’NE’ geldi? | " /> ’NE’ geldi? | "/>

En Sıcak Konular

Pervez gitti ama ’NE’ geldi?

20 Ağustos 2008 13:54 tsi
Pervez gitti ama ’NE’ geldi? Bu sorunun yanıtı genellikle ‘kişi’ üzerinden düşünülür. Oysa asıl yanıtlaması gereken soru, Pakistan’ın artık hangi ülkeye daha yakın olduğu, bir de kaybedenin kim olduğu? Pakistan’ın değişen dengeleri bakın kime hizmet edecek?

İktidar partilerinin azletmek istediği Pakistan lideri Pervez Müşerref "Kaderim halkımın elinde" diyerek istifa etti. Bu dünün olayı. Ama gerçekte, Müşerref’in akıbeti hakkındaki senaryolar ve merak uzun süredir devam ediyordu.

Tabi bu küçük ölçekli bir merak. Bir ülkenin lideri giderse yerine elbette biri gelir. Bu sefer de öyle olacak. Asıl soru ise, bölgenen en kritik coğrafyasında bulunan, nükleer silah sahibi, Orta-Asya ve Ortadoğu’nun kapısı, radikal dinci örgütlerin üssü Pakistan “kimin eline” geçecek?

İşte asıl kritik soru bu. Bunu yanıtlamak için önce herkesin bildiği bilgiyi bir tekrarlayalım. Görevine veda eden Müşerref, darbe ile göreve geldiği 1999 yılından bu yana ABD politikalarına “oldukça” yakın bir çizgide hareket etmişti.

O kadar yakındı ki, sonunda Pakistan halkı “bu kadar da olmaz” diyerek isyan etti ve oylarını, Müşerref’i görevden alacağı başından belli muhalefet partilerine yöneltti. Sonunda da işte bu noktaya, Müşerref’in Devlet Başkanlığı görevinden ayrılması, olmazsa “vatana ihanet”le yargılanma riskiyle yüzleşmesine dayandı.

Nereye gidecek merakı, ‘gelecekle’ ilgili?

İstifayı dünyaya duyuran ajansların en çok merak ettiği konulardan birisi, Müşerref’in nereye gideceği. Çünkü kimi cılız bilgiler ülkede kalabilir dese de, pek az kişi eski generalin ülkesinde kalabileceğine inanıyor.

Alternatifler hemen tüm bilgi notlarında özellikle üç ülkenin ismini veriyor. Türkiye, S. Arabistan ya da ABD. Ve bunun için “sığınma” lafı kullanılıyor-ki uluslar arası hukuk kavramıdır-ve yargı önüne çıkmamak için iktidarla anlaştığı iddia ediliyor.

Ancak tıpkı, ülkesinde kalacak diyenlerin sesi gibi pek işitilmeyen bir olasılık daha var.
İngiliz bir diplomat, hacı olduktan sonra Londra'ya yerleşeceğini ileri sürdü.

Müşerref'in ilk iş olarak Hac'ca gideceği ardından da İngiltere'nin başkenti Londra'ya yerleşeceğini fısıldalayan diplomat, İngiltere'den siyasi sığınma isteyeceğini de ileri sürdü.

Kaderin garip bir cilvesi olarak şu da eklenmeli. Bu doğruysa, sürgüne gönderdiği eski başbakanlar merhum Butto ve Nawaz Şerif ‘in ülkeye geri dönmesine karşı çıkmıştı Müşerref ve onlar İngiltere’den ülkeye dönmüşlerdi.

Peki yeni lider kim?

Cumhurbaşkanı Müşerref’in istifa etmesinin ardından Pakistan’da yeni lider arayışı hemen başladı. Eski Başbakan Benazir Butto’nun dul kocası ve Pakistan Halk Partisi’nin eşbaşkanı Asıf Zerdari ile bir zamanlar azılı muhalifi olan Navaz Şerif, dün yeni cumhurbaşkanı kim olacak meselesini görüşmek üzere bir araya geldi.

Siyasi kulislere göre Zerdari, cumhurbaşkanlığı için dünden razı. Ancak Butto’nun başbakanlığı döneminde yatırım bakanı olarak ihalelerden komisyon aldığı gerekçesiyle adı "Bay Yüzde 10"a çıkan ve 11 yıl hapis yatan Zerdari’ye yaklaşım pek sıcak değil. Navaz Şerif’in de aynı koltukta gözü olduğu söyleniyor.

Ancak bu iki adayın ortak özellikleri de var. İngiltere’den gelmiş olamaları ki, özellikle Zerdari’ye bu gözle bakmak gerekiyor.

Pakistan yasaları, cumhurbaşkanının istifasından sonra halefinin seçilmesi için 30 gün süre tanıyor. Yani sonucu öğrenmemiz uzun sürmeyecek. Bu arada 3’üncü bir isim de ortaya çıkabilir.

Peştun lider İsfendiyar Vali Han ile iki kadın siyasetçinin adı cumhurbaşkanlığı için geçiyor. Biri meclis başkanı Fermida Mirza, diğeri ise Zerdari’nin kızkardeşi Faryal Talpur. Ki bunlarda da benzer izler mevcut.

Sonuç olarak şunları söylemek olası. Bir, Başkan Bush, sadık bir müttefiğini yitirmiştir. İki, Majesteleri sadık bir bende kazanabilir!



Bu haber 1,370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,823 µs