casusluk baskısı | " /> casusluk baskısı | "/>

En Sıcak Konular

Filistinli öğrencilere casusluk baskısı

21 Ağustos 2008 12:45 tsi
Filistinli öğrencilere casusluk baskısı Gazzelli yüzlerce öğrenci kentte mahsur kalırken, İsrail öğrencilere muhbirlik şantajıyla baskı yapıyor.

Yoğun ambargo altında bulunan Gazze'de bilimsel abluka yaşanıyor. Gazze'de oturan ancak yurt dışında okul okuyan öğrenciler kentte mahsur kaldı. Tatillerini geçirmek için geldikleri Gazze'den çıkamıyorlar. Öğrencilerin Gazze'den çıkamamalarının nedeni ise ellerindeki pasaportların geçersiz duruma düşmesi. Öğrenciler, yurtdışındaki okullarına bir an önce dönüp eğitimlerine devam edebilmek için son çare olarak Filistin'in Ramallah'taki Devlet Başkanı Mahmut Abbas'tan yardım istedi. Ancak, Mahmut Abbas'tan şu ana kadar bir cevap gelmedi.

Gazze'deki yetkili birimlerde pasaport olmadığından, öğrenciler Abbas'tan kendileri için pasaport göndermelerini talep ettiler.

Öğrenciler, dün yaptıkları açıklamada; kuşatma dolayısıyla üniversitelerine gidemediklerini, ülkedeki iç çekişmelere kurban gittiklerini belirttiler.

Okullarına gidemeyen öğrenciler, zorunlu olarak ara vermek durumunda kaldıklarını anca bu durumun da burslarının kesilmesine neden olduğunu açıkladılar. Burslarının kesilmesi, ambargonun kesintisiz olarak devam etmesi Filistinli öğrencilerin psikolojik durumunu etkilediği öğrenildi.

İsmail Heniyye başkanlığındaki Filistin Hükümeti İçişleri Bakanlığı, Ramallah yönetimi yeni pasaport göndermediği için vatandaşlara pasaport veremediğini duyurmuştu.

İNSAN HAKLARI VE HUKUKÇULARDAN ÇAĞRI

Arap dünyasında İnsan Hakları ve Hukukçular Kurumları Mısır hükümetinden Refah sınır kapısını 300 Filistinli öğrenci için açmasını istedi. Yapılan açıklamada öğrencilerin Avrupa ve Arap ülkelerindeki yüksek öğrenimlerine devam etmesini için Gazze'den çıkabilmelerinin gerekliliği vurgulandı.

İSRAİL MUHBİRLİK BASKISI YAPIYOR

Hukukçular ayrıca İsrail yetkililerinin Filistin'den ayrılan öğrencilere güvenlik konularında kendileri için çalışmaları noktasında baskı uyguladığına da dikkat çekti.

Gazze'de mahsur kalan öğrenciler adına konuşan bir kız öğrenci, İsrail istihbaratının bazı öğrencilerden Gazze'deki durum ve yurt dışındaki Filistinli öğrenciler hakkında bilgi istediğini açıkladı.

İsmini açıklamak istemeyen öğrenci, Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada "İriz sınır kapısından çıkmak isteyen onlarca öğrenci provokasyona uğradı. Öğrencilere, geleceğinizi çok ufak bir hizmetiniz karşılığında kurtarabiliriz, şeklinde teklifler sunuldu" dedi.

Gazze'deki yerel kaynaklar 2007 yılı Haziran ayından beri sadece 17 öğrencinin Gazze'den ayrılabildiğini, bunun da İngiltere ve Belçika gibi ülkelerin baskısı sonucu gerçekleştiğini belirtiyor.

Mısır Hukukçular İnisiyatifi Kuruluşu'nun basın danışmanı Mina Zikri de Gazze'deki öğrencilerin yaşadığı sıkıntıların Gazze'de tedavi göremeyen hastalardan daha az öneme sahip olmadığını belirtti.

Mina Zikri, birçok öğrenci Gazze'den ayrılmak karşılığında kendilerinden güvenlik konularında bilgiler isteniyor, dedi.

Gazze'de mahsur kalan birçok öğrencinin Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Avrupa ve ABD'de elde ettikleri burslu eğitim hakkını kaybetmekten korktuğu belirtiyor.

Habere göre öğrenciler, eğitimlerini nasıl devam ettirecekleri noktasındaki kaygılar sonrası psikolojik sorunlar yaşıyor.

Filistin'deki öğrenciler genel olarak Gazze'de okuma imkânına sahip olmadıkları, uluslar arası ekonomi, kalp cerrahisi, kimya vb. dallarda eğitim için yurt dışına çıkıyor.

Geçtiğimiz aylarda Mısır, Filistin, Suriye, Suudi Arabistan ve Bahreyn'den 23 insan hakları kuruluşu imzaladıkları bildiride ABD'den İsrail'e öğrenciler konusunda baskı yapmasını istemişlerdi.

dünya bülteni



Bu haber 240 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs