansız bir darbeyle Navaz Şerif'i devirdi. Daha sonra devlet başkanı olan Müşerref, 2002 yılında düzenlenen referandumla bu görevi 5 yıl boyunca garanti altına aldı.

Müşerref, 2007 yılındaki devlet başkanlığı seçimini kazandığı sırada hala Genelkurmay Başkanıydı. Bu durumun yeniden seçilmesine engel olup olmadığı konusunda Yüksek Mahkemenin toplanmasından bir gün sonra olağanüstü hal ilan etti.

Aşırı dinci militanlara karşı harekete geçtiğini söyleyen Müşerref, adli müdahale nedeniyle "hükümetin felç olduğu" şikayetinde bulundu. Müşerref, kasım sonunda genelkurmay başkanlığından ayrıldı, 15 Aralıkta da olağanüstü hali kaldırdı.

Pakistan'da, eski Başbakan Benazir Butto'nun suikasta kurban gitmesinin ardından ertelenen genel seçimler Şubat 2008'de yapıldı. Seçimleri Butto'nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi ile darbeyle iktidardan uzaklaştırılan eski Başbakan Navaz Şerif'in partisi kazandı.

Seçimin ardından kurulan koalisyon hükümeti, bu ay başında Müşerref hakkında azil sürecini başlatacağını açıklamıştı.


TÜRKİYE'DE Mİ YAŞACAK?


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in istifasının, geleneksel dostluk ilişkileri içinde bulunan Türkiye-Pakistan ilişkilerini uzun vadede etkilemesi beklenmezken, Müşerref'in istifa sonrası yaşamak için Türkiye'yi seçip seçmeyeceği tartışmaları da sürüyor.

Müşerref'in istifa kararını AA'ya değerlendiren Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Orta Asya uzmanı Gökçen Oğan, Müşerref'in istifasının beklenen bir süreç olduğunu söyleyerek, Müşerref'in istifa kararından başka atabileceği adımlar da bulunduğunu, ancak bu adımlarda başarıya ulaşamadığı için son seçeneğinin istifa olduğunu kaydetti.


Oğan, Müşerref'in devlet başkanı olarak geniş yetkileri bulunduğunu hatırlatarak, bu yetkileriyle parlamentoyu feshedebileceğini, ancak bunun daha geniş tabanlı bir halk hareketine yol açabileceği nedeniyle kendisi için riskli olacağını belirtti. İkinci bir seçenek olarak Müşerref'in parlamento içinde destek arayabileceğini, ancak son seçimlerde aldığı olumsuz sonuçlarla bunda da başarısız olmasının muhtemel olduğunu söyledi. Oğan, Müşerref'in bir diğer seçenek olarak orduyu devreye sokabileceğini, ancak kendisinin atadığı genelkurmay başkanının bile orduyu siyasetten uzak tutmak niyetini açıklaması üzerine bu kozu da kullanamadığını ifade etti.


Müşerref'in görevde kalabilmesi için ABD'nin devreye girmesinin de bir başka seçenek olduğunu belirten Oğan, ancak "ABD'nin de artık Müşerref'le gitmeyeceğinin farkında olduğunu ve bu nedenle Müşerref'i yalnız bırakarak yeni dönem için hazırlıklara giriştiğini" kaydetti.


ASAM uzmanı Oğan, bütün bu seçenekleri değerlendiren Müşerref'in istifa sonrasına yönelik hazırlıklarını da yaptığını ve hatta İstanbul'da yaşayacağı yönünde haberlerin yayımlandığını anımsatarak, eski devlet başkanının Türkiye'ye gelmesini ihtimal dahilinde gördüğünü bildirdi. Oğan, Müşerref'in çok iyi derecede Türkçe konuşan, Türkiye'de tanınan ve kendisi de burada yaşamış bir lider olduğunu hatırlatarak, siyasi hayatı boyunca da Türkiye'nin kendisi için ayrıcalıklı bir konumda olduğunu vurgulamış olan Müşerref'in Dışişleri Bakanlığı tarafından da sevilen bir lider olduğunu belirtti.


Oğan, bu istifanın Türkiye-Pakistan ilişkilerini nasıl etkileyeceğini ise şöyle anlattı:


"Pakistan şu anda iç istikrarını ve siyasi istikrarını sağlamaya yönelecek ve ülkenin dış siyaseti iç siyasetinin gölgesinde kalacaktır bir müddet. Müşerref elbette ilişkilerimizde olumlu bir faktördü, fakat Türkiye'nin Pakistan'daki potansiyelini sadece Müşerref'e indirgemek haksızlık olur. Çünkü bizim tarihi ve kültürel bağlarımız itibariyle Pakistan'a yakınlığımız ortada."


Türkiye'nin Afganistan ile Pakistan arasındaki sorunların çözümü için üstlendiği rolün ve bu sürecin de sekteye uğrayacağını söyleyen Oğan, "bu sürecin zaten sakat doğmuş bir süreç olduğunu, çünkü iki tarafın da birbirini meşru görmediği bir süreçte ne yapılırsa yapılsın başarılı olunamayacağını" bildirdi.


Müşerref'in istifasıyla Afganistan ve Pakistan'daki terör unsurlarının daha da güçlenebileceği tehlikesine işaret eden Oğan, yeni dönemde iktidar boşluğu nedeniyle Afganistan sınırında ne gibi önlemler alınacağının henüz belli olmadığını kaydetti. Oğan, Pakistan'daki istikrarsızlığın Afganistan'da yürütülen mücadeleyi de güçleştireceği saptamasında bulundu.


Hakkında azil tartışmaları yapılan Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref, televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, hukuk danışmanları ve yakın siyasi destekçileriyle görüşmeler yaptıktan ve tavsiyelerini aldıktan sonra "istifa etme kararı aldığını" açıklamıştı.

 



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,793 µs