En Sıcak Konular

Rusya'dan Amerika'ya misilleme!

23 Ağustos 2008 17:22 tsi
Rusya'dan Amerika'ya misilleme! Gürcistan'a insanî yardım götürmek amacı ile Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçişine izin verilen ABD bandıralı Mcfaul-74 ve Polonya savaş gemisi General Plasky, Karadeniz'e ulaştı. Bu durum Moskova'yı harekete geçirdi.

Amerika ve İsrail tarafından Ortadoğu'da sıkıştırılan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Soçi'de ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Şam aracılığı ile ABD'ye misillemede bulundu. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin en büyük deniz üssü olan Suriye'nin Tartus Limanı'nı canlandırmak için anlaşma sağlandı. Resmî bir açıklama yapılmasa da önümüzdeki günlerde 50'den fazla savaş uçağı, helikopter ve uçaksavar taşıyan Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov, Rusya'nın Murmansk Limanı'ndan Tartus deniz üssüne gitmek üzere yola çıkacak.

Polonya ile imzalanan füze savunma sistemi anlaşmasının karşılığında Belarus'la benzer bir anlaşma için kolları sıvayan Moskova Kafkaslar, Doğu Avrupa ve Ortadoğu'da ABD'nin geliştirdiği politikalara karşı stratejiler geliştirmeye çalışıyor. Kafkaslar'da sıcak çatışmaya dönüşen, Doğu Avrupa'da Soğuk Savaş rüzgârları estiren kutuplaşma, Esed'in Moskova ziyareti ile Ortadoğu'ya da taşınmış oldu. Rusya'nın Gürcistan'a gerçekleştirdiği operasyona açıktan destek veren Esed, Rusya'nın Gürcistan'a gerçekleştirdiği operasyonun Tiflis'in provokasyonuna bir cevap niteliğinde olduğunu söyledi. Belarus'tan sonra Moskova'ya açık destek veren ikinci ülke olan Şam karşılığında da ABD ve İsrail tehdidine karşı caydırıcılığını artıracak Rus silahlarını aldı. S-300 füze savunma sistemleri, Pantsir-S1 hava savunma sistemi, BUK-M1 orta menzilli füzeler, savaş uçakları ve diğer ağır silahlarla donatılacak Şam Rusya'nın bölgedeki stratejik ortağı olacak.

Suriye'nin Moskova ile yakınlaşmasından tedirgin olan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, önümüzdeki haftalarda Rusya'ya gelerek Suriye'ye silah satışını durdurması konusunda baskı yapacak. Medvedev'le bir telefon görüşmesi de gerçekleştiren Olmert, Moskova'dan Ortadoğu'da dengeleri bozacak adımlar atmaktan kaçınmasını istedi. Ancak Rus uzmanlara göre, Kafkaslar'da Gürcistan'ı askerî anlamda güçlendirerek dengeleri bozan Washington'a verilebilecek en etkili cevap Ortadoğu'da Suriye'yi desteklemek. Esed'in Rusya temaslarında Türkiye aracılığı ile sürdürülen barış görüşmelerinde Moskova'dan destek istemesi de dikkat çekti. İsrail de her şeye rağmen görüşmelere devam edeceklerini açıkladı.

Rusya ve ABD arasında yaşanan cepheleşmenin doruk noktaya ulaştığı ve Moskova'nın NATO ile tüm ilişkileri dondurma kararı aldığı bir süreçte Türkiye'nin hem Suriye-İsrail barış görüşmelerinde hem de Kafkaslar'da başlattığı barış ve istikrar çabalarından ne kadar sonuç alacağı belirsiz. Ancak tarafların karşılıklı baskıları altında edilgen politikalar üretmek yerine aktif barış elçisi olarak görev üstlenmek Ankara'nın elini güçlendirecek.

Füze kalkanını Gürcü şarabıyla kutlamışlar

ABD Dışişleri Bakanı Rice ile Polonyalı meslektaşı Radek Sikorski'nin Rusya'nın şiddetli muhalefetine rağmen bu hafta imzaladıkları füze sistemi anlaşmasını Gürcü şarabı içerek kutladıkları ortaya çıktı. Polonya'da çıkan Dziennik gazetesine Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryszard Schnepf, "Rice gülümsedi ve 'Gürcistan ve siyasileriyle ilgilendim; ama şaraplarını tattığımı hatırlamıyorum.' dedi." şeklinde konuştu. Polonya, bunun, Rusya'yı küçümseme manasına gelmediğini açıkladı. ABD, Çek Cumhuriyeti'nin ardından Polonya ile de füze anlaşmasını çarşamba imzalamıştı. Rusya'nın Gürcistan operasyonu Washington ile Varşova'nın anlaşmasını hızlandırmıştı. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı, Polonya'nın anlaşmayla "saldırıya açık hale geldiğini" söylemişti.

Rusya, Gürcistan'dan çekilmeyi saldırı gerekçesiyle yavaşlatıyor

Rusya, Gürcistan'a gerçekleştirdiği operasyonun ardından bölgede bulunan askerlerinin çekilme takvimini yeni bir saldırı gerçekleşebilir endişesi ile uzatıyor. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri G. Osetya ve Abhazya'da Gürcü barış gücü askerlerini istemeyen Moskova, G.Osetya'ya 18, Abhazya'ya da yeterli miktarda ek güvenlik noktası oluşturacak. Rusya güvenlik noktaları için ek 500 barış gücü askeri gönderecek.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoli Nogovitsin düzenlediği basın toplantısında Gürcistan'ın G. Osetya ve Abhazya'ya yönelik yeni bir operasyon hazırlığında olduğunu açıkladı. Nogovitsin, "Keşif uçaklarında ve Gürcü birliklerinde önemli oranda hareketlilik kaydettik. Yeni bir saldırı için hazırlanıyorlar." dedi. Gürcistan'ın 2005'ten beri askerî gücünde ciddi artırıma gittiğine değinen Rus komutan, Moskova'nın da bölgedeki barış gücü askerlerinin sayısını artırmasının normal olduğunu savundu. Nogovitsin'e göre Tiflis tank sayısını 98'den 183'e, zırhlı araç sayısını 83'ten 134'e ve ağır top sayısını da 96'dan 238'e çıkardı. Rusya Devlet Başkanı Medvedev'le Sarkozy'nin telefon görüşmesinde belirlendiği üzere Ruslar, pazartesiden itibaren Gürcistan'dan çekilmeye başladı. Ancak çekilmenin yavaşlığı endişeyle karşılanıyor. Moskova, çekilmenin on günde tamamlanacağını açıkladı. Rusların Gori'den Tshinvali'ye doğru ilerlediği belirtiliyor. Bu arada Almanya, Rusya'dan tüm birliklerini Gürcistan'dan çıkarmasını isterken, bölgede bulunan ABD Avrupa Birlikleri Komutanı John Craddock, Rus birliklerinin kaplumbağa hızı ile çekildiğini kaydetti.

ABD gemisi Boğaz'dan protestolar eşliğinde geçti

Gürcistan'a yardım amacıyla yola çıkan ABD ve Polonya'ya ait 2 askerî gemi dün İstanbul Boğazı'ndan geçti. Sabah erken saatlerde Ege Denizi yönünden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan Polonya'nın ''General Plasky'' ile ABD'nin ''Mc Faul-74'' gemilerine kılavuz kaptan bindi. Türk Sahil Güvenlik botunun eşlik ettiği gemiler öğleden sonra da İstanbul Boğazı'ndan geçti. Polonya gemisinin, varış limanı olarak Romanya'nın Köstence kentini gösterdiği, ABD gemisinin ise nereye gittiği konusunda bir bildirimde bulunmadığı öğrenildi. Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup, gemilerin geçişini protesto ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de ABD gemilerini TBMM gündemine taşıyarak, Dışişleri Bakanı Babacan'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi sundu. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ABD dahil yabancı askerî gemilerin Boğazlardan geçişinin Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak yapıldığını bildirdi.

cihan
 



Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs