En Sıcak Konular

Said Nursi üzerine kapsamlı bir çalışma

18 Ağustos 2008 15:50 tsi
Yazı hayatına 1976 yılında Yeni Asya gazetesinde başlayan Mustafa Öztürkçü verimli ömrüne birçok kitap sığdırdı. Öztürkçünün Said Nursi ile igili hacimli çalışması Üstad Sayfaları piyasaya çıktı.

‘Bediüzzaman Said Nursi hazretlerini bütün yönleriyle, bir bütün olarak doğru anlamak lazımdır diye düşünüyoruz. Onun için söylenen ‘o zamanın büyük bir álimidir.’ ifadesi doğrudur, fakat yeterli değildir. Onu şahsı manevisi itibariyle çok iyi ve hayatının bütün yönleriyle anlamak zorundayız.

Daha küçük yaşlarda harika hal ve meziyetleriyle muttasıf olan Bediüzzaman’ın yaşadığı uzun ömrünün bütün sayfaları çok gariplikler ve bir o kadar da hikmetler ve hakikatlerle doludur. Onu anlamaya çalışırken, onun hayatını tüm evreleriyle ve te’lif ettiği muhteşem eserlerini vicdanınızı hakem yaparak çok iyi ve derinlemesine okumak zorundayız.

İNSANLIĞIN REHBERLERİNDEN

O çağın ve çağların adamıdır. Evet, o bir insandır. Fakat Cenab-ı Hakk’ın onun üzerinde çok müstesna ihsanları vardır. Kur’an’ın birçok güzelliklerine mazhar olarak hayatını yaşamıştır.

O bütün insanlığa bir rehberdir. Yaşadığı seksen yedi yıllık mübarek hayatının nezih sayfaları ve devreleri bunu açıkça göstermektedir. O’na çağımızın Mevlana’sıdır da diyebiliriz. O bir imamdır; İmam-ı Rabbani, İmam-ı Gazali, gibi bir imamdır.

SAİD NURSİ BİR KUMANDANDI

O bir kumandandır; Çağımızın hem kudretli bir manevi kumandanı, hem de savaşların kahraman, cengáver bir kumandanıdır O. Bir taraftan telif ettiği Kur’an’dan tereşşuh eden Risale-i Nur adlı eserleriyle iman hareketini yayıp -toplumun- imanı(nı) kurtarırken, diğer taraftan da ‘vatana muhabbet imandan gelir’ Kutsi senasının mazhariyeti içinde ‘Cihad-ı manevi’ vazifesini, en kötü günlerde canı pahasına vatanı düşmanlardan ve kötülüklerden kurtarmaya çalışarak yerine getirmiş, bu uğurda yaralanmış, esarete düşmüştür.

O aynı zamanda Asrımızın müceddididir. Bu vasıflar O’nun hakkıdır.

Hazreti Üstadın Cihan Harbi’nde üstlendiği görevler, bütün bu noktalardan ötürü çok mühimdir.

Üstad’ın Van hayatı, oradaki talebeleri, yaralanması, esareti, İstanbul yılları, şehirden şehire, cezaevinden cezaevine sürgünleri, Ankara’da ‘hoşamedi’ karşılanışı, O’nun hiçbir kimseye müdánesiz yaşayışı, ‘Yaşasın kafirler için Cehennem!’ diye haykırışı çok ehemmiyetlidir.’
 
Star



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs