En Sıcak Konular

ABD'nin Boğazlar'dan gemi geçirme talebi yalanlandı

20 Ağustos 2008 12:22 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Gürcistan'a yardım için iki dev hastane gemisini Boğazlar'dan geçirmek istemesine yönelik medyada çıkan haberleri yalanladı.

Erdoğan, "Şu ana kadar böyle bir talep gelmedi. Gelirse ilgili kurumlarımızla değerlendirir ona göre karar veririz. Bunlar dedikodudan ibaret." dedi.  
 
 
Azerbaycan'a hareketinden önce basın açıklaması yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyaretine ilişkin değerlendirmede bulundu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev ile bölgedeki son gelişmeleri değerlendireceklerini belirten Erdoğan, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra, ağırlıklı olarak sün dönemde Güney Osetya'da başlayan gelişmeler ve son durumu değerlendireceğiz. Türkiye olarak bölgeye yönelik bir çıkış, bir çözüm olarak sunduğumuz Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu görüşeceğiz. Gürcistan'daki son durum, Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın acil olarak tesis edilmesindeki ihtiyacı teyit etmektedir. Bölgedeki kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi konusunda ülke olarak hayati çıkarlarımız var. Bölgenin ortak yararına katkı sağlayacak mekanizma önemli. Moskova ve Tiflis ziyaretleri sırasında taraflara; Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun, sürdürülebilir barış ve istikrarı tesis edebilecek bir platform olduğunu anlattık. Gerek Rusya'ya, gerekse Gürcistan böyle bir platformda yer alabileceklerini söylediler, her iki taraf da öneriye olumlu yaklaştı. 5 ülkeyi kapsayan platformun bir an önce alt yapısını ve çatısını oluşturma gayreti içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Ermenistan ile yapılacak görüşmelerin sorulması üzerine Erdoğan, "Ermenistan ile görüşmeler yapılacak. Bu hafta içerisinde Dışişleri Bakanımız Rusya Dışişleri Bakanı ile görüşme yapacak. Bu görüşmenin ardından Ermenistan'la yapacağımız görüşme belli olacak." dedi.

-"İRAN'LA ELEKTRİK ENERJİSİNE YÖNELİK ANLAŞMA KONUSUNDA ÇALIŞMA BAŞLATILDI"-

İran ile Türkiye arasındaki enerji anlaşmaları konusundaki bir soruya Erdoğan, "İran'la enerji konusunda anlaşmalarımız var. Şu anda daha değişik adımlar atmaya çalışıyoruz. Enerji nakil hatlarının kullanılmasıyla ilgili çalışma kararı alındı. Bu yatırımlar da başlamış vaziyette. Elektrik enerjisine yönelik çalışmalar başlatıldı, karşılıklı anlaşmalar yapıldı. Çevrim santrallerinin kurulmasına yönelik adımların atılması yönünde bakanlarımız arasında karar alındı. Doğalgazla ilgili başlayan süreç, elektrik enerjisiyle devam ediyor. İran ve Türkiye arasında kış aylarında yaşanan sıkıntıyı gidermek için güneyden Türkiye'ye doğalgaz naklini sağlayacak çalışma başlatıldı." şeklinde cevap verdi.

Başbakan Erdoğan son olarak, ABD'nin Gürcistan'a yardım için iki dev hastane gemisini Boğazlar'dan geçirmek istemesine yönelik medyada çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine, "Montrö antlaşması belirleyici bir antlaşmadır. Türkiye olarak bölgenin huzur bölgesi olması yönünde yükümlülüğümüz var. Böyle bir talebin olması halinde bunları en ince detaylarına kadar değerlendirir, görüşürüz. Bu konuda bize yapılmış bir müracat yok. Bunlar dedikodudan ibaret." diye konuştu.
 
zaman



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs