büyük söz | " /> büyük söz | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'den Afrikalılara büyük söz

18 Ağustos 2008 20:24 tsi
Türkiye'den Afrikalılara büyük söz Türkiye'nin ekim ayında yapılacak seçimlerde 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne değinen Dışişleri Bakanı Babacan Afrikalılara seslendi...

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin ekim ayında yapılacak seçimlerde 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne aday olduğunu belirterek, "Seçilmemiz halinde konseydeki Afrika ülkelerine ilaveten Afrika'nın sesi olmak için elimizden geleni yapacağımızdan emin olabilirsiniz." dedi.

2008 Ocak ayında Afrika Birliği'nin stratejik ortaklarından birisi ilan edilen Türkiye'nin bu ortaklığı her alanda güçlendirmeye kararlı olduğunu ifade eden Babacan, Türk sivil toplum kuruluşlarının Afrika'daki başarılı eğitim çalışmalarının Türkiye ile Afrika ülkeleri halkları arasında dostluk köprüsü oluşturduğunu kaydetti.

Ali Babacan, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi kapsamında düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, zirvenin ilk gününde toplantının sonunda ortaya konulacak belgeler üzerinde mütabakata varıldığını belirtti.

Babacan, konuk dışişleri bakanlarıyla yüksek düzeyli memurların yaptıkları toplantılarda hazırladıkları İstanbul Deklerasyonu ve Türkiye-Afrika Ortaklığı Çerçeve Belgesi'ni onaylayarak yarınki Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na sunacakların aktardı.

Zirvenin Türkiye- Afrika ilişkilerinde yeni bir dönem başlatacağını ifade eden Babacan, öteden beri çok kuvvetli bir dış politika yürüten Türkiye'nin, 1998 yılında Afrika'ya Açılım Eylem Planı'nı belirlediğini ve son 10 yıldır Afrika Kıtası ile ilişkilerini bu plan çerçevesinde yürüttüğünü ifade etti.

Bakan Babacan, Afrika ülkeleriyle Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinde son dönemde önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, gelinen noktada Türkiye-Afrika ticaret hacminin bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat arttığını söyledi.

Ali Babacan, Türk inşaat firmalarının Afrika'da üstlendiği proje tutarının da 6 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankası ve Afrika Kalkınma Fonu'nun üyesi olduğuna işaret eden Babacan, bu girişimlerin Afrika ülkelerinde iş yapan Türk firmaların sayısını da arttıracağına işaret etti.

Şuanda Türkiye'nin Afrika bölgesinde 12 büyükelçiliği olduğunu aktaran Babacan, buna 15 yeni büyükelçilik daha ekleneceğini söyledi.

İstikrar ve güvenliğin kalkınmanın temeli olduğunu belirten Babacan, "Biz bu bilinçle barış ve güvenlik alanlarında Birleşmiş Milletler(BM) misyonlarına önemli katkıda bulunuyoruz. Şuanda Türkiye, Afrika'da bulunan 8 BM misyonunun 6'sına finansman ve personel desteği veriyor. Ayrıca Afrika'da son yıllarda meydana gelen olumlu gelişmelerin memnuniyetle izliyoruz. Bu çabalarınız da da sizlere destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

2008 Ocak ayında Türkiye Afrika Birliği'nin stratejik ortaklarından birisi ilan edildiğini hatırlatan Ali Babacan, şöyle konuştu: "Biz bu ortaklığı her alanda güçlendirmeye kararlıyız. Bazı sivil toplum kuruluşları da Afrika'da eğitim alanında gerçekleştirdikleri başarılı çalışmalarla Türkiye ile Afrika ülkeleri halkları arasında dostluk köprüsü oluşturmakta ve çok sayıda fahri temsilcilk yetiştirmektedir."

Türkiye'nin BM'nin kurucu üyelerinden olmasına rağmen son yarım yüzyıldır güvenlik konseyinde yer almadığını, önümüzdeki ekim ayında yapılacak seçimlerde 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne aday olduğunu hatırlatan Babacan, dünyanın değişik bölgelerinde sorunların çözümüne katkıda bulunan Türkiye'nin Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmesinin önemine dikkat çekti.

Babacan, bu bağlamda Türkiye'nin adaylığının Afrika ülkelerinin birçoğu tarafından destekleniyor olmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Babacan, şöyle devam etti: "Seçilmemiz halinde BM Güvenlik Konseyi üyeliğimizin Afrika'ya yönelik konularda bize yüklediği sorumluluğun da bilincinde olarak konseydeki Afrika ülkelerine ilaveten Afrika'nın sesi olmak için elimizden geleni yapacağımızdan emin olabilirsiniz." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs