En Sıcak Konular

Gorbaçov: Rusya asla savaş istemedi

22 Ağustos 2008 13:57 tsi
Gorbaçov: Rusya asla savaş istemedi New York Times gazetesinde, Rusya'nın devlet eski başkanı Mikail Gorbaçov'un Rusya ile Gürcistan arasında yaşananları değerlendiren bir makalesi yer alıyor.

Makalenin başlığı, "Rusya asla savaş istemedi". Makale özetle şöyle: "Güney Osetya'nın başkenti Tsinvali'nin Gürcü güçler tarafından saldırısıyla başlayan krizin önemli bölümünü arkamızda bıraktık. Ancak, geceyarısında füze saldırısı sonucunda cesetleri, yerle bir olan binaları, tahrip olan tarihi anıt ve ecad mezarları ortaya çıkan barışçıl bir kentteki korkunç görüntüleri,hafızamızdan nasıl sileceğiz?

Rusya böyle bir krizi istemedi. Rusya'nın lider kadrosu yeterince güçlü durumda; küçük bir savaş zaferine ihtiyacı yok. Rusya, Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili'nin cüretkarlık savaşının yoluna itildi. O, böyle bir işe dış destek olmadan cüret edemezdi. Bunu yaptı, Rusya da yanıtsız kalamazdı.

Rus Devlet Başkanı Medvedev'in şu anda düşmanlığa son vermesi, sorumlu bir liderin doğru adımı. Bu durumda Moskova'dan bir kargaşa umanlar hayal kırıklığına uğradı. Şu konu halen net değil; Batı, Saakaşvili'nin Güney Osetya'yı işgal planı ve bunun son derece ciddi bir konu olduğunun farkında mı?

Kafkasya'da ne olup bittiği konusunda hükme varmak isteyenler ya da orada etkinlik peşinde olanlar, öncelikle bölgenin karmaşık yapısı konusunda fikir sahibi olmalılar.

Osetyalılar, Gürcistan ve Rusya'da yaşıyorlar. Bölgedeki etnik gruplar birlikte yaşıyorlar. Bu topraklarda kimin yaşadığını düşünmek zorundayız. Kafkasya sorunu güç kullanılarak çözülemez. Bu son 20 yıl içinde iki kez denendi, ve her seferinde boomeranga dönüştü. Batı, bir anlaşmaya ulaşılması yolunda akil davranmalı. Eğer Amerikalıların öne sürdüğü gibi Rusya'yı kınayıp, Gürcistan'ı silahlandırmayı seçerlerse yeni bir kriz engellenemez. Bu da daha kötü bir durum doğurur."

TRT



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs