En Sıcak Konular

Bakan Çelik kelliğini neye benzetti?

22 Ağustos 2008 10:37 tsi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Van Gölü'nün kirlenmekten kurtarılması, çevre yatırımlarının planlanması ve ağaçlandırma çalışmalarının hız kazanmasına öncelik verdiklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Bakan Veysel Eroğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda düzenlenen Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı.

Burada konuşan Eroğlu, toplantıda bakanlığıyla ilgili Van'daki bütün yatırımları masaya yatıracaklarını, özellikle yatırımların hızlandırılması için neler yapılabileceğini görüşeceklerini söyledi.

''Buraya 10 milyon YTL'lik bir ödenekle, heybemiz dolu olarak geldik'' diyen Bakan Eroğlu, Van Gölü'nün kirlenmekten kurtarılması, çevre yatırımlarının planlanması, katı atık projesine belediye işbirliğiyle yatırım yapılması, atık su arıtma tesisinin revize edilmesi ve ağaçlandırma çalışmalarının hız kazanmasına öncelik verdiklerini ifade etti.

Türkiye'de tüm illerde ağaçlandırma seferberliği başlatıldığını ve bu seferberliğin 2012'ye kadar devam edeceğini anımsatan Eroğlu, ağaçlandırma seferberliğinde öncelik verilen 7 ilden birinin de Van olduğunu belirtti.

"VAN'I ÇEVRELEYEN TEPELER BENİM BAŞIM KADAR KELDİR"

Bakan Çelik de Van Gölü çevresindeki yerleşim birimlerinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiği konusunda Çevre ve Orman Bakanlığınca bir eylem planı hazırlandığını, bu planın hayata geçirilmesi için 70-80 milyon YTL'lik bir kaynak gerektiğini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığınca başlatılan ağaçlandırma seferberliği kapsamında Van'ın öncelikli 7 il arasında bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

''Van'ı çevreleyen tepeler benim başım kadar keldir. Milletvekili olduğum günden beri her zaman bunun esprisini yaparım. Cascavlak tepeler ve bunların çoğu hazine arazisi. Ben meselenin para, pul meselesi olduğu kanaatinde değilim. Mesele insan meselesi, işi kendine dert edinme meselesidir. Van ve çevresini yeşillendirirsek, masmavi bir göl, yemyeşil bir çevre ve masmavi bir gök olur. Eğer bu işten doğacak bir şeref varsa, bu şeref de hepimize ait olur.''

Temeli 1983'te atılan Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinin, Van'ın en kurak ve ağacı en az olan yer olduğunu bildiren Çelik, ''Siz binanızın etrafını yeşillendirmemişseniz eğer ne işe yarar ziraat fakültesi. Üniversitemizin de fildişi kuleden çıkıp, pragmatist düşünmesi gerekiyor. Üniversite kampüsünün bu şekilde cascavlak olması benim kanıma dokunuyor'' diye konuştu.

BAKAN ÇELİK'TEN BELEDİYE BAŞKANINA ELEŞTİRİ

Van Belediyesince kent merkezinden toplanan katı atıkların Van-Özalp kara yolundaki bir alanda vahşice depolandığını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

''Geçen hafta Özalp ilçesi ve Erçek beldesine gittiğimde gördüm. Belediye ekipleri çöpü doldurup, Özalp yolunda bir yere atıyor. Hakikaten tek kelimeyle utandım. Sevgili Başkanım, bu konuda sizi eleştireceğim. Orada, bütün yola yayılmış ve yoldan aşağı kadar inerek Sıhke Gölü'nün kenarına, köylere kadar inmiş olan, bütün dağı, tepeyi saran bir çöp mahşeri var. Poşetler, pislikler, resmen iğrenç bir manzara. Biz orada çöp işleme, katı atık işleme yapamıyoruz diye belediye o çöpleri kepçelerle loderlerle toparlayıp bir yere gömemiyor mu, etrafını ihata altına alamıyor mu? Bundan dolayı fevkalade utandığımı söylemek istiyorum. Katı atık meselesi bir projedir, para meselesidir. Bunun üstesinden geleceğimize inanıyorum. Ama hiç olmazsa bu vahşinin vahşisi depolama sistemini bizim elimizin tersiyle kenara itip, oraya bir çözüm bulmamız gerekiyor.''

Aynı bölgede kime ait olduğunu bilmediği taş kırma tesisi bulunduğuna da değinen Çelik, rüzgarın etkisiyle taş kırma tesisindeki tüm tozun o bölgede yaşayan vatandaşların tepesine indiğini ifade etti.

''Tesise nasıl ruhsat verilmiş, nasıl işletiliyor, onu da anlamış değilim'' diyen Çelik, Çevre ve Orman Müdürlüğünün bu tür işlere müdahale etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Koordinasyon Kurulu toplantısı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Toplantıya, Vali Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, AK Parti Van milletvekilleri Gülşen Orhan, Kerem Altun, Kayhan Türkmenoğlu ve İkram Dinçer, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu ile kurum müdürleri katıldı.

star



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs