En Sıcak Konular

Zamlar maaşlara nasıl yansıyacak?

20 Ağustos 2008 11:02 tsi
Maliye bordroları değiştiriyor, ek zam memurun hesabına yatırılacak. Hükümetin 'eşit işe eşit ücret' kararnamesi ile kamu çalışanlarına yaptığı ek zam, 15 Ağustos itibarıyla maaşlara yansıtıldı.

Hükümetin 'eşit işe eşit ücret' kararnamesi ile kamu çalışanlarına yaptığı ek zam, 15 Ağustos itibarıyla maaşlara yansıtıldı.

Ancak açıklama maaşlar ödendikten sonra yapıldığı için söz konusu farklar halen ödenmedi. Maliye Bakanlığı'nın bu çerçevedeki çalışmalarını tamamladığı ve fark ödemelerine ilişkin bordroları bitirmek üzere olduğu öğrenildi. Dolayısıyla memurların 103 ile 264 YTL arasında değişen maaş farkları birkaç güne kadar hesaplarına aktarılacak. Döner sermaye ve ek gösterge gibi yan gelir kalemleri bulunmayan 1,6 milyon kamu çalışanı, 15 Eylül'den itibaren de maaşlarını bu zamlı halleriyle alacaklar.
 

 

 


 

Memur maaşlarında 2008'deki ilk artış, ocak ayında yapıldı. Toplu görüşmelerdeki anlaşma gereği çalışanların maaşları yüzde 2 zamlanırken 20 YTL denge tazminatı, taban aylıklar 10 YTL, ve sendika aidatı 5 YTL artırıldı. Ayrıca enflasyon farkı ödendi. Temmuz 2008'de de yine toplu görüşmeler gereği memura 20 YTL'lik denge tazminatı verildi. Buna ek olarak enflasyonun hükümetin öngördüğünden fazla çıkması nedeniyle yüzde 2'lik zam, enflasyon farkıyla birlikte yüzde 3,96 olarak ödendi. Son olarak 'eşit işe eşit ücret' çalışması çerçevesinde 15 Ağustos'tan geçerli olacak şekilde memur maaşlarında 103 ile 264 YTL'lik artış sağlandı.

Kamu çalışanlarına dönük son ek ödeme düzenlemesi, toplu görüşmelerle ilgili beklentileri azalttı. Daha önceki yıllarda yüzdelik zamla birlikte denge tazminatı ödemesi ve taban maaşlarda iyileştirme yapan hükümetin, bu sefer yalnızca yüzdelik zamla yetineceği ifade ediliyor. Zam oranının ise yıllık 2009'daki enflasyon tahmini olan yüzde 7,5 civarında olacağı belirtiliyor. 15 Ağustos Cuma günü başlayan toplu görüşmelerin ikinci turu perşembe günü yapılacak.

Öte yandan kamudaki maaş dengesizliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan düzenleme, emeklilerin tepkisini çekti. Kamu çalışanlarının maaşlarındaki iyileştirmenin kendilerine yansıtılmamasına tepki gösteren memur emeklileri, 'üvey evlat' muamelesi görmekten dert yandı. Ortak bir açıklama yapan Birleşik Emekliler Derneği Genel Başkanı Yücel Coşkun ile Türk Emekli Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, daha önceki yıllarda memur maaşlarında yapılan iyileştirmenin aynen emeklilerine de yansıtıldığına dikkat çekti. Emeklilerin zor şartlar altında yaşamaya çalıştıklarını ifade eden başkanlar, emekli memur maaşlarında 200 YTL'lik seyyanen iyileştirme talep etti.

Memura 6 ayda 276 ile 480 YTL arasında artı
Son zamla birlikte memur maaşlarında, bu yılın ocak-ağustos ayları arasında 275 ile 480 YTL'lik iyileştirme sağlandı. Söz konusu 6 aylık dönemde enflasyon farklarıyla birlikte memur maaşları 5 kez arttı. Böylece Aralık 2007'de 843 YTL olan en düşük memur maaşı, 276 YTL'lik net artışla 1.119 yeni liraya yükseldi. Aynı şekilde geçen yılın sonunda 1.037 YTL olan öğretmen maaşı ise 297 YTL artarak 1.334 yeni lirayı buldu. En yüksek artış ise mühendisler için sağlandı ve 1.512 YTL olan maaşları, 6 ay içinde 480 YTL'lik net artışla 1.992 yeni liraya çıkarıldı. Aylık dönemde artış tutarı poliste 300 YTL, teğmende 355 yeni lira, araştırma görevlisinde 366 YTL şeklinde gerçekleşti.

Zaman 



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,182 µs