vurdurturlar mı? | " /> vurdurturlar mı? | "/>

En Sıcak Konular

İran’ı Türkiye'ye vurdurturlar mı?

19 Ağustos 2008 12:08 tsi
İran’ı Türkiye'ye vurdurturlar mı? BM Güvenlik Konseyi’ne üye olabilmek için aylardır uğraşan Ankara, yıllar sonra bu stratejik kuruma üye olmanın eşiğinde. Fakat yeni fark ettiğimiz bir durum ortaya çıkıyor! Türkiye, üye olduğu ‘an’, önünde bir başka ülkeye karşı ‘

Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olabilmek için yaklaşık 40 yıldır bekliyor. Aylardır da yeniden üye olabilmek için sessiz ama “global lobi” faaliyetleri yürütüyor.

Bu başarıyı sağlayabilmek için çok sayıda ülkenin imzası ve oluru gerekiyor. Zaman zaman bu konuyu işleyen bazı minik haberler basında yer alıyor ama kimse tam detayı ne biliyor ne de Dışişleri bir sayı veriyor(du).

Başarılı olunursa elbette tüm Türkiye’ye bu duyurulacaktı ama iş bitene kadar, garanti sağlanana kadar ses çıkarılmayacaktı.

Tabii bu sınırlı bilgi 21 Temmuz günü iyibilgi’nin haberine kadar sürdü ve Dışişleri’nin elinde kaç ülkenin yazılı veya şifai oluru bulunduğunu ilişkin yaklaşık rakamlar yayınlandı.

Bu konudaki perde arkası notları, Dışişleri’nin sessizce ne girişimlerde bulunduğu ve rakamları öğrenmek için lütfen TIKLAYINIZ

Bugün gelinen nokta da ise Türkiye’nin parlak konumunun sürdüğünü söyleyebiliriz. Fakat asıl konumuz bu değil.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olup olmayacağı, diğer deyişle dünyanın en büyük kurtlar sofrasına oturup oturmayacağı bu Ekim ayında belli olacak.

Ve eğer Türkiye bu başarıyı sağlayıp önümüzdeki iki ay sonrasında üye olursa, bu “zamanlamayla” önünde çok ciddi bir ve kendisini direkt ilgilendiren bir konu, hatta karar bulabilecek.

Bu karar, elbette İran. ABD’nin ve İsrail’in Tahran’a yönelik askeri bir müdehalesinin “gider-ayak” yapılabileceğine ilişkin spekülasyonlar bugün için artık zirve yapmış bulunuyor!

Küresel dengelerde de bu yönde bir eğilim olduğu gibi, İran da tavrını değiştirmiyor. Ve işte tırnak içine aldığımız bu “zamanlama”, Ekim ayını İran’a yönelik bu silahların patladığı ana denk düşürebilir.

Ve doğal olarak BMGK bu konunun ana tartışma masasını oluşturacak. Ve yine doğal olarak Ankara, İran’la ilgili bir veya bir çok kararda taraf olmak zorunda kalacak.

Bu yeterince sıkıntılı bir durum olmakla beraber, bugüne değin Rusya-İran’la ABD-İsrail arasında sıkışan Türkiye iyice bunalmış olacak. Fakat, BMGK üyeliğinin bu tür “sorumlulukları” olduğu da biliniyor olmalı!



Bu haber 936 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs