Af hukukun ruhuna uygun mu? | " /> Af hukukun ruhuna uygun mu? | "/>

En Sıcak Konular

Af hukukun ruhuna uygun mu?

21 Ağustos 2008 13:07 tsi
Af hukukun ruhuna uygun mu? Cumhurbaşkanı Gül Erbakan'ı affedince diğer mahkum yakınları veryansın etti. Şimdi Gül'ün adil olup olmadığı tartışılıyor. Halbuki asıl tartışmamız gereken Gül'ün kararından ziyade, af dediğimiz olgunun bizzat kendisi. Ceza hukukçusu Levent Korkut'a s

Afların tam anlamıyla hukukun ruhuna uygun olduklarını söyleyebilir miyiz?

İki çeşit af vardır: Genel af ve özel af. Genel af yetkisi meclise aittir ve meclis kanunları değiştirmek suretiyle de af çıkartabilir. Özel af ise cumhurbaşkanının tasarrufundadır. Yaşlılık, hastalık gibi özel durumlarda cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanabilir. Bu tür bir affın sınırları Anayasa’da belirlenmiştir. Özel affın istisnai bir durum olduğunu da belirtmek gerekiyor. Fakat dünyada pek çok ülkede de uygulanmaktadır. 

Demokratik ülkelerde af uygulanıyor mu?

Demokratik ülkelerde çok da uygulanmıyor. Çok olağanüstü durumlar için söz konusu olmaktadır. Resmi affın uygulandığı ülkeler, genelde hukuka karşı bir güvensizliğin mevcut olduğu ülkelerdir.

Mağdurun kendisine ya da yakınlarına değil de, cumhurbaşkanına ya da parlamentoya af yetkisi vermek, hukuk açısından bir çelişki teşkil etmez mi?

Evet, aslında ne cumhurbaşkanına ne de parlamentoda böyle bir yetkinin olmaması gerekiyor. Fakat mahkûmların adil yargılanmadığına dair belli bir kanaatin oluşması resmi afları da halk nezdinde meşru hale getiriyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Necmettin Erbakan’ı affedince pek çok mahkûm yakını kendilerinin niçin göz ardı edildiklerini sordu. Gül’ün bu tavrı adil davranmadığı anlamına gelebilir mi?

Tam gerekçesini hatırlayamıyorum; ama zannediyorum Cumhurbaşkanı Gül, yaşlılık sebebiyle Erbakan’a af kararı verdi… Bazıları bunu kendisi için yaptığını da söylüyor, bilemiyorum… Gül’ün verdiği kararın hukuki açıdan bir sıkıntısı yok, ama kamuoyunun eleştirisine bağlı.

www.iyibilgi.com özel Erkam Can     



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,645 µs