NATO üyeliği yolda | " /> NATO üyeliği yolda | "/>

En Sıcak Konular

Gürcistan'ın NATO üyeliği yolda

20 Ağustos 2008 14:46 tsi
Gürcistan'ın NATO üyeliği  yolda Tiflis'i ziyaret eden İngiltere Dışişleri Sekreteri Miliband, dün ortak komisyon kurularak Gürcistan'ın resmen NATO üyelik sürecinin başlatıldığını savundu.

İngiltere dışişleri sekreteri David Miliband, özellikle Rusya'nın işgali sebebiyle Gürcistan'ın NATO üyelik sürecinin başladığını açıkladı.

David Miliband, Tiflis'te İngiliz The Guardian gazetesine bugün verdiği mülakatında, Gürcistan'ı NATO üyesi yapacak sürecin resmen başladığını belirterek Salı günü bir ortak komisyonun kurulmasının ardından Gürcistan'a "üyelik için bir yol haritasının" verildiğini söyledi.

Sürecin resmen başlatılması ile Nisan'da yapılan NATO zirvesinde üye ülke liderlerinin verdikleri sözü yerine getirmekte önemli bir adımın atıldığını söyleyen Miliband, "Nato-Gürcistan komisyonunun kurulması ile dün resmi sürecin başlatıldığını düşünüyorum. Hükümet başkanlarının Nisan'da verdikleri sözlere çok önem veriyoruz. Bu önemli bir işarettir ancak bununla ilgili önemli bir husus da var." dedi.

Bazı Avrupalı diplomatlar ortak komisyonu Gürcistan için bir yatıştırıcı olarak tasvir etmişler, ancak Rusya'nın 7 Ağustos'ta başlattığı işgal sebebiyle üyeliğin gerçekleşeceği tahmininde bulundular.

Komisyonun pratik sonuçları olacağı şeklindeki görüşü reddeden Miliband, "Pratik olarak, NATO Gürcistan hükümeti ve Gürcistan ordusu ile yakın işbirliği teklif ediyor. Bu Gürcilerin kendi kapasitelerini artırmaya yardım edecek. NATO ile uygun iç işlerlik kazandıracak. uygun ortak eğitim kazandıracak. Kurumların işbirliğini temin ediyor. Bu uygun bir şekilde üyeliğe götürecek. Böylece bu üyelik için bir yol haritasıdır.

Diplomatik cephede, NATO dışişleri bakanları dün Rusya'yı cezalandırmak amacıyla resmi bağlantıları askıya aldılar. İttifak Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Bu şartlar altında Rusya ile normal ilişkiler olamaz." dedi.

NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna'ya genişlemesinin ittifakın kollektif savunma prensibini sulandıracağı görüşünü de reddeden Miliband, Baltık ülkeleri olan Estonya, Letonya ve Litvanya'nın tam üye yapılmalarına dikkat çekerek "On yıldır insanlar bunu söylüyor. Bu ülkeler nasıl NATO üyesi yapıldı?" sorusunu sordu ve " Onlar bağımsız ülkeler. Onlar eski Sovyetler Birliği değil. Onlar demokratik hükümetleri ile bağımsız egemen ülkeler. Kendi halklarının iradelerine dayanarak kendilerinin her kararı almaya hakları var." dedi.

Gürcistan'da bulunan Miliband, bu sabah Tiflis yakınlarındaki bir kampta çatışma sebebiyle evlerini terketmek zorunda kalan insanları ziyaret etti. Miliband ile görüşen 48 yaşındaki Malkhaz Sadlobelaşvili, Güney Osetya sınırı yakınındaki köyünden geçen hafta kaçtığını söyleyerek "Bir traktör üzerinde kaçtık. Başka çaremiz yoktu. Çatışma başlamıştı. Annem hala orada. Kaçmak için çok yaşlı idi." dedi.

Bir başka mülteci olan 50 yaşındaki Ani Berdznişvili, Ruslar şehri bombardıman etmeye başladığında Gori'deki evinden kaçtığını söyleyerek "Bir bomba düştü. Patladı ve önümde 4 kişinin öldüğünü gördüm. Ruslar barbarlar. Bodrumda saklandık." şeklinde konuştu.

dünya bülteni



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,752 µs