Rusya-ABD gerilimi tesadüf mü? | " /> Rusya-ABD gerilimi tesadüf mü? | "/>

En Sıcak Konular

Rusya-ABD gerilimi tesadüf mü?

20 Ağustos 2008 13:55 tsi
Rusya-ABD gerilimi tesadüf mü? Rusya ve Gürcistan arasındaki gerilim önce Rusya ve ABD arasındaki gerilime sonra da Rusya ve NATO arasındaki gerilime dönüştü. Aslında ta en başından beri böyle bir gerilimin yaşanacağını hem ABD hem de Rusya gayet iyi biliyordu. Fakat yine de..

Fakat yine de ABD Gürcistan’ı kışkırtmaktan Rusya’da son derece sert bir şekilde Gürcistan’a saldırmaktan kendilerini alıkoymadılar. Neticede yeni bir “soğuk savaş” havası esmeye başladı. Bu da akıllara, işlerin bu raddeye varacağını çok önceden bilen bu iki süper gücün bilinçli bir biçimde mi soğuk savaş havasını oluşturmaya çalıştıklarını sorusunu getirdi. Zira:       

Rusya’nın, Gürcistan’ın Osetya’ya saldırmasıyla neredeyse eş-zamanlı olarak Gürcitsan’a saldırıda bulunması, gayet soğukkanlı bir biçimde Gürcistan’daki stratejik noktaları bombalaması ve “işini bitirdikten” sonra da çekilmeyi olabildiğince ağırdan alıp Gürcistan’a yönelik olarak bir tür askeri “çevreleme” politikası uygulaması Rusya’nın Kafkaslar’da oynanacak olan oyundan haberdar olduğunu gösteriyor.

ABD, hem gücü olduğu takdirde Rusya’nın bunu sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyeceğini hem de Rusya’nın bu tutumunun uluslar arası kamuoyunda meşruiyet kazanamayacağını çok iyi biliyordu. Bu da kendisine Rusya’nın gayr-ı meşru saldırılarına karşı “meşru” bir blok tesis etme imkânı verecekti. Nitekim öyle de oldu: Rusya Konseyi'nin NATO’yu olağanüstü toplantı yapma çağrısı, ABD'nin muhalefeti nedeniyle geri çevrildi.

NATO’nun verdiği bu ret kararından sonra Rusya’nın agresif bir cevap vereceğini tahmin etmek için dahi olmaya gerek yok. Rusya derhal NATO’ya restini çekti. Rusya'nın NATO daimi temsilcisi Dmitri Rogozin, Güney Osetya ile ilgili Rusya-NATO acil toplantısının yapılmasına artık ilgi duymadıklarını bildirdi. Rogozin, ayrıca bu konuda daha önce NATO'ya yaptıkları başvuru dilekçelerini geri çektiklerini kaydetti.

Dolayısıyla bu noktaya kadar gerçekleşen hiçbir şey sürpriz değildir. Bundan sonrasına dair de bir sürpriz beklememek lazım. Görünen o ki hem Rusya hem de ABD yeni bir soğuk savaş havası yaratmak da kararlılar. Ancak, bu havadan en fazla kazançlı çıkacak olansa tıpkı eski soğuk savaş döneminde olduğu gibi yine ABD, daha doğrusu ABD’deki neoconlar olacak.

Çünkü neoconlar Obama karşısında ciddi bir oy kaybı yaşıyorlar. Kendilerini yeniden diriltecek olan şeyin dünyadaki kaos ortamı olduğunu da gayet iyi biliyorlar. Daha önceki yazılarımızda da belirtmiştik: Necon ideolojisi temelde ABD’nin küresel düzeni tesis etmeyle yükümlü olduğu düşüncesi üzerine bina edilmiştir. Oluşacak soğuk savaş havası doğrudan neoconların lehine işleyecektir. 

Kaldı ki neoconların başkan adayı John McCain'in kıdemli dış politika danışmanı olan ve Irak savaşının mühendisleri arasında yer alan Randy Scheunemann’ın, Gürcistan’da lobi faaliyetleri yürüttüğünü bugün artık herkes biliyor.

Netice itibariyle, şu ana kadar süprizsiz bir şekilde gelişen olaylara dair fütürist bir gözle okuma yapmaya çalışırken tam da bundan sonraki sürpriz olmayacak olan gelişmelere odaklanmamız gerekiyor. Şimdilik şu kadarını söyleyelim: Bu yeni soğuk savaş havası daha çok zaman esmeye devam edecek!

www.iyibilgi.com  



Bu haber 1,047 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,536 µs