En Sıcak Konular

CHP'li vekilden pes dedirten çıkış

20 Ağustos 2008 09:16 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün rektör atamalarını eleştiren CHP'den ilginç bir tepki geldi.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, "üniversitelerde başörtüsüne özgürlük" bildirisine imza atan akademisyenleri cumhuriyetle hesaplaşma içinde olmakla suçladı.

Anadol, bu içtihadı Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında verdiği karara dayandırdı: "Bunu, Anayasa Mahkemesi'ne dayanarak söylüyorum. Mahkeme, AKP'nin Anayasa'nın 2. maddesini ihlal etmek için türban yasasını çıkardığını belirledi. On yüksek mahkeme yargıcı AKP'nin laiklik karşıtı eylemlerin odak noktası olduğunu tescil etti. Bunları neye göre yaptı?.. Türban bildirisine imza atan rektörleri cımbızla seçen bir cumhurbaşkanı nasıl tarafsız olabilir?" Kemal Anadol, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, rektör atamalarını değerlendirdi. Gül'ün yaptığı rektör atamalarında, AK Parti'ye ve türbana yakınlıktan başka hiçbir kriter gözetilmediğini savundu. Atamalarla toplumdaki kutuplaşma ve gerginliğin öznesi olduğunu ileri sürdü. Anadol, "YÖK'ün yeni kurulan 23 üniversite için yaptığı rektör seçimleri, rövanş, öç alma ve siyasi linç hareketinin devamı niteliğindedir. Bu seçimlerde, türbana serbestlik hareketinde imza sahibi öğretim görevlileriyle AKP ile dirsek temasında olan öğretim görevlilerinin rektör adayı olarak belirlendiği görülmektedir." iddiasında bulundu. Anadol, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tutumunu örnek göstererek, Cumhurbaşkanı Gül'ü haklı çıkarmaya çalışanların mantıklarının yanlış olduğunu savundu. Sezer'in Cumhurbaşkanlığı yeminine ve Yükseköğretim Kanunu'nun ruhuna sadık kalarak, rektörlerin çağdaş, Atatürk devrimleri ile Cumhuriyet'e özde bağlılık noktasında taraf olduğunu belirten Anadol, "Sayın Gül de bu süreçte taraf olmuştur ancak Sayın Gül, Cumhuriyet'le hesaplaşma içinde olanlar, 2. Cumhuriyetçiler, AKP işbirlikçileri noktasında taraf olmuştur. İşte iki cumhurbaşkanı portresi arasındaki fark budur. Abdullah Gül, görevlidir. AKP iktidarının yarım bıraktıklarını tamamlamaya, Türkiye'yi dönüştürmeye kendisini adamış bir görevlidir." ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, bu dönem Parlamento'sunun anayasa değişikliği yapamayacağını da iddia etti. Gazetecilerin 3. Ulusal Program taslağında yer alan öngörüyü hatırlatması üzerine Anadol, şöyle konuştu: "AK Parti'nin, laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi kararıyla tescil edildi. Meclis çoğunluğu onlardan oluşuyor. Onların anayasa değişikliği taleplerine 'evet' demek, tam anlamıyla kediye ciğeri emanet etmektir. Ondan ne geleceğini biz biliyoruz. Ondan sonra Anayasa Mahkemesi üyelerini, Meclis'e, kendilerine seçtirecekler. Onun adı da hukuk reformu olacak. Onların ne istediklerini biliyoruz. Bu dönem Parlamento'su, anayasa değişikliği yapamaz. Özellikle parti kapatma konusunda, diğer konularda... 'Yok, özgürlükleri geliştireceğiz.' Bunların hepsi laf."

samanyoluhaber



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs