kritik eşik | " /> kritik eşik | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin önerisinde kritik eşik

21 Ağustos 2008 23:03 tsi
Türkiye'nin önerisinde kritik eşik Başbakan Erdoğan'ın önerisiyle gündeme gelen Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu'nun işleyişini belirlemek için kritik bir eşiğe gelindi. Dışişleri Bakanı Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüşecek. Ermenistan'ın pozisyonu ve ABD'nin tutu

Babacan ve Lavrov yol haritası belirleyecek.

Ermenistan'a platform önerisinin nasıl götürüleceği ise hala netleşmedi. Ankara, Kafkas Platformu'nun kendilerine anlatılmadığına ilişkin Washington kaynaklı haberlere de tepkili.

Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu'nun kurulmasını önerdi.

Toplantıda Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türk Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın platformun kuruluş çalışmalarını yürütmesi kararı alındı.

Ermenistan'a yapılacak teklif üzerinde çalışılıyor

Platformun nasıl kurulacağının yol haritası, iki bakanın gelecek hafta başına kadar yapacakları telefon görüşmesinde çizilecek. Bu kritik görüşmenin ardından bölge ülkeleri arasında karşılıklı ziyaretler başlayacak. Babacan'ın platform üyelerini kapsayacak bir tura çıkması da gündemde.

Bu turda Ermenistan'ın olup olmayacağı henüz belli değil. Platforma katılma teklifinin Ermenistan'a nasıl iletileceğine de Lavrov ile Babacan görüşmesinden sonra karar verilecek.

Dışişleri Bakanlığı çeşitli alternatifler üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri Ermenistan ile diyalog kurulmasının eylül ayının ikinci yarısında New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na bırakılmasının süreci geciktirebileceğini belirtiyor. O nedenle Ankara Ermenistan'ı bir an önce platforma dahil edecek bir formül arıyor.

Ankara ABD'nin 'bilgilendirilmedik' açıklamasına tepkili

Ankara, Kafkas İşbirliği Platformu'nun ABD yönetimi ile paylaşılmadığı açıklamalarına da tepkili. Kaynaklar Babacan'ın Erdoğan'a eşlik ettiği Rusya ve Gürcistan ziyaretinin ardından ABD'li muhatabı Condoleeza Rice ile görüştüğünü belirtiyor.

Yetkililer iki bakanın 19 Ağustos'ta Brüksel'de yapılan olağanüstü NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde de uzun bir telefon görüşmesi yaptıklarının ve bakanların Kafkas Platformu'nu Brüksel'deki başbaşa görüşmelerinde de ele aldıklarının altını çiziyor.

cnnturk



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,174 µs