En Sıcak Konular

Karadeniz arılarının sütü uzun yaşamanın sırrı mı?

22 Ağustos 2008 10:47 tsi
Karadeniz arılarının sütü uzun yaşamanın sırrı mı? Arı kovanlarından sağılarak elde edilen 'arı sütü' sağlıklı beslenme kaynağı olarak gösteriliyor.. Peki arı sütü gerçekten mucizevi etkilere mi sahip? Arı sütünün başlıca faydaları nelerdir?

Arı kovanlarından sağılarak elde edilen 'arı sütü' sağlıklı beslenme kaynağı olarak gösteriliyor. Prof. Dr. Kadriye Sorkun 'doğal ilaç' olarak tanımladığı arı sütünün hastalıklara karşı direnci artırarak insan ömrünü uzattığını söylüyor..

Aslında ömürleri 45 gün olan arıların 5 yıl yaşamasına neden olan arı sütü, ilaç gibi tavsiye ediliyor. Çin, Japonya ve Amerika'da yoğun olarak kullanılan arı sütlerinin yeni kaynağı ise Karadeniz. Kozmetikten beslenmeye birçok alanda kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinden anti-aging özelliğine kadar birçok niteliği bulunan arı sütleri; Türkiye'de de toplanmaya başlandı. Kraliçe arılara verilen ve her kovanda çok nadir olarak bulunan arı sütleri, özellikle Rize Hemşin bölgesindeki arı kovanlarından sağıldı. Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Kadriye Sorkun, doğal ilaç olarak gösterilen arı sütünün bilimsel olarak kanıtlanmış etkilerini anlattı:

KIRIŞIKLIKLARI ÖNLER
* Arı sütü gerçekten mucizevi etkilere mi sahip?
Arı sütü işçi arıların salgı bezlerinden salgılanan ve ana arı ile genç larvaların beslenmesinde kullandıkları bir gıda maddesidir. Arı sütü ile beslenen ana arının ömrü 5 aydan 5 yıla çıkabiliyor. Arı sütünde ana arının niçin bu kadar büyük, uzun ömürlü, üretken ve diğer arılarla mukayese edildiğinde daha fazla enerjiye sahip olduğunun sırrı saklıdır. Ana arı, daha çok arı sütü ile beslenir ve bu sayede bahsedilen tüm bu özellikleri kazanır.

* Arı sütünün başlıca faydaları nelerdir?
Arı sütü bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğal besin olarak kullanılmakla beraber; yoğun antibiyotik kullanan, radyoterapi ve kemoterapi alan hastalarda ve enerji ihtiyacı olan sporcularla, gelişme problemi olan çocuklarda tüm dünya ülkelerinde destekleyici bir besin olarak kullanılmaktadır.

HÜCRELERİ YENİLER
* Arı, bu sütü nasıl üretir?
Arı sütü, işçi arılar tarafından özellikle ana arıyı beslemek için kafa içi salgı bezleri ile yutak bezlerinden salgıladıkları sütlaç kıvamında krem renkli, buruk lezzette bir sıvı olup; mucizevi bir üründür. Pek bala benzemez. Her kovanda çok az miktarda bulunur ve bunlar toplanır.

* Arı sütünün içeriği nedir?
İçeriğinde proteinler, glusidler ve aminoasitler vardır. Ayrıca arı sütünde yüksek miktarda vitamin, mineral tuzlar ve oligo elementler de yer almaktadır. Arı sütündeki temel besin öğelerinin oranları, ürünün doğasına bağlı olarak üretim yapılan bölgenin iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

TABLETLERİ SATILIYOR
* Arı sütünü nasıl bulabiliriz?
Arı sütü saf ve taze halde, bala karıştırılmış, polenle karıştırılmış, suyu uçurulmuş draje veya tablet olarak da satılıyor. Kozmetik endüstirisinde de geniş alanlarda kullanılıyor. Yaşlanmayı giderici kremler ve yüz sütlerinin yanında saç bakım ürünlerinde ve şampuanlarda da, arı sütüne yer verilmektedir.

Saça ve cilde çok iyi gelir!

Hücre yenileyici özelliğe sahip arı sütü, besleyici ve nemlendirici gücü sayesinde saç ve cilt bakımında mucizevi etkiler sunar. Doku ve cildi yeniler. Deriyi gerdirici etkiye sahiptir. Kırışıklıkları giderir ve derinin yağ salgısını düzenler. Saçları beslerken, saç yüzeyini nemlendirerek kurumasını önler.

Çocuklar için çok faydalı

Prof. Dr. Ziya Mocan: Arı sütü B vitamininden çok zengin bir besin. Gelişme çağındaki çocuklara faydası büyük. vitamininden zengin olduğu için emziren annelerin sütünü artırır. Şeker yerine doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilinir. İştah artırıcı etkisi var, beslenme bozukluklarına faydalı. Antioksidan ve anti-aging etkileri var. Yaşlanmayı geciktiriyor. Gelişme ve yaşlılık çağındakilere öneriyorum. Günde 5 gramı geçmeyecek şekilde kullanılabilir.

B ve C vitamini zengin

Prof. Dr. Aykan Canberk: Bal ne kadar faydalıysa, arı sütü de o kadar faydalıdır. Saf bal ürünleri her zaman yararlıdır. Ama ilaçların yerine kullanılması abartı olur. Arı sütü vitaminlerden zengin bir birleşiktir. Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Hastalıklara karşı bünyenin güçlenmesini sağlar. İçinde ayrıca bol B ve C vitaminleri içerir. Antioksidan özelliklerinden faydalanılır. Enfeksiyon hastalıklarına direnci artırır.

Esra Tüzün / Günaydın

 

 



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,203 µs