En Sıcak Konular

Pakistan’ın yeni lideri bir kadın mı olacak?

19 Ağustos 2008 10:48 tsi
Pakistan’ın yeni lideri bir kadın mı olacak?
Müşerref’in istifasının ardından Pakistan’ın yeni liderinin bir kadın olacağı iddia edildi. Meclis Sözcüsü Mirza’nın yanında Zardari’nin kız kardeşi Talpur’un da adı geçiyor.

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’in dün istifasını açıklanmasıyla Pakistanlılar yeni liderlerinin kim olacağı tartışırken, yönetimdeki koalisyonun koltuk için savaşmasından da endişe ediyorlar.

Eski başbakan Benazir Bhutto’nun partisi Pakistan Halk Partisi’nin eş-başkanı Asıf Zardari, bir sonraki başkanın bir kadın olabileceğini söyledi. Partiden üst düzey bir yetkili TIMETURK’e yaptığı açıklamada, “Eğer Zerdari ciddiyse, Ulusal Meclis Sözcüsü Fahmida Mirza başkanlığın en büyük adayıdır” dedi.

Siyasetçi, doktor ve girişimci Mirza'nın, ilk kez parlamento sözcülüğüne gelmesi Pakistan tarihinde bir dönüm noktası olmuştu. PPP yetkilisi, Zerdari’nin küçük kız kardeşi Feryal Talpur’un da aday olabileceğini söyledi.

Azil tehdidi altında Müşerref, 9 senelik saltanatının artından bugün erken saatlerde istifasını açıklamıştı. Meclis Başkanı Muhammed Soomro, yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar koltuğun vekaletini sürdürecek. Yasaya göre, yeni Cumhurbaşkanı, istifanın ardından 30 gün içerisinde seçilmek zorunda.

PPP’nin adayları

Londra’daki 7 yıllık sürgününden 2 gün önce dönen Ali Şah’ın da adaylar arasında olduğu belirtiliyor. Zerdari, yeni Cumhurbaşkanı’nın köşkte “Çok Yaşa Bhutto” sloganını dillendirecek biri olması gerektiğini müteakip kereler ifade etmişti.

Bhutto’nun oğlu ve PPP sözcüsü Bilawal, Londra’dan Karaçi’ye Pazartesi gelerek basın toplantısında yeni Cumhurbaşkanı’nın partisinden olacağını söyledi. Bhutto’nun 19 yaşındaki oğlu, koalisyon ortaklarıyla görüşmelerden sonra ortak bir karar alınacağını açıkladı. Eski savunma bakanı ve Bhutto’nun yakın akrabası Eftab Şaban Mirani de adı geçen Cumhurbaşkanı adaylarından.

İslamabad’dan politika uzmanı Ensar Abbasi, yeni başkanın küçük eyaletlerden olacağına inanıyor: “Başbakan Pencab eyaletinden (en büyük ve en zengin eyalet, ülkenin siyasetinin güç merkezi olarak kabul ediliyor) olduğuna göre, Cumhurbaşkanı Sindh, Belucistan ya da Kuzey Serhat Bölgesi’nden (NWFP) olmalı.” Abbasi sözlerini şöyle sürdürdü: “Düşüncem yeni Cumhurbaşkanı’nın NWFP ya da Belucistan’dan olacağı zira bu iki eyalet de yıllardır sorunlu. Buralardan gelecek bir lider, buradaki insanların yaralarını saracak”.

Ulusal Meclis Sözcüsü, Bhutto’nun memleketi güney Sindh’in arka bölgesi Badin’den destek görüyor. Meclise yakın zamanda seçimle giren Mirani’de Sindh’ten geliyor. Abbasi, Müşerref rejiminin ağır kurbanlarından ve Beluci ulusal lideri Serdar Ataullah Mengal, Puştun ulusal lideri İsfendiyar Vali ve sol Awaimi Ulusal Partisi (ANP) başkanı da olası adaylar arasında saydı. Abbasi, “Serdar Mengal’in seçilmesi sallanan ülkenin birliğini yeniden tesis edecek ideal bir aday olacaktır” diye konuştu.

PPP’nin ve eski başbakan Navaz Şerif’in partisi Pakistan Müslüman Birliği’nin (PML-N) liderleri Pazartesi bir araya gelerek konu hakkında bir karar vermeye çalışacak. PML-N henüz yeni başkanla ilgili duruşunu ya da koltuğu isteyip istemediğini açıklamadı.

Uzmanlar, Londra’dan 7 yıllık sürgünden birkaç gün önce dönen Seyit Oğuz Ali Şah’ı olası bir aday olarak görüyor. Karaçi’den politika analisti Yusuf Han, “Eğer Zerdari, koltuğu Nevaz Şerif’e bırakmaya razı olursa onun ilk adayı Oğuz Ali Şah olacaktır” dedi.

Pakistan’ın yeni törensel lideri

Abbasi, “Yeni cumhurbaşkanın devletin törensel başkanı olacağını” beklediğini söyledi. Abbasi, yönetimdeki koalisyon liderlerinin yeni başkan konusunda anlaşmazlığa düşmelerini beklemediğini belirtti.

Uzmanlar yeni Cumhurbaşkanı kim olursa olsun, ister kadın ister erkek, görevinin meclisten geçen yasaları onaylamak ve ülkeyi toplantılarda temsil etmek olacağı konusunda birleşiyorlar. Nevaz Şerif ve Zerdari’nin Cumhurbaşkanlığı koltuğunda gözleri yok çünkü koalisyonun bir sonraki hamlesinin Cumhurbaşkanı’na parlamentoyu feshetme ve hükümeti dağıtma yetkisini veren 58-2B yasasını iptal etmek olacağı bildiriliyor.

İslamabad’dan Şefkat Mahmut, Pakistan’ın partiler üstü ve tarafsız bir başkana ihtiyacı olduğunu söyledi. Mahmut şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı’nın köşkü yansızlığı ve partiler üstülüğü zorunlu kılıyor. Eğer bir parti mensubu bu göreve seçilerse bu gereksinimler sağlanmayacak.” Mahmut, “Cumhurbaşkanları devletin başıdır ve bir partiye mensup değildir. Bu deneyim geçmişte başarısız oldu” diyerek 1993’te PPP hükümetinin seçtiği Faruk Ahmet Leghari’ye atıfta bulundu.

Leghari dört yıllık başkanlığı boyunca muhalefet partilerinin çok sert eleştirilerine hedef oldu. Ana iki partiden birinden seçilecek başkan yerine, partiden çok ülkesine hizmet edecek tarafsız ve saygın bir kişinin Cumhurbaşkanı olması daha doğru olacağı ifade ediliyor.

timetürk



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs