En Sıcak Konular

Cumhuriyet işine gelen kısmı gördü!

19 Ağustos 2008 14:59 tsi
Cumhuriyet işine gelen kısmı gördü!

Seçmene 'bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' diye soruldu. Cumhuriyet gazetesi bu anketi bakın nasıl gördü...

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin Ağustos ayı için yaptığı "TÜRKİYE’DE SİYASAL DURUM ARAŞTIRMASI" anketinde, AK Parti Kapatılma Davası ve Ergenekon Davası ile ilgili olarak seçmenlerin kanaatleri ve bugün bir seçim olması durumunda hangi partiye oy verecekleri ölçüldü.

 

CUMHURİYET İŞİNE GELEN KISMINI GÖRDÜ
Araştırma sonuçlarını ana sayfasına taşıyan Cumhuriyet gazetesi, ankete katılanların yüzde 73.4'lük kısmının AKP'nin politikalarını değiştirmesini beklediğini yazdı. Ancak Cumhuriyet, 'Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?' sorusuna verilen cevabı sayfalarına taşımadı. İşte o sorunun cevabı ve o anketin tamamı.

Hayattan Memnuniyet: Araştırmaya katılanların %48,4’ü hayatından memnun olduğunu, %32,2’sinin ise memnun olmadığı belirtmiş.

Türkiye Nereye Gidiyor?: Genel olarak değerlendirildiğinde halkın %58,2’si Türkiye’nin durumunun iyiye gitmediğini düşünüyor. Türkiye’nin iyiye gittiğini düşünenlerin oranı ise %37,2.

Hükümetin Ekonomi Politikası: Halkın %34,2’si mevcut hükümetin ekonomi politikalarını başarılı, %36,9’u da orta düzeyde başarılı bulduğunu belirtirken, araştırmaya katılanların %28’i ise mevcut hükümetin ekonomi politikalarını başarısız olarak değerlendiriyor.

ERGENEKON NEDİR?
Araştırmaya katılanların %48,7’si Ergenekon’un “bir terör örgütü” olduğuna inanmazken, %40,5’si ise Ergenekon’u bir terör örgütü olarak görüyor. Öte yandan, halkın %55,2’si Ergenekon’u “çıkar amaçlı bir suç örgütü” olarak değerlendiriyor. Ergenekon’u “rejimi korumak amacıyla kurulmuş vatansever bir örgüt” olarak görenlerin oranı ise sadece %16,2.

Ergenekon Davası Siyasi mi Hukuki mi?
Araştırmaya katılanların %54,3’ü bu davanın siyasi bir dava olduğunu düşünürken, %32,9’u bu davayı hukuki bir dava olarak görüyor.

Ergenekon Davası’nın İddianamesi Tatmin Edici mi?
İddianamenin tatmin edici olduğuna inananların oranı %22,4 iken, savcılık iddianamesini tatminkar bulmayanların oranı %58,9.

Ergenekon Davası ve AK Parti’nin Kapatılma Davası Arasındaki Bağlantı:
Halkın %54,6’sı bu iki dava arasında bir bağlantı olduğunu düşünmezken, %36,3’lük bir kesim ise bu iki davanın birbiri ile bağlantılı olduğunu düşündüğünü belirtmiş. CHP’li seçmenlerin %61’i bu iki dava arasında bir bağlantı olduğunu düşünürken, AK Parti’li seçmenlerin yaklaşık %70’i iki dava arasında bir bağlantı olduğu iddiasına karşı.

Ergenekon Davası’ndan Etkili Bir Sonuç Çıkar mı?
Halkın %48,8’i bu davadan etkili bir sonuç çıkmayacağına inandığını belirtitken, %37’lik bir kesim ise bu davanın etkili bir sonuç ile neticeleneceğini düşündüğünü belirtmiş. mektedir.

 

 

Ergenekon Davası’ndan Nasıl bir Sonuç Çıkar?
Halkın %53’ü Ergenekon davasının sonucundan etkili bir sonuç çıkmayacağını ve davanın zanlılarının üzerine gidilmeyeceğini düşünüyor. Buna karşılık halkın %35,2’si ise bu dava ile devlet içindeki hukuk dışı yapılanmalara son verilebileceğini ve demokrasinin güçleneceğini düşündüğünü belitmiş.

Ergenekon Soruşturması/Davası Sürecinde Partilerin ve Kurumların Tutumu :
Ergenekon soruşturması ve davası sürecinde siyasi partilerin, Genel Kurmay’ın ve medyanın tutumu araştırıldığında halkın %52,4’ü AK Parti’nin tavrını, %19’u CHP’nin tavrını, %24,1’i MHP’nin tavrını, %64,1’i Genel Kurmay’ın tavrını ve %31,3’ü de medyanın tavrını olumlu ve doğru bulduğu ortaya çıkıyor.


AKP Hakkında Anayasa Mahkemesi’nin Kararı:
Halkın %69,7’si bu kararı olumlu değerlendirirken, kararı olumsuz olarak değerlendirenlerin oranı %27,6. CHP’li seçmenlerin %47,8’inin de bu kararı olumlu değerlendirdiği ortaya çıkıyor. Mahkeme’nin siyasi ve ekonomik dengeleri gözetip uzlaşmacı bir karar verdiğini düşünenlerin oranı ise %70,6. Mahkemenin delilleri gözetip hukuki bir karar verdiğini düşünenlerin oranı ise %21.

Davanın Özü Olan Laiklik İlkesi ve AK Parti:
Halkın %60,3’ü AK Parti’yi laikliği tehdit eden bir parti olarak görmezken, %35,3 oranında bir kesimin ise AK Parti’yi laikliği tehdit eden bir parti olarak algıladığı ortaya çıkıyor.

AK Parti Bundan Sonra Ne Yapmalı?
Halkın büyük bir kesimi (%73,4) AK Parti’nin eski politikalarını değiştirmesi gerektiğine inanıyor.. AK Parti’li seçmenlerin de %58,6’sı bu görüşte. Halkın %22,6’sı ise AK Parti’nin eski politikalarını aynen sürdürmesi gerektiğine inanıyor.


AK Parti Bu Davadan Kazançlı Çıkmış mıdır?
 Halkın yarısı (%50,4), kapatma davası sonucunda  AK Parti'nin oylarını artırdığını düşünüyor. Bu dava sonucunda AK Parti’nin aslında zararlı çıktığını ve oylarını azalttığını düşünenlerin oranı ise %32,7.

EN GÜVENİLEN KURUM ORDU, LİDER ERDOĞAN
Ordu, halkın en çok güvendiği kurumun olma özelliğini sürdürürken, bunu sırasıyla Polis teşkilatı, Cumhurbaşkanı, Yargı, Anayasa Mahkemesi ve Başbakan izliyor. En az güvenilen liderlerin ise sırasıyla Ana Muhalefet lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli olduğu ortaya çıkıyor. 

EN BAŞARILI BAKAN
 Halkın en başarılı bulduğu bakan %12,4 ile Ali Babacan. Babacan’ı sırasıyla Cemil Çiçek (%5,2), Kürşat Tüzmen (%4), Beşir Atalay (%3,6) ve Recep Akdağ (%3,6) izliyor. 

En Çok Beğenilen Siyasetçi:
Araştırmaya katılanların en çok beğendiği siyasetçi %24,5 ile R.Tayip Erdoğan. İkinci sırada ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geliyor. (%11,7) Daha sonra sırasıyla ana muhalefet lideri Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli gelirken, bu iki muhalefet liderini Demirel ve A. Necdet Sezer eşit oranlarda takip ediyor. 

 

AKP VE MHP OYLARINI ARTTIRIYOR, CHP ERİYOR
Bugün seçim olsa kararsızlar, cevap vermeyenler ve sandığa tepki gösterenler dağıtılmaksızın halkın %41,9’unun AK Parti’ye, %13,9’unun CHP’ye ve %8,4’ünün MHP’ye oy vereceği ortaya çıkıyor. Temmuz ayında yapılan araştırmaya göre, AK Parti ve MHP oylarını arttırırken, CHP'nin oylarında düşüş var. 


ensonhaber



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs