En Sıcak Konular

Türenç inançlı insanları hedef aldı!

19 Ağustos 2008 14:14 tsi
Türenç inançlı insanları hedef aldı! Hürriyet yazarı Tufan Türenç, Atatürk düşmanı olmakla suçladığı inançlı insanları hedef aldı. Türenç Celal Bayar'ın sözünden yola çıkarak, Atatürk'ü sevmenin ibadet olduğunu öne sürdü.

Türenç’in bu ifadelerine din görevlileri ve ilahiyatçılardan büyük tepki geldi. Diyanet Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Türenç’e “Atatürk’ü sevmenin hangi dinin ibadeti olduğunu” sordu.

Aydın Doğan’ın Hürriyet gazetesinin yazarı Tufan Türenç, “Atatürk düşmanı olmakla” suçladığı inançlı insanlara cevap verme adına, mason olduğu bilinen 3. Cumhurbaşkanı ve eski Başbakan Celal Bayar’ın sözünden yola çıkarak, Atatürk’ü sevmenin ibadet olduğunu öne sürdü.

Milliyet’te muhabirken mitinglerini takip ettiği dönemde DP adına seçim gezilerine çıkan Celal Bayar’ın bir sorusu üzerine kendisine, "Bak delikanlı! Dikkat et! Atatürk’ü sevmek bir ibadettir..." dediğini aktaran Türenç, dünkü yazısında şöyle devam etti: “Ben yobazların, siyasi İslâmcıların Atatürk’ten nefret ettiklerini biliyorum. Ellerinden gelse Atatürk adını beyinlerden kazıyacaklarına da eminim. AKP iktidarında buna dış odakların güdümündeki bir kısım elit zibidilerin de katıldığını görüyorum. Bilmiyorlar ki onlar, o küçücük akıllarıyla karalamaya, yıpratmaya çalıştıkça Atatürk daha da büyüyor. Atatürk bu toplumun vazgeçilmez ortak değeridir. O nedenle bu toplumun yıkılması, bölünmesi için Atatürk sevgisini yok etmek gerekir. Bunu çok iyi biliyorlar ve onun için Atatürk’ü ortak hedefleri olarak seçtiler. ‘Atatürk tepeden inmeci, diktatör, devletçi, din düşmanı. Hâlâ onun arkasından gitmek anlamsız’ diyecek kadar küçülüyorlar. Onlara yanıt olarak rahmetli Bayar’ın sözünü yineleyelim: ‘Atatürk’ü sevmek bir ibadettir.’ "

HANGİ DİNİN İBADETİ?
Türenç’in bu ifadelerine din görevlileri ve ilahiyatçılardan büyük tepki geldi. Diyanet Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Türenç’e “Atatürk’ü sevmenin hangi dinin ibadeti olduğunu” sordu. “O zaman Diyanet'i kaldıralım. Her şeyimize Hürriyet gazetesi ve yazarları karar versin” diye tepki gösteren Yıldız, “İbadet konusunda herkesin konuşması, atıp tutması tehlikelidir. Neyin ibadet olup, neyin olmadığını kitabımız Kur’an belirtmiştir” diye ekledi. Kimsenin ibadet ekleyip çıkarma gibi bir hakkının olmadığına vurgu yapan Yıldız, “Diyanet Başkanlığı bize Kur’an’da ne yazdığını söyler, aktarır. Ancak Diyanet’in de ne ibadettir, ne değildir ekleyip çıkarma hakkı yoktur, hele Hürriyet gazetesinin hiç hakkı yoktur. Bu sözler dini eksikliklerden dolayı ortaya çıkar” diye konuştu. Yıldız, Türenç’in bu yazısının gazetelerde din danışmanı olması önerilerinde ne kadar haklı olduklarını bir kez daha ortaya koyduğunu da kaydetti.

KİŞİLERİN KUTSALLAŞTIRILMASI İSLÂM’A AYKIRI
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İdris Şengül de, kişileri sevmenin bir ibadet olduğu hakkında İslâmiyet’te bir kural olmadığını belirterek, “Sadece Atatürk değil ulemadan bir zat bile olsa kendi zatlarının kutsallaştırılması İslâmiyet’in onaylamadığı bir şeydir. Eğer Allah emretmişse, Kur’an-ı Kerim’de belirtmişse, ancak o zaman birisini sevdiğinizde ibadet etmiş olursunuz. Celal Bayar ve Tufan Türenç, bu sözü söylerken hangi ayete dayanarak söylemiş, sormak lazım” diye konuştu.

MÜSLÜMANLAR, ALLAH VE RESULÜ’NÜN YOLUNDA GİDENLERİ SEVERLER
Laikçi çevrenin dini işine geldiği zaman kullandığını, işine gelmediği zaman dine saldırdığını söyleyen Şengül, “Kimi sevip kimi öveceğimizi, kimi yereceğimizi belirleyecek kadar despotluk bir zihniyet tehlikelidir. İnsanlar istediklerini severler. Müslümanlar Allah ve Resulü’nün yolunda gidenleri severler, gitmeyenleri sevmezler” diye konuştu. Bilimsel olarak, “Atatürk’ü sevmek bir ibadettir” sözünün hiçbir değeri olmadığını da vurgulayan Şengül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz ilahiyatçı olarak bu sözü değerlendirmemiz, ciddiye almamız mümkün değildir. Bu söz, söyleyen için temenniden öteye geçemez. Bu söze dini değer atfetmek kişilerin ve nesnelerin kutsallaştırılması olmuş olur ki İslâmiyet’te bunun yeri yoktur. Ayrıca iman açısından da tehlikeli bir sözdür. Allah’ın vermediği bir yetkiyi kullanmak ilahlık iddiasıdır. Şer’i hükümlere dayanmazsanız yeni bir din türetmiş olursunuz. Pozitivist çevrelerin hedefleri de İslâm’a karşı laikliğin bir din haline getirmektir. Demek ki onlar da böyle bir şey istiyorlar.”
 
Vakit



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,757 µs