Kafkasya uyarısı! | " /> Kafkasya uyarısı! | "/>

En Sıcak Konular

Deniz Baykal'dan Kafkasya uyarısı!

22 Ağustos 2008 22:12 tsi
Deniz Baykal'dan Kafkasya uyarısı! CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin Kafkasya'daki çatışmaların tarafı olmaması gerektiğini söyledi. Baykal örnek olarak ise 1'inci Dünya Savaşı'ndaki Osmanlı İmparatorluğu'nu gösterdi.

Baykal, helikopterle geldiği Çanakkale'de ilk olarak Çanakkale Belediyesi'nce yaptırılan spor salonu inşaatının temelini attı: Ardından kapalı pazar yerinin açılışını gerçekleştiren Baykal, bir süre vatandaş ve esnafla sohbet etti.

Çanakkale Belediyesi'nce Esenler Mahallesi'nde inşa ettirilen toplu konutun kura çekimine ve belge dağıtım törenine de katılan Baykal, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de rüşvet ve yolsuzluk iddialarının çok sık dile getirildiğini  söyledi.

Her dönemde çeşitli yolsuzluk ve rüşvet iddialarının konuşulduğunu ifade eden Baykal, "Ama Cumhuriyet tarihi boyunca, bugüne kadar bu şekilde belgeli, somut, elle tutulur ve protokole bağlanmış, şartları yazılı açık bir yolsuzluk belgelenmesi kesinlikle ortaya çıkmamıştır" dedi.

Baykal, rüşveti veren ile alanın imza attığını, rüşvetin hangi şartla verileceğinin taahhüt edildiğini, miktarının yazılıp imzaların atıldığını belirten Baykal, benzer olayın Türkiye'de hiç bir zaman yaşanmadığını savundu.

Konuşmasında dış politikadaki gelişmelere de değinen Baykal, güç ve sıkıntılı günler yaşandığını, dünyanın yeniden karıştığını söyledi. Bu karışmanın, Türkiye'yi gelecek günlerde çok daha güç kararları almak durumuyla karşı karşıya bırakabileceğine işaret eden Baykal, "Hepimize böyle dönemlerde olağanüstü sorumlu, dikkatli, hukukumuzu ve ülkemizin yararlarını bilen, bölgemizin dünyanın barışının gereklerini düşünen bir anlayış içinde davranma sorumluluğu, görevi yüklüyor" ifadesini kullandı.

Baykal, Kafkasya'nın, karmaşa içine sürüklendiğini ifade ederek, bu karmaşanın Türkiye'yi de bir şekilde etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

"Gene Ortadoğu'da çok tehlikeli kara bulutlar dolaşıyor. Ortadoğu'nun yeniden sıcak bir çatışma alanına dönüşmesi her an söz konusu olabilir" diyen Baykal, "Böyle bir ortamda Türkiye'nin tehlikeli oluşumlara karşı mesafeli, dikkatli ve ülkemizin yararlarını, barışın gereklerini gözeten sorumlu bir anlayış içinde olmasına ihtiyaç vardır. Türkiye'yi, kimsenin kendi oyununa alet etmesine, kendi kavgasının parçası haline dönüştürmesine izin veremeyiz. Olağanüstü dikkatli davranmak zorundayız. Türkiye kendi hesabını, politikasını, yararını dikkatle götürmelidir" diye konuştu.

Kafkasya'da sorunların devam ettiğini, yeni temasların yapıldığını anımsatan Deniz Baykal, "Buradan bugün bir gemi geçti. Türkiye Montrö Anlaşması'yla kurulmuş olan yapıyı mutlaka korumalıdır. Bu anlaşma mutlaka temel ilke olmalıdır ve bunu uygulamalıyız. Bu konuda hiçbir taviz veremeyiz" dedi.

Baykal, Türkiye'nin Kafkasya'daki çatışmada bir taraf haline gelmemesi gerektiğini, bu tehlikenin 1. Dünya Savaşı sırasında yaşandığını ifade ederek, "Koca imparatorluğun varlığı bu konudaki özensizlik sonucu tehlikeye girmiştir. Bu yüzden Montrö Anlaşması'nı temel almalıyız" diye konuştu.

Azerbaycan'ın yalnız bırakılmaması gerektiğine de işaret eden Baykal, Azerbaycan'ın, Türkiye'nin bölgedeki en yakın ve samimi dostu olduğunu, bunun kıymetinin bilmesi gerektiğini vurguladı. Deniz Baykal, Azerbaycan'ı güç duruma sokacak ilişkiler kurmaktan uzak durulması gerektiğini belirterek, Ermenistan ile Türkiye'nin ilişki geliştirebileceğini, ancak Ermenistan'ın Türkiye ile dostluk kurmasının, Azerbaycan'daki işgale son vermesiyle olabileceğini kaydetti.

cnnturk



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,540 µs