savaşır mı? | " /> savaşır mı? | "/>

En Sıcak Konular

ABD ile Rusya Karadeniz’de savaşır mı?

21 Ağustos 2008 15:57 tsi
ABD ile Rusya Karadeniz’de savaşır mı? Müttefik ülkelerimizde yaşananlar, bizim de dış siyaset gündemimizi meşgul ediyor. Her gün, ne olacak diye beklerken, bugün ABD gemileri Karadeniz yolunda… Peki, bu ABD ile Rusya arasında bir savaş habercisi mi? Uluslararası İlişkiler Uzmanı Gamze G

ABD gemilerinin Karadeniz’e girmesi ile soğuk savaştan sıcak savaşa yönelme olabilir mi?

Her zaman soğuk savaş devam edecek. ABD ile Rusya arasında sıcak savaş olmaz. İki büyük gücün kapışma ihtimali zayıf. Rusya’nın operasyonu bir milattır. ABD’ye başkaldırı. Ama şu bir gerçek; ABD ile Rusya arasındaki dengeler, asla eskisi gibi olmayacak. Rusya, ABD’ye ciddi mesajlar veriyor. Burası benim bölgem diyor. Eskiden benim olan bölgelere de ben hâkimim, benden başkası hâkim olamaz, mesajını veriyor.

Peki, ABD gemilerine izin vermesi, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini etkiler mi?

Karadeniz’de Rusya ve Ukrayna ciddi güçtür. Karadeniz’de Rusya’yı dışlamak, bir savaşın başlangıcı sayılır. Ama Rusya gücünü kaybetmez. Çünkü Ukrayna donanmalarını kullanabiliyor. Ama bu durum Türkiye’yle ilişkileri etkileyecek bir şey değil. Türkiye’nin yapması gereken şey, Rusya’yı karşısına almamak. Türkiye şunu iyi tahlil etmeli: ABD’nin müttefikliği bana ne kar getiriyor, Rusya’nın müttefikliğinden ne çıkar sağlıyorum. Türkiye’nin, Rusya’nın yanında Kafkasya’yı da karşısına almaması, ABD’nin bizi istediği gibi kullanmasını engelliyor. Türkiye burada tarafsız olmalı. Ne ABD’den yana, ne Rusya’dan yana olmalı. Çünkü burada iki büyük güç savaşıyor.

Türkiye’nin bölgede istikrarı sağlamak için ortaya attığı Kafkas İttifakı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kafkas İttifakı hikaye. Bu 1991’den beri beşinci girişim. Hepsinin hedefi istikrar ama Kafkasya’da uzlaşı, Ortadoğu’dan bile zor. Geçmişinde husumetler barındıran bir bölge.

Bir de, bu paktların işe yaraması için, bir ülkenin önderliğinin kabul edilmesi lazım. Önder ülke de ya Türkiye, ya da Rusya olabilir ki, bölgede ikisinin de kabul edilmesi zor.

Bir üçüncü neden ise şu: Bugüne kadar etnik açıdan kozmopolit alanlarda işbirliği paktları hep atıl kalır.

Ama Türkiye’nin bu girişimi çok önemli. Rusya’nın Türkiye’ye iyi niyetli bakmasını sağlar. Hedefe ulaşmasa bile pek çok ülkede Türkiye’ye karşı hoşgörü oluşturur.

Başbakan, Kafkas İttifakı için Ermenistan’a da gidecek. Bu, iki ülkeyi birbirine yaklaştırır mı?

Kafkas Birliği Ermenistan’la Türkiye’yi birbirine yaklaştıramaz. Bunu size yaşanmış bir hikaye ile anlatayım:

Ermeni bir arkadaşım, her yıl Erivan’daki akrabalarını ziyarete gidiyor. Oturdukları yerden, Ağrı Dağı görünüyor. Ve aile, hep bir ağızdan, benim topraklarım, diye çığlık atıyor. Allah’ım burayı bana nasip et, diyorlar. Böyle milliyetçi bir ülke, Türkiye’ye yakın duramaz.

Bir de şu konu var; Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si Ermeni işgali altında. Hal böyleyken, yakınlaşması zor. Ama bir süreliğine stratejik ortaklık geliştirilebilir. Ve böylece ikisi istikrar sağlayabilir bölgede. Tabii, Ermenistan’nın Azeri topraklarından çekilmesi kaydıyla. Ama zor.    

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 1,501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,630 µs