En Sıcak Konular

Türk-Rus ticareti askıya alınabilir

22 Ağustos 2008 11:32 tsi
Türk-Rus ticareti askıya alınabilir Rusya ile ABD’nin çatışmasının tam ortasında kalan Türkiye, şimdi de gümrükte sorun yaşıyor. 28 milyar dolarlık iş hacmi olan iki ülke arasındaki sorun nedeniyle Türk işadamı Rusya’dan çekilmeyi düşünüyor.

Rusya’nın rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele kapsamında başlattığı gümrük denetimleri Türk ihracatçısını zor durumda bıraktı. Gümrük kapılarında bekleyen yüzlerce TIR büyük yığılmalara sebep olurken yükselen maliyetler sebebiyle ihracatçı zarar etme noktasına geldi. İlgililer, Rusya’nın özellikle Türk TIR’larına yönelik baskılar uyguladığını ileri sürüyor.

Gümrükteki uygulamaların sadece Türkiye'den giden Türk şirketine ait malları taşıyan TIR'lara ve üçüncü ülkelerden gelen Türk menşeli mallara uygulandığı şeklinde gelen bilgiler, siyasi yöndeki son gelişmelerden kaynaklandığı şüphesini akla getiriyor. Söz konusu engellemeler sebebiyle TIR başına ciddi sayılabilecek zararlar oluşturduğu kaydediliyor. Şu anda Rus gümrük kapılarında 300’den fazla TIR’ın beklediği tahmin ediliyor.

“300 TIR, on gündür gümrük kapılarında”

Türkiye'den Rusya limanlarına mal götüren 300'e yakın TIR’ın yaklaşık on gündür gümrük kapılarında beklediğini belirten Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, "Yaş-meyve sebze, tekstil, kimya ve lojistik sektörleri bu yavaşlamadan en fazla etkilenen sektörlerimizin başında geliyor" dedi.

Toplam yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 40'ının gerçekleştirildiği ve geçen aylarda çeşitli tarımsal ve teknik gerekçelerle Türkiye'den ithalatı durduran Rusya'nın, şimdi de gümrüklerdeki tutumuyla ticari ilişkileri zedelediğini vurgulayan Bülent Aymen, "Rusya gümrüklerinde yaşanan bu yavaşlamanın, pazarlarımızı kaybetmemize neden olacağından korkuyoruz. Mallarını zamanında alamayan firmaların alternatif ülkeler aramaya başlaması an meselesi” diye konuştu.

 

Yüzde 30’luk bir düşüş olur”

Türkiye'nin bölge ve ülke İhracatı içinde çok önemli yeri olan bir pazarda yaşanan bu durumun ihracat sektörüne getirdiği zararı ölçmenin mümkün olmadığı gibi, ne kadar devam edeceğinin belli olmamasının zarar tahminini imkansız kıldığını söyleyen Aymen, "Bu tip olumsuzlukların devam etmesi halinde, bizim tahminimiz Rusya'ya yönelik ihracatımızda yüzde 30'luk bir düşüş yaşanacağıdır" değerlendirmesini yaptı.

 

Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerinin sıkıntının giderilmesi için Rus yetkililerle görüşme halinde olduğunu bildiklerini belirten Bülent Aymen, ihracat sektörünün bir an önce yetkili makamlarca bilgilendirilmesini istedi. Aymen şöyle konuştu:

 

"Tüm bu yaşananların Rusya Federasyonu'nun kendi gümrüklerini kontrol altına alma, rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele çabasından kaynaklandığı söylense de, bu uygulamanın bu kadar sıkı şekilde sadece Türkiye'den giden Türk şirketine ait malları taşıyan TIR’lara ve üçüncü ülkelerden gelen Türk menşeli mallara uygulandığı kulağımıza gelen üzücü bilgiler arasında."

 

Asha Haber Ajansı

 



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,212 µs