En Sıcak Konular

Kafkasya Birliği Projesi başarılı olur!

22 Ağustos 2008 17:23 tsi
Kafkasya Birliği Projesi başarılı olur! Toktamış Ateş, Başbakan Erdoğan'ın öncülüğünde yürütülen Kafkasya Birliği porejesinin başarılı olacağını söylüyor. Ama iki ülkenin iyi niyetinin gerektiğini vurguluyor...

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Toktamış Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde yürütülen Kafkasya Birliği Projesi'nin başarılı olacağına inandığını söyledi. Birliğin Rusya dahil tüm Kafkas ülkelerinin faydasına olduğunu dile getiren Ateş, birliğin kaderinin yine de Ermenistan ve Azerbaycan'ın iyi niyetine bağlı olduğunu ifade etti.
Gürcistan'ın Güney Osetya'ya başlattığı operasyonun ardından Rusya'nın Gürcistan'a saldırması ile başlayan çatışmalar, imzalanan ateşkesle birlikte sona ermeye başladı. Çatışmaların ardından Türkiye sürekli sorun yaşanan bölgede kalıcı bir huzur ve istikrarın tesisi için harekete geçti. Bölge ülkelerine ziyaretlerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kafkasya Birliği'ni gündeme getirdi. Projeye Rusya'nın yanı sıra Gürcistan ve Azerbaycan'dan gelen ilk tepkiler olumlu oldu.

Uluslararası ilişkiler uzmanları hükümetin yürüttüğü Kafkasya Birliği Projesi'nin sürekli sorun ve çatışma yaşanan bölge için çözüm olabileceğini ifade ediyor. İÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Toktamış Ateş, bölgede son durum ve Türkiye'nin Kafkasya Birliği teklifini değerlendirdi. Bölgede yaşanan çatışmanın Gürcistan'ın Güney Osetya'ya operasyon başlatması ile birlikte başladığını hatırlatan Ateş, "NATO Gürcistan'ı topraklarına katacağını dile getirirken, Güney Osetya denilen bölgeye Gürcistan'ın girmesinin en ufak bir mantığını göremiyorum. Haberlerde Osetya hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Kim oldukları bile tam olarak belli değil. Güney Osetya çok küçük bir bölge. Nüfusu 100 binin altında bir ülke, herhangi bir doğal kaynağı olmayan iştah kabartacak herhangi bir özelliği olmayan bir ülke. Yapılan bu operasyon Rusya'nın tepkisini çekmesi fevkalade doğal bir şey. Biraz orantısız güç oldu ama netice olarak müdahale edecekti ve buna hakkı da vardır. Orada bir barış gücü bulunduruyordu bu tür çatışmalar için. Kendi askerlerini koruduğunu da söyleyebilir." şeklinde konuştu.


-3 FARKLI SENARYO-


Konuyla ilgili 3 farklı senaryo ihtimali üzerinde durduğunu belirten Prof. Dr. Toktamış Ateş, ilk senaryonun; Amerika'nın iç politikası ile ilgili olduğunu söyledi. Cumhuriyetçilerin, demokrat Obama karşısında seçimlerde önde gitmesinin ardından böyle bir atak yapmış olabileceğini vurgulayan Ateş, "Amerika'da iç politika gelişmeleri karşısında ve çumhuriyetçilerin seçim kazanmaları çok zor görünüyor. Obama seçimi alacak gibi görünüyor. Obama barışçı bir imaj veriyor. 'Rusya eski Sovyetlerden çok farklı değildir, hala saldırgandır. Rusya'yı frenleyecek güçlü bir şahine ihtiyaç vardır.' denildiği zaman John McCain'in şansı artabilir. Bu bir senaryo olabilir." diye konuştu.

İkinci senaryonun; Amerika'nın tekrar çift kutuplu bir dünyayı gündeme getirmesi olabileceğini söyleyen Ateş, 3. senaryonun ise; Rusya'yı saldırgan gösteren Amerika'nın bu arada Polonya'ya füze kalkanlarını yerleştirdiği yönünde olduğunu aktardı. Ateş, "Rusya'yı yine saldırgan gibi gösterip, Rusya'ya karşı bir takım önlemlerin alınmasını meşru kılmak olabilir ki, çok yeni olarak ortaya çıkan bir şey Polonya'daki füze kalkanları. Hem millet Osetya'daki çatışmaları izlerken Polonya'ya Amerika füzeleri yerleştirmeye başladı. Bunu bahane edip bunu gündeme getirmiş olabilirler. Bu arada Saakaşvili'nin bireysel hırsının ve uzun dönemli düşünememesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.


Hükümet'in dış politikası başarılı


Dünya'nın en hassas 3 bölgesinin Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu olduğunu ifade eden Ateş, Türkiye'nin bu 3 tehlikeli bölge ortasında hala huzurlu ve istikrarlı kalabilmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Bölgede yaşanan çatışmaların ve sorunların bütün gerekçelerin Türkiye içinde de mevcut olduğunun altını çizen Ateş, Türkiye'nin çok sakin ve doğru bir politika izlemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin ve hükümetin son birkaç yıldır uyguladığı dış politikayı başarılı bulduğunu belirten Ateş, Kafkas Birliği Projesi'nin de başarılı sonuçlanacağına inandığını ifade etti.

Uluslararası ilişkilerde bir çabanın başarılı olup olmamasının tarafların elde edecekleri menfaate bağlı olduğunu söyleyen Ateş, "Tarafların bu olayın gerçekleşmesinden elde edecekleri kara ve uğrayacakları zararlara bağlıdır. Ben böyle bir birliğin getireceği yararlarını bir kefeye zararlarını bir kefeye koyduğumda faydanın çok ağır bastığını görüyorum. Bu konuda umutlu olabiliriz diye düşünüyorum." Şeklinde konuştu.

Birliğin başarılı olabilmesinde kilit rolün Azerbaycan ve Ermenistan olacağını aktaran Ateş, şöyle konuştu: "Eğer bu iki devlet bu konuda iyi niyetli yaklaşırsa bu birlik sağlanabilir. Rusya böyle bir şeye rıza gösterir. Çünkü; almak istediğinin çoğunu almış durumda. Fazladan sağlayacağı bir şey yok. Kaldı ki; Rusya da buradaki çatışmalardan memnun değil. Çünkü Rus Federasyonu'nda pek çok sayıda bağımsız cumhuriyet var ve Rusya'daki etnik yapı çok çeşitlilik gösteren bir yapı. Böyle etnik temelli çatışmalar Rusya'nın başka bölgelerine de sirayet edebileceği için Rusya o konuda bir sükûnet olmasını her zaman için memnuniyetle karşılar. Bu nedenle Rusya bu konuda oldukça sıcak.Amerika şu anda bir müdahalenin sonuçlarını tam kestiremediği için olaya uzaktan bakıp şimdilik değerlendirmeler yapıyor. Ama tabiatıyla bölge Amerika açısından da önemli. Onun da bu konuda söyleyecekleri vardır. Onun da beklentisi içerden Türkiye kanadıyla bilgileri almaktır."

Cihan

 



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,527 µs