En Sıcak Konular

Cemil Çiçek: 4 yılda 131 yasa değişecek

19 Ağustos 2008 12:07 tsi
Cemil Çiçek: 4 yılda 131 yasa değişecek
Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Bakan Çiçek bir açıklama yaptı. İşte Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlar...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen toplantı, yaklaşık 5,5 saat sürdü. Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu’nda Ulusal Program taslağının görüşüldüğünü açıkladı. Çiçek hazırlanan taslağın 400 sayfa ve 4 bölümden oluştuğunu bildirirken, programda Türkiye’nin 4 yıl içerisinde neleri yapmayı ön gördüğü ile ilgili taahhütlerin yer aldığını açıkladı. Çiçek, söz konusu program çerçevesinde 131 yasanın değiştirileceğini kaydederken, bunlardan bazılarının Anayasa değişiklikleri olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 11.50’de toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Yaklaşık 5 saat 30 dakika süren kurul sonrasında açıklamada bulunan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, toplantının ilk gündem maddesinin Ulusal Program Taslağı olduğunu bildirdi. Çiçek, Türkiye’nin daha önce 2001 ve 2003 yıllarında olmak üzere iki defa ulusal program hazırladığını kaydederek, 2003 yılında hazırlanan programın hükümetleri döneminde yapıldığını anımsattı.

AYAĞI YERE BASAN PROGRAM

Üçüncü programın “bugünlerde hazırlanması gerektiğini kaydeden Çiçek, “Bu hazırlıklar yapılırken biraz önce dediğimiz geçmiş iki tecrübeden yola çıkarak ayağı basan bir program yaptık. Türkiye müzakere yapan bir ülkedir ve AB- Türkiye’den beklentilerini katılım ortaklığı belgesi ile bildirdi. AB’nin katılım ortaklığı bildirisi de 22 Şubat 2008’de yayımlandı. O zamanda beri Türkiye kurumlar arası yakın çalışma ile AB kamuoyuna sunulacak olan Ulusal Belgeyi ki; bunlar tarih niteliğindedir. Ve hazırlık çalışmaları sürdürdü ve bugün ulusal programla ilgili çok kapsamlı değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirme Bakan Ali Babacan tarafından siyasi partilerle de görüşülecek. Bu programın içeriği hakkında gerekli açıklamalar yapılacak. Ondan sonra da son değerlendirme yapılıp kitap haline getirilerek kamuoyuna sunacağız” dedi.

4 YILDA 131 YASA DEĞİŞECEK

Ulusal Program ile ilgili olarak bilgi veren Hükümet Sözcüsü Çiçek, taslağın 400 sayfadan ve 4 bölümden oluştuğunu bildirdi. Çiçek, “Birinci bölüm ‘Giriş’ bölümü. İkinci bölüm ise ‘Siyasi kriterlerle ilgili’ bölüm. Üçüncü bölüm ‘ekonomik kriterlerle ilgili’, dördüncü bölüm ise ‘Üyelik yükümlülüklerinin üstlenilmesi ile ilgili’ bölüm. Bu program, Türkiye önümüzdeki 4 yıl içinde nelere yapmayı ön görüyorsa bu taahhütleri ifade ediyor” dedi. Söz konusu program kapsamında 131 yasal düzenleme gerektiğini belirten Çiçek, kısa vadeli değişikliklerin 1-2 yıl. Orta vadeli değişikliklerin ise 3-4 yıl içinde yapılacağını kaydetti. Yasa değişiklikleri içerisinde yasası çıkarılmasına karşın Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğe konmayan Ombusman ve kamu yöneticiliği ile ilgili yasa olduğunu da belirten Çiçek, Yargının işlevselliği ile ilgili yasaların yanı sıra, sendikal haklarla ilgili yasaların da olduğunu açıkladı.

SİYASİ PARTİLER VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN GÖRÜŞ ALINACAK

Çiçek, program içerisinde 131 yasanın yanı sıra, ayrıca 342 ikincil düzenleme denen tüzük ve yönetmelik değişikliğinin de bulunduğunu, 473 tane de 33 fasılla ilgili yapılması gereken düzenleme bulunduğunu bildirdi. Çiçek. Bu ulusal program böyle bir içerikle hazırlandı. Bu hazırlıklar yapılırken biraz önce dediğim gibi geçmiş iki tecrübeden yola çıkarak ayağı basan bir program hazırlandı. Edindiğimiz tecrübeler var. Tarama toplantılarında elde ettiğimiz tecrübeler var. Fiili müzakerelerden elde edilen tecrübeler ve Türkiye’nin gerçekleri de dikkate alınarak bir taslak program hazırladık. Siyasi partilerle de görüşülecek. Ayrıca Bakan Babacan sivil toplum örgütleri ile de –önemle duruyoruz- onların da katkılarını alarak nihai şeklini vererek yayınlayacağız” dedi.

KÜRESEL ISINMA VE DÜNYADAKİ GELİŞMELER

Bakan Çiçek özetle şu açıklamaları yaptı: 2008-2013 sulama eylem planı görüşüldü. Küresel ısınmaya bağlı dünyada kuraklık vardır. Eldeki su kaynaklarının uygun şekilde kullanılması için eylem planı hazırlandı. Su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve taşkın koruma planları konuşuldu. GAP, Doğu Anadolu ve Orat Anadolu'yu ilgilendiren projeler gündeme geldi.

Kafkaslarda meydana gelen gelişmeler tartışılmıştır. Kafkaslarda bütün dünya dengelerini bozacak gelişmeler olmuştur. Türkiye kendi imkanları ile soruna çözüm bulabilmek için harekete geçmiştir. Başbakan'ın çatışmanın taraflarına ziyareti olmuştur. Çarşamba Azerbaycan'a gidecektir. Kafkaslar'da işbirliği yapılması için Türkiye etkin olacaktır. Pakistan'da da önemli gelişmeler olmuştur. Pakistan'la Türkiye arasında sevgiye saygıya dayalı bir ilişki vardır."

timetürk



Bu haber 233 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs