En Sıcak Konular

Fransa 75 dili birden tanıdı

18 Ağustos 2008 19:10 tsi
Fransa 75 dili birden tanıdı Ulus Devletin beşiği Fransa, kendi sınırları içerisinde konuşulan 75 farklı dili resmen tanıdı.

Ulus devletin beşiği Fransa'yı birarada tutan tutkal gözüyle bakılan Fransızca, artık tahtını 75 dille paylaşmak durumunda. Zira Fransız parlamentosunun bir ay önce çıkardığı geniş kapsamlı anayasa reformu paketinde Fransa'da konuşulan bölgesel dillerle Fransa'ya bağlı denizaşırı topraklarda konuşulan diller resmen tanındı.

Fransızcanın 373 yıllık mabedi olan L'Academie Française, yıllardır Galyalıları İngilizce ile Hollywood'un etkisinden korumak için savaştıktan sonra, bu anayasa değişikliğine de keskin muhalefet gösterdi. Ama nafile! Anayasa değişikliğiyle Korsika, Breton, Alsas, Oksitan, Bask, Katalan hatta güneydeki Languedoc bölgesinin dillerinin Fransız mirası sayılmasıyla Fransa'da bir devrim daha yaşandı. Hint Okyanusu'ndan Afrika'ya uzanan sömürge coğrafyasındaki topraklarda konuşulan dillerin yanı sıra Bearnaise ve Picard gibi çok az temsilcisi kalmış diller de kapsama alındı. Bunda ayrılıkçı damarı güçlü Korsikalı, Breton ve Alsaslıların sıkı lobisinin büyük etkisi oldu.

Fransa, 1958 anayasasına aykırı diye Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Sözleşmesi'nin gereğini yapmıyordu. 1635'te kurulduğundan beri Fransızca'nın saf kalması için mücadele eden dil ve gramer kurumu L'Academie Française, yasa değişikliğini önlemek için çok sert bir açıklama yapmıştı: "Yerel dillerin tanınması Fransız ulusal kimliğine saldırıdır." Aksini savunanlar ise akademiyi 'gülünç miras ve modası geçmiş milliyetçi' diye eleştirmişti. Artık okul bahçesinde ya da sınıfta Bretonca, Oksitanca ya da Alsasca konuşan çocuklar cezalandırılamayacak.

Milyonlarca avroluk fatura çıkacak Ama gelecek yıldan itibaren yol tabelalarından lokanta masasındaki menülere, ulaşımdan eğitim ve medyaya dek birçok alanda Fransızca ile birlikte yerel dilin de kullanılacak olması nedeniyle Fransızlar şaşkın. Bu, vergilerden milyonlarca avronun dil değişimi için harcanması anlamına geliyor. İki yıl önce bir Amerikan bilgisayar firmasının Fransız ortağının piyasaya sadece İngilizce yazılım programı sürmekten 500 bin avro ceza alması Fransızca tabusu tartışmasını alevlendirmişti.

Ajanslar



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,457 µs