tıkandı! | " /> tıkandı! | "/>

En Sıcak Konular

BM'de karar süreci tıkandı!

22 Ağustos 2008 13:00 tsi
BM'de karar süreci tıkandı! Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Gürcistan'daki soruna ilişkin karar alma süreci tıkandı...

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın, altı maddelik ateşkes planının uygulanması yönündeki karar tasarısını veto edeceğini açıklarken, Rusya da, Fransa'nın hazırladığı Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne vurgu yapan metnin konseyden geçmesine izin vermeyeceğini duyurdu.

BBC'nin New York'ta bulunan BM Genel Merkezi'ndeki muhabiri Laura Trevelyan, bu iki rakip tasarı arasında bir uzlaşma bulunabileceğine dair bir işaret olmadığını söylüyor.

Rusya, Fransa'nın iki gün önce konsey üyelerine dağıttığı karar tasarısı taslağını ayrılıkçı cumhuriyetler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlık istediği gerekçesiyle reddetti.

Daha sonra Rusya, Fransa'nın arabuluculuğuyla yapılan ve Gürcistan'ın kabul ettiği altı maddelik ateşkes planını içeren kendi karar tasarısını gündeme getirdi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, "Bizim tasarımızda altı maddelik anlaşma bir kez daha tekrarlanıyor ve bu altı madde içinde Gürcistan'ın toprak bütünlüğü yok." dedi.

Çurkin, oya sunulabilmesi için tasarıya son halini vermekte olduklarını kaydetti.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin veto yetkisine sahip beş daimi üyesinden biri.

Ancak ABD ve müttefikleri Rusya'nın bölgedeki askerlerini yeterince hızla çekmeyerek ateşkes anlaşmasına uymadığı konusunda ısrar ediyor.

ABD'nin BM Büyekelçi Yardımcısı Alejandro Wolff bu koşullar altında ülkesinin Rusya'nın tasarısına karşı çıkacağıın belirtti.

Bu arada Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı General Vladimir Boldirev ülkesinin tüm muharip askerlerini Gürcistan'dan Güney Osetya'ya bugün gece yarısına dek çekeceğini açıkladı.

Boldirev, Güney Osetya'ya takviye olarak yollanan birliklerin 10 gün içinde de Rusya'ya döneceğini belirtti.

Ancak Rusya, Güney Osetya'dan Gürcistan topraklarına doğru uzanan 7 kilometrelik tampon bölgede 500 barışgücü askerinin kalacağını belirtiyor.

Gürcistan ise bunun kabul edilemeyeceğini söylüyor.

Moskova'daki BBC Muhabiri Sarah Rainsford, uluslararası kınamalara karşın Rusya'nın kendi yavaş çekilme hızını dikte ettiğini kaydediyor.

Tiflis yönetimi topraklarındaki bütün Rus askerlerini işgalci olarak kabul edeceğni açıklamış NATO da Rusya'nın yaklaşımını kınamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ysa buna tepki olarak ittifakla tüm askeri işbirliğini durdurduğunu açıklamış ve bu süreçte NATO'yla ilişkilerini gözden geçireceğini bildirmişti.

bbc

 



Bu haber 261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,779 µs