Dünyanın yeni gündemi: Kafkas ittifakı | " /> Dünyanın yeni gündemi: Kafkas ittifakı | "/>

En Sıcak Konular

Dünyanın yeni gündemi: Kafkas ittifakı

19 Ağustos 2008 08:36 tsi
Dünyanın yeni gündemi:  Kafkas ittifakı Rus-Gürcü çatışması üzerine Erdoğan’ın gündeme getirdiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu dünyanın ilgisini çekti. ABD, Fransa, İsveç, Almanya bilgi alırken NATO’nun da gündemine girdi...

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği ‘Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’ sadece bölgenin değil, tüm dünyanın ilgisini çekti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ABD, Fransa, Almanya, İsveç ve Finlandiya’ya bilgi verdi. Bugün Brüksel’de olağanüstü toplanacak NATO Dışişleri Bakanları’na da anlatacak. Erdoğan da bugün Bakü’ye giderek, Azeri yetkililere, Platform hakkında bilgi verecek.

DÜNYA LİDERLERİ BİLGİ İSTEDİ

DIŞİŞLERİ Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Babacan, son üç gün içinde, ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, AB Dönem Başkanı Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve AGİT Dönem Başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile telefon görüşmeleri yaptı. star’ın edindiği bilgiye göre, görüşmelerde Babacan, ayrıca, hem Erdoğan ile Moskova ve Tiflis’e yaptıkları ziyaretlerle ilgili izlenimlerini aktardı, hem de ‘Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’na ilişkin soruları yanıtladı.

PLATFORM, NATO’DA ANLATILACAK

ALİ Babacan, bugün ayrıca, Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları olağanüstü toplantısına da katılarak, Kafkasya Platformu’na ilişkin bilgi verecek. Babacan’ın, bazı NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmelerde bulunması da bekleniyor. Toplantıda Babacan, daha önce telefonla görüştüğü isimlere de Platform’u birinci elden anlatma fırsatı bulacak. Babacan, Kafkaslar’daki istikrarsızlığın enerji yollarını da vurabileceği, bu nedenle konunun sadece bölgesel istikrar açısından değil, enerji güvenliği açısından da son derece önemli olduğunu vurgulayacak.

LAVROV VE TKEŞELAŞVİLİ GELİYOR

DİĞER yandan Ankara’da, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili’nin ziyaretleri için hazırlıklar yapılıyor. Kaynaklar, görüşmelerde Platform’un içeriğine ilişkin detayların belirleneceğini belirtirken, ‘Kriz Yönetim Mekanizması’nın nasıl işleyeceği ve otonom cumhuriyetlerin Platform’da nasıl temsil edileceği gibi konuları görüşeceğiz’ dediler. Sürecin amacını anlatan üst düzey bir yetkili, ‘Kısa vadedeki hedef şu anki gerilim ortamını düşürmek. Orta vadede de, Platform’un yapısını oluşturmak’ diye konuştu.

Ermenistan ile masaya oturma...

BAŞBAKAN Erdoğan da, Rusya ve Gürcistan’dan sonra, bugün, Platform’un bir diğer ülkesini oluşturacak Azerbaycan’a gidiyor. Erdoğan burada, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile görüşecek. Erdoğan, Azeri muhataplarına, hem Rusya ve Gürcistan’a yaptığı ziyaretlerden edindiği izlenimi anlatacak, hem de Platform’u tanıtacak. Erdoğan’ın ziyareti, aynı zamanda, bölgesel çatışmalarda, Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olacağı desteğini de göstermesi açısından önem taşıyor. Görüşmelerde, Dağlık Karabağ sorunu da ele alınacak. Erdoğan, Platform’a Ermenistan’ın da dahil edilmesini istediğini belirterek, ‘Ermenistan ile AGİT ve Karadeniz İşbirliği Teşkilatı dışında aynı masada oturulacak bir başka ortamın yaratılması, hem Türkiye’nin hem de Azerbaycan’ın bu ülke ile sorunlarını görüşmek için yeni bir boyut yaratacaktır’ mesajını vereceği öğrenildi.

star



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,733 µs