En Sıcak Konular

Türkiye, enerjide yüzde 70 dışa bağlı!

22 Ağustos 2008 18:43 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Türkiye'nin enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek, ''Bunu gidermek için çok yoğun bir çaba içerisindeyiz.

Bunun için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımıza büyük önem veriyoruz. Bir yandan rüzgar ve güneş enerjisi, diğer taraftan su ve jeotermal enerji konusunda çok ciddi adımlar attık'' dedi.

Bilgi Teknoloji Mühendislik (BİLTEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nizami Özcan tarafından geliştirilen ve uluslararası patenti alınan ''Çift Yakıtlı Dumansız Kazan ve Yüksek Verimli Dumansız Kömür Sobası'' Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katıldığı törenle kamuoyuna tanıtıldı.

Bakan Güler, sistemin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, yerli kaynaklara büyük önem verdiklerini, bu nedenle bu projenin de kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkati çeken Güler, ''Bunu gidermek için çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bunun için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımıza büyük önem veriyoruz. Bir yandan rüzgar ve güneş enerjisi, diğer taraftan su ve jeotermal enerji konusunda çok ciddi adımlar attık. Bu arada bizim en önemli kaynaklarımızdan biri olan kömürde de büyük hamleler yaptık. Başlattığımız çalışmalar sonucunda 2,4 milyar ton yeni kömür bulduk. Bu bulduğumuz kömürler şu anda ekonomimizin hizmetine sunulmak üzere'' şeklinde konuştu.

''KÖMÜR BİR PARÇA HAKKI YENEN BİR KAYNAK''

Bakan Güler, kömürün elektrik santrallerinin yanı sıra ısınma amacıyla da kullanılacağını vurgulayarak, ''Kömür bir parça hakkı yenen, eleştirilen bir kaynak. Kömür, kirli, pis bir kaynak olarak gösteriliyor. Halbuki, ABD elektriğinin yüzde 50'den çoğunu kömürden elde ediyor. Almanya, Rusya ki; doğal gaz kaynakları olan bir ülke, o da kömürünü gayet yaygın bir şekilde kullanıyor. Ama bize gelince nedense kömür, eleştirilen bir yakıt olarak gösteriliyor. Etrafı kirleten, çevre dostu olmayan bir yakıt olarak gösteriliyor'' diye konuştu.

Bakanlık olarak, bunu önlemek için çok yoğun bir kampanya başlattıklarına değinen Güler, sosyal devlet olma ilkesinden hareketle 6 yıldır maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara her yıl 1,5 milyon tondan fazla olmak üzere kömür dağıtımı gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Güler, kömürleri çıkarıp dar gelirli vatandaşlara dağıttıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Öte yandan dışa bağımlılıkla mücadele ediyoruz. Bu çok önemli bir şey. İran'dan Rusya'dan gelen gazın zaman zaman aksaması bizi tabii ki tedirgin ediyor. Buna karşı ne yapmamız lazım? Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı vasıtasıyla petrol ve doğal gaz aramalarımıza ağırlık verdik. Bununla ilgili yoğun bir çalışmamız var. Çok şükür iyi bir noktaya doğru gidiyoruz petrol ve doğal gaz aramada. Öbür taraftan da kömür arama faaliyetlerimiz çok başarılı bir şekilde ilerliyor. 2,4 milyar tonluk yeni kömür sahaları bulduk. Bu kömürleri tabii ki çok iyi bir şekilde yakmamız lazım. Onun için burada bilgiye, teknolojiye ve Ar-Ge'ye dayalı bir çalışmayı sürdürdük. Prof. Dr. Ali Nizami Özcan beyle birlikte, bu yapılan çalışmalara Türkiye Kömür İşletmelerini de dahil ederek, yoğun bir çalışma yaptık. Mutlu sona ermiş bulunuyoruz.''

DIŞA BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

Bu çifte yakıtlı kazanları yaygınlaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Güler, şöyle devam etti:

''Bu kazan hem kömür yakacak, hem de doğal gaz veya fuel-oil yakacak. Doğal gaz kesildiği zaman hemen yerli kömürümüz imdada yetişecek. İşte bu dışa bağımlılıkla mücadelede en önemli adımlardan bir tanesi. Halkımız üşümeyecek, sanayicimiz enerjisizlikten dolayı durmayacak. İhracat rekabetimiz devam edecek ve biz dışa bağımlılıktan kurtulmuş olacağız. Bu çok önemli bir adım. Aynı şey sobada da mümkün. Hem doğal gaz hem de kömür yakabilecek. Bunlardan her hangi birinde daralma olursa, diğer yakıtı devreye sokma imkanımız olacak. Kömürün en büyük dezavantajı olarak dumanı gösterilirdi, dumanın da yandığını göreceksiniz. 'Ateş olmayan yerden duman çıkmaz' denir, esas ateş olan yerden duman çıkmaz. İyi yanarsa ateş, duman çıkmaz. Çünkü orada bütün partiküller yanar ve dolayısıyla siz orada dumanı göremezsiniz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve politikasını, yerel kaynaklara bağlı bir enerji politikasını sürdürmek olarak kabul eden bir bakan olarak, bu projeye gönül verdik. Hem kazan hem soba. Bunun 3. bir ayağı daha var. Termik santrallerin kazanlarını da Türkiye'de yaparak, yabancı şirketlerin peşinde sıraya girerek beklemeyeceğiz. Yine bununla ilgili olarak Bursa'da özel sektör şirketleriyle ortam bir çalışmayla, bu termik santrallerin gerek kömür, gerek fuel-oil gerekse gaz santrallerinin kazanlarını da burada yapacağız. Böylece Bursa sanayisi burada da bir ilki gerçekleştirmiş olacak.''

Bakan Güler, konuşmasının ardından BİLTEM Mühendislik tarafından yapılan ve ilk kez Barakfa'daki sanayi bölgesinde bulunan Derhan Konfeksiyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin fabrikasında uygulanan, ''Çift yakıtlı dumansız kazan ve dumansız soba''nın tanıtımını yaptı.

Basın mensuplarına sistem hakkında bilgiler veren Güler, ''Bu sistem, yüzde 33 daha verimli. Doğal gaz, fuel-oil ve kömürle çalıştığı için aksama olmuyor'' dedi.

Bakan Güler, gazetecilerin artan petrol fiyatlarıyla ilgili soru sormak istemesi üzerine, konu dışında hiç bir soruya cevap vermeyeceğini söyledi. Güler, ''Artan petrol ve doğal gaz fiyatlarına karşı çaresiz değiliz. Böyle yerli kaynaklarımıza ağırlık vererek, bu yerli dumansız soba ve dumansız kazanla birlikte 2'li 3'lü yakıtları deneyen, dolayısıyla alternatif kazan ve sobaları geliştirerek, burada enerjide bağımsızlık gayretimiz için önemli adımlar atacağız'' dedi.

''ÇİFT YAKITLI DUMANSIZ KAZAN VE DUMANSIZ SOBA''

BİLTEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nazmi Özcan da firma tarafından seri üretim aşamasına getirilen, yeni teknolojik, çift yakıtlı dumansız kazan ve dumansız kömür sobasının, yerli kömürleri yüksek verimle ve dumansız yakabilme özelliği bulunduğunu ve kömürden kaynaklanan hava kirliliği meselesine de çözüm getirdiğini söyledi.

Sistemin hem yerli kömürlerin yaygın bir şekilde kullanımına imkan sağlayarak ulusal kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesini sağladığını hem de tasarrufla ithal kömür tüketimini azaltarak döviz kaybını önlediğini anlatan Özcan, şunları kaydetti:

''Dumansız kazan mevcut klasik kazanlara oranla yüzde 33 yakıt tasarrufu sağlıyor. Dumansız kazan klasik yarım silindirlik tip kazana oranla, duman şeklinde bacadan çıkan hidrokarbonlarda yüzde 99,87 azalma, karbon monoksit emisyonunda ise yüzde 99,75 oranında azalma kaydedilmiştir. Dumansız kazan sanayi ve ısıtma tesislerinde ekonomik bir yük getirmeden bacada her hangi bir filtre sistemine ihtiyaç duymadan duman oluşumunu tam yanma ile kaynağında önleyerek ve sağladığı yüzde 25-45 yakıt tasarrufu ile kendisini ortalama 2 yıl, sıvı yakıt veya LPG'den kömürlüye dönüşümde ise 3-4 ay içinde amorti ederek, kömürden kaynaklanan hava kirliliği meselesini tamamen çözmektedir. Sonuç olarak 15 yılı aşkın mühendislik emeği ve birikimi ile geliştirilerek, BİLTEM firmamız tarafından üretimi yapılan yeni teknolojik çift yakıtlı dumansız kazan ve soba kömürde yakıt tasarrufu ve konfor sağlayarak hava kirliliğini önleme özelliğiyle enerji sorununu ve hava kirliliğine teknolojik çözüm olarak ülkemiz ve dünyamız ekonomisinin hizmetine sunmanın gururu içerisindeyiz.''

ajanslar



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,403 µs