En Sıcak Konular

Mehmet Ali Talat'tan provokasyon uyarısı

22 Ağustos 2008 22:56 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türk ve Rumlara, 3 Eylül'de başlayacak çözüm müzakereleri öncesinde tahriklere kapılmamaları çağrısında bulunarak, her türlü olumsuz gelişmenin çözüm sürecine yansıyacağını söyledi.

Karma köy Pile'de 19 Ağustos akşamı bazı KKTC vatandaşlarının mülklerine ve Atatürk Büstüne yapılan saldırıların ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile İçişleri Bakanı Özkan Murat, bugün Pile'yi ziyaret etti.

Beraberindeki heyetle birlikte Türk ve Rum muhtarlarıyla görüşen, Türk ve Rum kahvelerini de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Talat, Türk kahvesinde yaptığı açıklamada, Pile'de yaşayan Kıbrıslı Türk ve Rumlara itidal çağrısı yaptı.

Kıbrıs'ta Türk ve Rumların bir arada yaşadığı tek yerleşim yerinin Pile olduğunu vurgulayan Talat, burada yaşanacak olumsuz olayların çözüm sürecine de olumsuz yansımaları olacağını kaydetti. Talat, Pile'de yaşayan Türk ve Rumlara, "İtidalli hareket edelim. Provokasyonlara ve tahriklere kapılmayalım. Tahrikçileri engelleyelim" diye seslendi.

Pile'nin Kıbrıslı Türklerle, Kıbrıslı Rumların birlikte yaşadığı tek yerleşim birimi olduğunu ifade eden Talat, "Bu nedenle bu köyün örnek alınacağı, gelecekte Kıbrıs sorununun çözüldüğü koşullardaki yaşamımızı bir anlamda yansıtacağı gerçeğinden hareketle, bu köydeki her türlü gerginlik barışa, iki halkın birbirini anlamasına, yardımlaşmasına zarar verir. Bunu böyle algılamak lazım" diye konuştu.

Talat, Pile'de yaşayan Türk ve Rumlara seslenmek istediğini belirterek, "Eğer çözüm sürecine önem ve değer veriyorsak, Kıbrıs sorununun çözümünü istiyorsak ki çoğunluğun istediğine inanıyorum, bu konuya özen göstermek, her türlü provokasyonu engellemek ve kapılmamak gerekir. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Pilelilerin buna özen göstermeleri lazım" dedi.

Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la bir süreç başlattıklarını ve yıllardır süren Kıbrıs sorununun çözüme ulaşması için bu sürece destek olunmasını istediklerini de söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Pile'ye gelişinde beraberindeki heyetle birlikte önce Pile Türk Muhtarlığını ziyaret ederek, Muhtar Necdet Ermetal ile görüştü.

Bu görüşmenin ardından yetkililer, Türk kahvehanesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Talat, Rum muhtarlık binasına da giderek, Pile Rum Muhtarı Hristakis Antonioy ile bir süre görüştü. Talat, Rum kahvehanesini de ziyaret ederek kahvede bulunan Rumlarla selamlaştıktan sonra Pile'den ayrıldı.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ve İçişleri Bakanı Özkan Murat da Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın ayrılmasının ardından bir süre daha Pile'de kalarak vatandaşlarla sohbet etti.

Rum Muhtarı Antonioy, Cumhurbaşkanı Talat'ın Pile'den ayrılmasının ardından, Pile Türk kahvehanesinde bulunan Başbakan Ferdi Sabit Soyer ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'yı ziyaret etti. Başbakan Soyer, Rum muhtarla konuşmasında, Kıbrıs konusunda 3 Eylül'de yeni bir süreç başlayacağını anımsatarak, Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilebilir, adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını hedeflediklerini kaydetti.

Soyer, Rum muhtara, "Türkçede bir söz vardır. 'Bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır.' Karşılıklı kahve içelim, hatırımızı karşılıklı 40 yıl koruyalım" dedi.

Bir gazetecinin, "Türk kahvesi mi? Rum kahvesi mi içeceksiniz?" sorusuna Soyer, "Kıbrıs kahvesi" diye yanıt verdi. Başbakan Soyer, daha sonra Rum kahvehanesini de ziyaret etti.

Rum muhtar Hristakis Antonioy da Başbakan Ferdi Sabit Soyer'e, hiçbir şekilde uç olayları desteklemediklerini ifade etti. Antonioy, Pile'de kazanılan iyi havanın bozulmasına izin vermeyeceklerini, söz konusu olayların Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlar arasındaki ilişkileri bozamayacağını söyledi.

Avcı'dan Rum yönetimine uyarı

Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Kıbrıs sorununda 3 Eylül'de yeni bir süreç başlayacağına işaret ederek, Kıbrıs Rum yönetimini, tahrikkar eylem ve açıklamalardan kaçınmaya çağırdı.

Turgay Avcı, ziyaretiyle ilgili olarak AA muhabirine açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın 3 Eylül'deki görüşmelerinin çok önemli olduğunu dile getiren Turgay Avcı, böyle önemli bir süreç içerisine girilirken Pile'de geçen gün düzenlenen ve Kıbrıslı Türkleri hedef alan saldırıların kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Kıbrıs Türklerinin her zaman iyi niyetli ve soğukkanlı olduğunu kaydeden Avcı, ancak Rum tarafındaki tahriklerin devam ettiğini söyledi. Rum yetkililerin son günlerde yaptıkları açıklamalarda dile getirdikleri toprak taleplerine dikkati çeken Avcı, "bunların doğru yaklaşımlar olmadığını" belirtti.

İki liderin 15 gün sonra, adada eşit, adil bir çözüm bulmak için yeni bir süreç başlatacağını kaydeden Turgay Avcı, Rum tarafının tahrikkar açıklamalardan ve Pile'deki son saldırılar benzeri olaylardan kaçınması gerektiğini kaydetti.

Avcı, bu tür olayları kınadıklarını ve Pile ziyaretinin de bu kapsamda olduğunu dile getirerek, Tük vatandaşlarının tahriklere kapılmaması gerektiğini kaydetti. Ortak yaşanan Pile'deki her olayın yeni başlayacak süreçte sorun yaratabileceğini belirten Avcı, Rum tarafını daha dikkatli olmaya çağırdı.

cnnturk



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,598 µs