En Sıcak Konular

Rusya, Poti'yi kuşatma altına aldı

21 Ağustos 2008 15:58 tsi
Rusya, Poti'yi kuşatma altına aldı
Dünya kamuoyuna çekildikleri yönünde açıklama yapan Rusya, Gürcülerin en önemli liman kentini karadan kuşattı.

Rus kuvvetleri bugün Gürcistan'ın başlıca liman şehri Poti'ye olan karadan tek geçişi kapattı ve ablukaya aldı. Rus zırhlı personel taşıyıcılar ve askerler, Poti'ye giden yol üzerindeki köprüyü kapattı. Tuttukları mevkiye siper kazan Rus askerleri şehre karşı havan topları yerleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Rus kuvvetlerinin yarına kadar Gürcistan'dan çekileceği sözünü vermiş ancak Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, "Ruslar dünya ile eğleniyor" demişti.

RUSYA: TAMPON BÖLGE OLUŞUTURUP ÇEKİLECEĞİZ

Rusya ise, Gürcistan sınırları içindeki Güney Osetya bölgesi çevresinde bir güvenlik bölgesi oluşturarak buraya 500 asker konuşlandırmayı planlıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bugün yaptığı açıklamada, "Yarın, güvenlik bölgesinde 8 kontrol noktası oluşturulacak. Bölgeye 500'den fazla barış gücü askeri konuşlandırılmayacak. Diğer barış gücü askerleri Güney Osetya'ya gidecek. Diğer askerler ise Rusya'ya dönecek." şeklinde konuştu.

"Açıklıkla belirtmek istiyorum. Rusya, Medvedev ve Sarkozy arasında kabul edilen mutabakatın 6 maddesine tamamen uyuyor." diyen Lavrov, "Bu maddeler güvenlik bölgesinde güvenliği temin için Rus barış gücü askerlerinin ek tedbirler almasına izin veriyor. Güvenlik bölgesinin son şeklini alması için daha bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu çalışmalar yarın tamamlanacak." dedi.

Güvenlik bölgesi Gürcistan ve Batılı müttefikleri için hassas bir konu. Çünkü bu sebeple Rus askerleri Gürcistan'ın içlerinde kalabilecek ve ülkenin doğusunu batıya bağlayan ana yol yakınında Rus askerler bulunabilecek. Gürcistan'ın ekonomisi ağırlıklı olarak bu yola dayanıyor.

Bu arada, Rus tank, kamyon ve askerleri Gürcistan başkenti Tiflis'in 48 kilometre batısında yer alan stratejik Igoeti ve Gori şehirleri çevresinde konuşlanmaya devam ediyor.

Bugün, Gürcistan'da diğer bir bağımsızlık yanlısı bölge Abhazya'nın başkenti Sohumi'de yapılan mitinge binlerce kişi katıldı. Benzer bir mitingin gün içinde Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'de de yapılması bekleniyor.

Ajanslar



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,755 µs