AB yol haritası | " /> AB yol haritası | "/>

En Sıcak Konular

İşte AB yol haritası

20 Ağustos 2008 08:27 tsi
İşte AB yol haritası TÜRKİYE’NİN AB sürecinde yeni yol haritasını gösteren Ulusal Program’ın ana hatları belirlendi.

Hükümetin, muhalefet ve STK‘ların tartışmasına açacağı Ulusal Program taslağında yargı reformu, insan hakları ve fikir hürriyeti konusunda önemli taahhütler verdi

TÜRKİYE’NİN AB sürecinde yeni yol haritasını gösteren Ulusal Program’ın ana hatları belirlendi. Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte Ulusal Program’da yer alan 131 yasanın çıkarılması için çalışmalara başlanacak. 400 sayfadan oluşan programda Anayasa değişiklikleri de öngörülüyor. Ulusal Program, üretimden tüketime, sağlıktan eğitime, tarımdan sanayiye, enerjiden çevreye, adaletten güvenliğe, günlük yaşamın her alanında köklü değişiklikler getiriyor. Programın giriş bölümünde, AB’ye, ‘Türkiye’nin, hedeflerine ulaşmasını sağlayacak en önemli projesi Avrupa Birliği’ne tam üyeliktir. Avrupa Birliği’ne üyeliğimiz, halkımızın desteklediği ulusal bir hedeftir’ vurgusu yapıldı.

SİYASİ TAAHÜTLER

AB açısından Ulusal Program’ın en önemli özelliğini Siyasi Kriterler başlığı altında yer alan taahhütler oluşturuyor. Programda, hükümetin öngörülen yasal düzenlemeleri tamamlamaya kararlı olduğu vurgulanarak, ‘Temel hak ve özgürlükler, demokrasi ve hukukun üstünlüğü, insan hakları, azınlıkların korunması ve saygı görmesi hususlarında yapılan tüm reformların uygulamadaki etkisinin artmaya devam etmesi ve gerekli görülen tamamlayıcı yasal düzenlemelerin de ivedilikle hayata geçirileceği konusunda Hükümetin iradesi tam ve kesindir Türkiye artık, ağırlıklı olarak siyasi kriterler alanında gerçekleştirilen reformların uygulanmasının iyileştirilmesi ve süregelen zihniyet değişikliğinin pekiştirilmesi dönemine girmiştir’ denildi.


Askeri harcamalara Sayıştay denetimi


Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) danışma organı olma niteliği, Anayasa ve ilgili yasa değişiklikleriyle yeniden tanımlandı.

Gerçekleştirilen bu reformların etkin şekilde uygulanmasının sağlanmasına devam edilecek.

TSK HARCAMALAR

Anayasa’nın 160. maddesindeki değişiklik doğrultusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harcamalarının ve devlet mallarının denetimi mevcut uygulamada olduğu gibi Sayıştay tarafından yapılmaya devam edilecek ve kalan teknik düzenlemelerin tamamıyla yerine getirilmesi amacıyla Yeni Sayıştay Kanunu’nda bir madde yer alacak.

İÇ GÜVENLİK

İç güvenlik hizmeti, sivil iradenin belirleyeceği politikalar doğrultusunda ve yine onun denetim ve gözetiminde; ‘hukukun üstünlüğü’ ve ‘insan hak ve hürriyetleri’ çerçevesinde, kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirilecek.

Bu kapsamda, iç güvenlik yönetiminin koordinasyonunu ve sivil idarenin iç güvenlikle ilgili görev, yetki ve sorumluluklarını etkin olarak yerine getirmesini güçleştiren mevzuat hükümleri ve uygulamaları değiştirilecek.

Şeffaf ve etkin bir idari yapılanmanın gerçekleştirilmesi için, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda da değişiklik yapılacak. İşlevsel bir ‘Kamu Denetçiliği Kurumu’ kurulacak.

Yolsuzluk ve kayıtdışı ekonomi ile mücadele alanında başlatılan kapsamlı çalışma sürdürülecek.

SİYASİ ETİK KANUNU

TBMM ve Bakanlar Kurulu üyeleriyle ilgili olarak saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik ilkelerin belirlenmesi için ‘Siyasi Etik Kanun Taslağı’ süratle Meclis’e sevk edilecek.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yeniden yapılandırılacak.

‘Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Taslağı’ Meclis’e sevk edilecek.


Yargıda ‘silahların eşitliği’ sağlanacak


Adalet Bakanlığı, 2010-2014 yıllarına ilişkin misyon ve vizyonunu oluşturmak amacıyla bir Stratejik Plan hazırlayacak.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, objektiflik, tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik temelinde geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılacak.

l Kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz mekanizması oluşturulacak.

İstinaf mahkemeleri gelecek.

Bilirkişilik müessesesi gözden geçirilecek.

Davaların hızlı, basit ve en az giderle ve etkin bir biçimde görülmesini sağlamak amacıyla gerekli değişiklikler yapılacak.

Savcılık ve savunma arasında ‘silahların eşitliği’ ilkesi açısından, Türk hukuk sisteminin gelenek ve göreneklerine uygun şekilde gerekli görülebilecek tedbirler alınacak.

Anayasa’daki yürütme ve yargı ayrılığı ile bağımsızlığı ilkesi temelinde suç kovuşturma ve soruşturmasında kolluk-savcılık görev, yetki ve sorumluluklarının AB ülkelerindeki en iyi uygulamalar doğrultusunda düzenlenmesi sürdürülecek.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay mensuplarına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine devam edilecek. Yargı mensupları için etik kurallar belirlenecek. ‘Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun’ çıkarılacak.

Ceza infaz kurumlarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi yönündeki çalışmalara devam edilecek.

‘Ceza Muhakemesi Kanunu’’nun insan haklarıyla uyumlu bir biçimde uygulanmasıtitizlikle takip edilecek.

Tercüman talebinde bulunan herkese bu hak tanınacak.

Nezarethanelerin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi çalışmalarına devam edilecektir.


Kadınlara pozitif ayrımcılık


Kadınların toplumdaki statüsü daha da güçlendirilecek.

Hákim ve savcı, belediye, kolluk kuvvetleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlara yönelik kadın hakları konusunda özel eğitimler verilecek.

Şiddet tehdidi altında olan kadınlar için belediyelerce sığınma evleri kurulması çalışmalarına devam edilecek.

Kadınların işgücüne katılımını arttırmak amacıyla çeşitli illerdeki mikrokredi uygulamalarının diğer illeri de kapsayacak şekilde genişletilmesi sağlanacaktır.


iFADE ÖZGÜRLÜĞÜ GENiŞLETiLECEK


İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesi’ne önem verilmeye devam edilecek.

‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’ gözden geçirilecek.

Barışçıl toplanma ve gösteri özgürlüğüne ilişkin tüm reformların uygulanması doğrultusunda kolluk kuvvetleri tarafından orantılı güç kullanımına yönelik tedbirlerin uygulanması bağlamında ‘Türk Polis Teşkilatı’nın toplumsal olaylara müdahale kapasitesi güçlendirilecek.

İfade ve basın özgürlüğü çerçevesinde, şiddet içermeyen eleştiri mahiyetindeki ifadelerin cezalandırılmamasına yönelik tedbirler alınacak.

Namus cinayetlerinin daha ağır şekilde cezalandırılmasını öngören yeni ‘Türk Ceza Kanunu’ hükümlerinin etkin olarak uygulanması sağlanacak.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜ VE HOŞGÖRÜ

Din özgürlüğünü tam anlamıyla tesis etmek amacıyla, hoşgörü ortamının oluşması için gerekli görülen tedbirler alınacak.

‘Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ kabul edilmiş olup, gayrimüslim cemaatlerin din adamı ihtiyacının karşılanması için Anayasa’nın temel ilkeleri ve laik milli eğitim anlayışı çerçevesinde uygun görülecek tedbirler alınacak.

Kültürel haklar alanında gerçekleştirilen kapsamlı reformların uygulanmasına devam edilecek.

Özel veya resmi tüm hizmetlere engellilerin tam erişimi sağlanacak.

Çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarına devam edilecek.

star



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,036 µs