En Sıcak Konular

ABD, İsrail-Suriye yakınlaşmasına karşı!

22 Ağustos 2008 15:24 tsi
Amerikan yönetiminin, Rusya'yla silah anlaşmasına yakın olan Suriye'yle görüşmelerin sona ermesi için Ankara ve Tel Aviv'e baskı yaptığı öne sürüldü.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin El Beyan gazetesinde diplomatik kaynaklara dayandırılan habere göre Washington, Suriye ile İsrail arasında Türkiye'nin arabuluculuğuyla İstanbul'da yapılan dolaylı görüşmelerin bitirilmesini istiyor. Amerikan yönetimi, bu amaçla İsrail ve Türkiye'ye baskı yapıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Rusya ziyareti Moskova ile Washington arasındaki güç mücadelesine yeni bir boyut ekledi. ABD'nin Polonya'ya yerleştireceği füze kalkanı sistemine sadece diplomatik yollardan karşılık vermeyeceğini açıklayan Rusya, Suriye'ye füze satabileceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le Beşşar Esed'in Karadeniz kıyısındaki Soçi kentindeki görüşmesinin ardından açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin yeni tip silah satın alma talebini değerlendireceklerini söyledi. Rus ve İsrail basını, Suriye'nin Rusların İskender füze sistemlerine ev sahipliği yapabileceğini yazdı.

Emirlikler'de yayınlanan El Beyan gazetesi, Rus füzelerinin Suriye'ye konuşlandırılması ihtimali üzerine Şam'la Tel Aviv arasında Türkiye aracılığıyla yapılan dolaylı görüşmelerin sona erdirilmesi için taraflara baskı yaptığını öne sürdü. Washington, iki ülke arasında Türkiye'nin çabalarıyla devam eden görüşmelere daha önce de tam destek vermekten kaçınmıştı.

Bu arada Şam yönetimi, Rus füze sistemine ev sahipliği yapmayı planladığı yönündeki haberleri yalanladı. Resmî haber ajansı SANA, Esed - Medvedev görüşmesinde İskender füze sisteminin konuşlandırılması konusunun görüşüldüğü iddialarını reddetti.

Son gelişmelerden endişe duyan Tel Aviv ise Rusya'nın Suriye'ye uzun menzilli füze satmasına karşı olduğunu açıkladı. İsrail Radyosu, Başbakan Ehud Olmert'in Medvedev'i arayarak füzelerin satılması halinde Ortadoğu'daki stratejik dengenin bozulabileceği uyarısını yaptığını duyurdu. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise füze satışının dengeleri bozucu bir etkisi olmayacağını açıkladı.

 
Cihan



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,583 µs