En Sıcak Konular

Büyük kentlerde iki bombalı araç daha var

21 Ağustos 2008 16:13 tsi
İzmir'deki patlamadan sonra yapılan açıklamada, büyük kentlerde iki bombalı aracın daha bulunduğu belirtildi.

Mersin ve İzmir'de patlayan bombalı araçlarla ilgili yaklaşık 10 gün önce çok gizli bir yazı gönderen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın, bölücü örgütünün büyük şehirleri kana bulamak için, bomba yüklü 4 araç temin ettiği ifade edildi. Gaziantep, Adana, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ankara, İstanbul ve İzmir'de olası saldırı sinyali veren gizli yazıda, araçlarda A-4 tipi yüklü miktarda plastik patlayıcı olduğunun da yeraldığı kaydedildi.

Terör örgütünün son dönemde özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği operasyonlarla büyük darbeler aldığını bu yüzdende büyük kentlerde kanlı terör eylemlerine yöneleceği ifade edilen gizli yazıda, "Kısa bir süre önce Kuzey Irak'tan ülkemize girdiği sanılan 4-5 kişilik 3 ayrı bölücü terör örgütü grubunun, eylem amaçlı olarak farklı yöntemlerle elde ettiği araçlarla büyük kentlerde bombalı eylem planladıkları bilinmektedir" denildi.

2 ARAÇ DAHA VAR

Yazıda plakaları da verilen araçlardan birinin Mersin'de 13 polisin yaralanmasına, diğerinin ise İzmir'de 10'u polis ve asker toplam 16 kişinin yaralanmasına neden olan araçlar olduğu ifade edildi. Bu araçların bulunması için çok detaylı çalışmaların devam ettiğini belirten emniyet yetkilileri, "birbiriyle iletişimi olmayan bu gruplar, cep telefonlu ve uzaktan kumandalı düzeneklerle mümkün olan her yerde güvenlik kuvvetlerine yönelik eylem planlıyorlar" şeklinde konuştular.

Halen başta İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Urfa, Diyarbakır, Antalya, Adana ve Mersin illerinde detaylı olarak aranan 2 tane daha bomba yüklü araç bulunduğunu bildiren emniyet yetkilileri, "Bu araçlarda da 15-20 kiloya yakın patlayıcı olduğu düşünüyoruz" dediler.

İZMİR KANA BULANDI

Makam aracıyla göreve giderken patlamada yaralanan Albay Ahmet Kılınç (42) İzmir Eğitim Hastanesi´ne kaldırılırken, erlerden ağır yaralı olarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne kaldırılan Hüseyin Arısoy (21) ameliyata alındı. Diğer yaralı er Murat Bekirgül (21) ise Buca Tıp Merkezi´ndeki ilk müdahalenin ardından Askeri Hastane´ye sevk edildi. Hafif yaralı olan polis memurlarından Niyazi Suna, Ali Ermil ve Kenan Selçuk, Özel Buca Tıp Merkezi´nde, Hakan Baburhan (47), Abbas Kalender (39), Sacit Kaskatı (43) ve Hüseyin Kirazdiken (35) İzmir Eğitim Hastanesi´ne kaldırıldı. Vatandaşlardan Özgül Yenidoğan (39), Göksu Gezer (18), Ayşe Yenidoğan (61), Ramiz Yenidoğan (67) ve Mehmet Ali Yarar (49) da İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde, Doğan Özden (23) de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde tedaviye alındı. Buca Tıp Merkezi´ndeki polis memurları taburcu edildi.

UZAKTAN KUMANDALI PLASTİK PATLAYICI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ile birlikte patlamanın meydana geldiği İzmir'in Yağhaneler Semti'ne gelerek inceleme yaptı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, bombanın sabah satlerinde Volkswagen marka bir araçta patlatıldığını belirlediklerini, aracın plakasının tespit edildiğini ve soruşturmanın sürdürüldüğünü söyleyerek, ``Bundan sonra, telekomünikasyon bağlantılı patlamalara nasıl önlem alarız ona bakmaya geldik. Yaralılar hastanelerde, bir erin sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Her iki görevli araç da (polis midibisü ve askeri araç) aynı anda oradaydı. Saldırının hedefinin ne olduğunu soruşturma sonucunda anlayabileceğiz. Patlayan aracın plakası belli, kime ait olduğu araştırılıyor. Soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi açısından plakasını şu an açıklamıyoruz'' dedi. Uzaktan kumandayla patlatılan patlayıcının plastik patlayıcı olduğunun sanıldığını, çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

BAKAN DA OLAY YERİNDE

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise yaralananlara acil şifalar diledi. Terörle mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduğunu, ülkenin birliği ve vatandaşların aynı bayrak altında yaşamalarının herkesin ortak hedefi olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, ''Bu sabah görevden dönen ya da göreve giden görevlilerimizin geçtiği anda patlama meydana geldi. Allah'a şükür kayıp yok, inşallah kısa sürede sağlıklarına kavuşurlar. Bildiğiniz gibi terör örgütü kırsal kesimde, son zamanlarda da kentlerimizde alçakça saldırılarını sürdürüyor. Ama şunu çok iyi bilmeliler ki bu millet bu tip alçakça saldırılara itibar etmeyecektir ve bu saldırılar milletimizin daha da kenetlenmesine, teröre karşı verilen mücadelede tek yürek haline gelmesine vesile olacaktır'' diye konuştu.

YILDIRIM: GSM ŞİRKETLERİ İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Vali Cahit Kıraç, olay yerindeki incelemelerinin ardından, patlamada yaralanan dört polis, bir albay, beş sivil olmak üzere toplam 10 yaralının tedavi gördüğü İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne geldi. Yaralılarla görüştüken sonra açıklama yapan Bakan Yıldırım, ``Geçmiş olsun dilekilerimizi ilettik. Saldırın nereden geldiği bellidir. Alçakça saldırılarını sürdürüyorlar. Kırsal kesimin ardından son günlerde büyük şehirlerde de bu tür eylemler sık sık meydana gelmeye başladı. Saldırılar uzaktan kumanda ile cep telefonu aracılığıyla yapılmaktadır. Bakanlık olarak Telekominasyon ve GSM şirketleriyle, patlama olmadan bu konunun çözümlenmesi için görüşeceğiz. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir''dedi.

Bakan Yıldırım, yaralılardan Albay Ahmet Kılınç ile er Hüseyin Arısoy´un hayati tehlikelerinin bulunduğunu, ameliyata alınıp tedavilerinin sürdüğünü belirtti. Bu arada Bakan´ın Hastane´ye geliş ve ayrılışı sırasında ``Jammer'' cihazları devreye sokularak, herhangi bir saldırıya karşı cep telefonu hatları kesilerek önlem alındı.

ŞARAPNEL ŞAH DAMARININ 2 SANTİM YANINDA

İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde tedavisi süren Konak Orduevi´nde görevli Albay Ahmet Kılınç´ı yaralayan şarapnel parçalarından birinin şah damarının 2 cm yanına saplandığı öğrenildi. Uzmanlar, ``Şarapnel damara gelse hayatını kaybedebilirdi'' dedi.

OTOMOBİL ÇALINTI

Yağhanelerde patlatılan otomobilin İstanbul´dan çalıntı ve 34 plakalı olduğu öğrenildi. Bomba imha uzmanlarının yaptığı incelemede, çevreye verdiği zarar gözönünde bulundurularak yapılan değerlendirmede, kullanılan plastik patlayıcının bir kilodan fazla olduğunun sanıldığı belirtildi.

Ajanslar



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs