En Sıcak Konular

İşte A. Doğan'ın sansürlettiği yazı

22 Ağustos 2008 13:58 tsi
İşte A. Doğan'ın sansürlettiği yazı Aydın Doğan'ın girişimi ile sansürlenen Akşam Gazetesi'nin yazı dizisinin son bölümü, mahkeme kararınındaki küçük bir ayrıntı sayesinden Güneş'te yayınlandı...

Akşam Gazetesi'nde Aydın Doğan hakkında ik gündür sürdürülen yazı dizisiSarıyer 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı ile durdurulunca devreye çukurova Grubu'nun bir diğer gazetesi Güneş girdi ve sansürlenen yazı dizisini yayınlandı.

İşte Aydın Doğan'ın sansür koydurduğu haber:

Vurgunun adı Doğan'lama

İş Bankası'ndan yüzde 44'ünü 616 milyon dolara aldığı POAŞ hisselerinin yüzde 34'ünü Avusturyalı OMV'ye 1 milyar 54 milyon dolara sattı.
Küçük yatırımcıyı koruması gereken SPK nedense bu operasyona seyirci kaldı. Aydın Bey, sadece 6 ayda 578 milyon doları cebine indirmiş oldu
AydIn Doğan, kazandıkça küçük yatırımcı zarar etti. Petrol Ofisi'nde baştan sona dönemin siyasisi Mesut Yılmaz'dan destek gören Aydın Bey, Petrol Ofisi'nde karını taçlandıran hamleyi Doğan Cansızlar'ın başkanı olduğu SPK'dan gelen destekle başardı. Doğan'ın POAŞ operasyonuna SPK'nın anlaşılmaz kararı çanak tuttu. Doğan Holding, küçük hissedarları zarara sokarken, tek kalemde 578 milyon dolar karı kasasına koydu.

YARIM MİLYAR $ KAZANDI
Böylece İş Bankası'ndan yüzde 44'ünü 616 milyon dolara aldığı POAŞ hisselerinin yüzde 34'ü Avusturyalı enerji şirketi OMV'ye 1 milyar 54 milyon dolara gitti. 6 ay içinde bir-iki SPK onayı ile yarım milyar doların üzerinde para kazandı. OMV yüzde 34 oranındaki hisse devri için SPK'dan çağrı muafiyeti talebinde bulundu. Sermaye Piyasası Kurulu küçük yatırımcının aleyhine bir karar alarak, OMV'yi ve Aydın Doğan'ı sevindirdi. Sermaye Piyasası Kurulu o dönemde yaptığı toplantı sonrası ekspres bir kararla, Petrol Ofisi'nin sermayesinin yüzde 34'ünü temsil eden payların Doğan Holding'den OMV'ye devredilmesi nedeniyle ortaya çıkan OMV'nin Petrol Ofisi'nin diğer ortaklarına ait hisselerini satın almak üzere çağrıda bulunma yükümlülüğünden muaf tutulma talebini olumlu buldu.

SPK, küçük yatırımcının hakkını yedi
DOĞAN Holding, Avusturya merkezli petrol ve doğalgaz şirketi OMV'ye sattığı hisseleri 2005 yılı eylül ayında İş Bankası'ndan satın aldı. Yüzde 44 hisse için 616 milyon dolar ödedi. Ancak bu hisselerin sadece yüzde 34'ünü devretti. Satış sonrasında, Doğan Holding'in PO içindeki payı yüzde 86.7'den yüzde 52.7'ye geriledi. Şirketin yüzde 13'ü halka açık ve küçük ortakların hakkı vardı. Yatırımcının hakkını koruması gereken SPK'nın yasaya aykırı kararı, yatırımcıları şoke etti. Sermaye Piyasaları Kanunu'na göre, halka açık bir şirketin yüzde 25 hissesini devralan yeni ortak, küçük hissedarları mağdur etmemek için hakim ortağa ödediği fiyat üzerinden çağrı yapması gerekiyor. Hisseleri devralan yeni ortak, şirketin yönetimine girmezse muafiyet talebinde bulunabiliyor. Ancak Aydın Doğan-OMV ortaklığında bu durum da söz konusu değil, çünkü Avusturyalılar yönetime girdi. OMV, 8 kişiden oluşan yönetim kuruluna 4 temsilci soktu. Yani şirkette söz sahibi konumundalar.

Petrol Ofisi'nde bu hamlelerine kim göz yumdu?
DOĞAN Grubu'nun POAŞ operasyonu 2000 yılında İş Bankası ile şirketin yüzde 51'ini 1 milyar 260 milyon dolara satın almasıyla başladı. Toplam satış bedelinin yüzde 40'ı olan 504 milyon dolar peşin, kalan kısım ise her yıl 252 milyon dolar olmak üzere 3 yıl vadeye yayıldı.
2 YIL sonra 2002 yılı Ağustos ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), portföyündeki Petrol Ofisi'nin yüzde 25.83 oranındaki hisselerini İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'ye sattı. Satış sonrası borcunu ödeyemeyen Doğan Grubu, ötelenmesini istedi ve 2007 yılına kadar süre alebinde bulundu. Bu isteği de hemen kabul edildi.

SONRASINDA Doğan Grubu, ÖİB'nin elindeki 'altın hisseler'in de sessiz sedasız sahibi oldu. Daha sonra Doğan Grubu, Petrol Ofisi'ni 1.2 milyar dolar borcu bulunan İş-Doğan Petrol Yatırım AŞ ile birleştirme kararı aldı. Halka açık karlı bir şirketin borçlu bir şirketle birleştirilmesi kamuoyunda büyük tepki topladı. İş Bankası ve Doğan Grubu halka açık hisseleri çağrı yoluyla toplamak kaydıyla birleşmeyi gerçekleştirdi. 5.35 YTL'den yapılan çağrıyla piyasadaki tüm hisseler toplandı.

BÖYLECE Doğan Grubu'nun PO'daki payı yüzde 88'e ulaştı. Doğan Grubu tüm satın almalarda yaptığı şekilde İş Bankası'ndan hisseleri devir alırken daha önce olduğu gibi sadece 316 milyon dolar peşin öderken kalan 300 milyon dolara 2010 yılına kadar vade yaptırdı. Bu gelişmeler Doğan Grubu medyasında tek satır yer almadı.
İŞ Bankası hisse devrinden 182 milyon dolar kazandığını açıkladı. Ancak Doğan Grubu bu hisseleri İş Bankası'ndan aldığı fiyatın iki katına OMV'ye sattığı için kazandığı kadar da kaybetmiş oldu. İş Bankası, hisselerin üçüncü şahıslara devrini engellemek için 180 gün için blokaj koydurmuştu. Fakat daha sonra yapılan yeni anlaşmayla bu tedbir kaldırıldı.

DOĞAN Holding, Eylül 2004'te, İş Bankası mülkiyetindeki PO hisselerini devraldıktan sonra 28 Ekim'de tamamlanan çağrı sonrasında payını yüzde 92.98'e çıkardı. Bu gelişmeden sonra Doğan Grubu, 24 Ocak'ta PO'nun yüzde 6.25'ini yurtdışında kurumsal yatırımcılara sattı.

Güneş

 



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,350 µs