En Sıcak Konular

'Süper soğuklar' mutabık. Ya füzeler?

21 Ağustos 2008 15:21 tsi
'Süper soğuklar' mutabık. Ya füzeler? Rusya'nın, ABD’nin Kafkasya hamlelerine ancak ‘eşit’ yanıtlar vereceği anlaşılıyor. Ya da ortada bir mutabakat var! Herkes eşitse, kavga yok demektir. Şimdi sıra füzelerde! Polonya’ya yerleştirilen füze kalkanlarına Kremlin yanıtı

Kimse-hadi henüz diyelim-Gürcistan işinden ve 2’inci Soğuk Savaş döneminin fiili başlangıcından kimin kârlı çıktığını anlamadı. Kimi ABD’nin istediğini yaptırdığını, Kimi de Rusya’nın duruma el koyduğunu, sınırı çizdiğini söylüyor.

Aslında durum “ortada” denmesi gerekiyor ki, “berabere”, yani “mutabakat” demektir. Şimdi, Kafkasya Mutabakatı ile durum eşitlenmiş görünüyor.

Fakat teknik konuların da hal edilmesi gerekli. Çünkü, Gürcistan’ın Rusya’ya “sürerek”, Polonya’ya füze kalkanı yerleştirme ile İran’ın nükleer füzeleri konusundaki yaptırımların önünü açtığı iddia edilen ABD, bu konuda “biraz” önde.

Şimdi yine “anlaşmanın” şartları gereği (!), bunların da eşit olması gerekiyor. Ve bu eşitliği sağlamak için Rusya iki ülke ile yarı-açık görüşüyor.

Polonya’ya Beyaz, İran’a Suriye…

Bu iki ülkenin ilki, açık biçimde Polonya ile ABD arasındaki füze anlaşmasının karşılığı! Beyaz Rusya şimdi Moskova’dan yola çıkacak Rus füzelerini bekliyor.

Putin ve Medvedev, Polonya’ya verilecek yanıtın, (kesilecek cezanın diyemiyoruz, çünkü, Polonya anlaşması duyulduğunda Rusya, ‘bundan sonra ana hedefimiz Varşova olacak’ demişti. Demek daha mülayimler artık.) Beyaz Rusya’ya, yani Polonya’daki füze avcılarının karşısına Rus füzeleri koymak olacağında anlaşmış görünüyor.

Bu normal karşılanabilir. Beyaz Rusya zaten Kızıl Meydan’ın yörüngesinde görünüyor. Ancak ikinci füzeler Ortadoğu’ya, biraz daha ilginç bir adrese gidecek. O adresin patronu geçtiğimiz Salı günü Rusya’daydı ve füzelere ev sahipliği yapmak üzere Şam’ı gösterdi.

Suriye lideri Esad, tam da İsrail ile görüşmeleri Türkiye’nin gözetiminde devam ederken, ülkesini yeni oluşan dengelerin füzelerine açtı. Ancak görüldüğü gibi bu ülkeler de “zararsız” sayılabilir!

Yani mutabakat ve soğuk savaş devam ediyor ve eşitlikler maç sonuna kadar hep böyle devam ettirilecek gibi. Fakat her zaman küresel mutabakatın parçalarını eksiksiz birleştirmek mümkün olmayabiliyor.

Örneğin neredeyse saati saatine, füze anlaşmaları imzalanırken, ABD-İsrail ve Türkiye’nin Güney Akdeniz’de tatbikat yapması gibi.

Bu donanma Suriye’ye mi, Kıbrıs’a mı, Rusya’ya mı yoksa iyice uzak bir yere İngiltere’ye mi bayrak gösteriyor? Kim bilir?



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs