En Sıcak Konular

Süper lig bugün başlıyor, işte program

23 Ağustos 2008 09:01 tsi
Futbolseverlerin 104 günlük lig hasreti nihayet sona eriyor. İşte bugünkü program...

Çin'in başkenti Pekin'de devam eden 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nın gölgesinde kalsa da Turkcell Süper Lig'de 2008-09 sezonu bugün oynanacak 5 maçla perdelerini açıyor.

Ligde yer alan 18 takım yeni sezonda, yeni transferlerle güçlendirdikleri kadrolarıyla belirledikleri hedeflere ulaşmaya çalışacak. Süper Lig'de sezonunun ilk yarısı 21 Aralık'ta oynanacak 16. hafta karşılaşmalarıyla sona erecek. 32 günlük devre arasının ardından ikinci yarı 23 Ocak 2009'da 17. hafta müsabakalarıyla başlayacak. Lig tarihinin 51. sezonu 31 Mayıs 2009'da tamamlanacak. Ali Sami Yen Stadı'nda oynanacak ve Galatasaray'ın Denizlispor'u konuk edeceği karşılaşmayla başlayacak olan sezonun ilk haftasında en büyük sıkıntı olarak hava sıcaklıklarının yüksek değerlerde seyretmesi gösteriliyor. Futbol Federasyonu, aşırı sıcaklar nedeniyle maçların başlama saatlerini geç vakitlere çekti. Ancak yine de futbolcuların bu durumdan olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Köklü bir futbol geçmişleri bulunan Kocaelispor, Antalyaspor ve Eskişehirspor'un yeniden Süper Lig'e yükselmesi, renkli bir sezon yaşanacağının işareti olarak yorumlanıyor. Yeni takımların yanı sıra futbolseverleri bu sezon birçok ilginç durum bekliyor. Örneğin hakemlerin forma renkleri değiştirildi. Maçlarda düdük çalacak hakemler yeni sezonda turkuaz renkli forma giyecek. Üstelik formaların arkasında isim de yazacak. Ligde bir takım da yeni ismiyle mücadele edecek. Geçtiğimiz sezon Gençlerbirliği ile aynı ad ve renkle ilk kez Süper Lig havası soluyan Gençlerbirliği Oftaş bundan sonra Hacettepe Spor Kulübü diye tanımlanacak. Oftaş'ın mevcut kırmızı-siyah-beyaz renklerine menekşe moru da eklendi.

Bu arada, 2008-09 sezonunda takımların teknik direktör tercihleri ise genelde Türk hocalardan yana oldu. Ligde 16 Türk, 2 de yabancı teknik adam görev yapacak. Galatasaray, Alman çalıştırıcı Michael Skibbe, Fenerbahçe de İspanyol Luis Aragones'e yeni sezon için görev verdi. Böylelikle yabancı teknik direktör sayısı 2'de kaldı. Takımların çoğunluğu geçen sezon ligi tamamladığı teknik direktörle sezona başlayacak. Zaten 18 kulüpten sadece 7'si teknik adam değişikliğine giderken, 11 kulüp eskilerle devam kararı aldı. Ligde şampiyonluk sevinci yaşayan 4 büyük kulüpten Fenerbahçe ile Galatasaray'ın aksine Beşiktaş ve Trabzonspor, geçen sezonki hocalarıyla yola devam edecek. Siyah-Beyazlılar Ertuğrul Sağlam, Bordo-Mavililer de Ersun Yanal ile başarıyı arayacak.

5. şampiyon çıkar mı?
Süper Lig'de geride kalan 50 sezonda, şampiyonlukları yalnızca 4 takım paylaştı. Ligde şimdiye dek Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor dışında şampiyonluk sevincini yaşayan takım çıkmadı. F.Bahçe ve G.Saray 17'şer, Beşiktaş 10, Trabzonspor ise 6 kez mutlu sona ulaştı.

Son 5 sezona Fenerbahçe damgası
Son 5 sezonda '3 Büyükler' arasında yapılan değerlendirmede Fenerbahçe büyük bir puan farkıyla birinci sırada yer aldı. Sarı-Lacivertliler, lig maçları göz önüne alındığında 380 puan toplayıp, ezeli rakibi Galatasaray'ı 32 puan geride bıraktı. Zaten bu dönemde F.Bahçe 3, G.Saray ise 2 kez şampiyon oldu.

Yarım asırda 1 farkla Galatasaray önde
Ligin son şampiyonu G.Saray, geride kalan 50 sezonun değerlendirildiği ebedi puan cetvelinde zirveye oturdu. Sarı-Kırmızılılar, oynadığı bin 630 lig maçında 2 bin 731 puan toplayarak, Birinci Lig'in en çok puan toplayan ekibi olurken, F.Bahçe'nin de 1 puan önünde yer aldı. Beşiktaş 2 bin 641 puanla 3. oldu.

Ligi İstanbul takımları domine ediyor
Süper Lig'de 51. sezon bugün başlarken, ligde şimdiye 66 farklı takım mücadele etti. Eski adıyla Birinci Lig, yeni adıyla Süper Lig'e en çok takım veren il İstanbul oldu. Şu ana kadar 16 takımı Birinci Lig'de mücadele eden İstanbul'u, 9 takımla Ankara izliyor. Ayrıca bu 2 şehrin takımları yeni sezonda 4'er takımla ligde yer alıyor.

1. HAFTANIN PROGRAMI

Bugün:

Galatasaray-Denizlispor: M. Kamil Abitoğlu 19.00

Sivasspor-Kayserispor: Fırat Aydınus 21.00

Hacettepe-Bursaspor: Suat Arslanboğa 21.00

İst. Bş. Bld.-Eskişehirspor: Özgüç Türkalp 21.00

Gaziantepspor-Fenerbahçe: Yunus Yıldırım 21.45

Yarın:

Trabzonspor-Ankaraspor: Cüneyt Çakır 19.00

Konyaspor-Ankaragücü: Aytekin Durmaz 21.00

Gençlerbirliği-Kocaelispor: Koray Gencerler 21.00

Antalyaspor-Beşiktaş: Bünyamin Gezer 21.45

Fener lige 'Süper' başlamak istiyor
Fenerbahçe, yeni sezonun ilk maçında ilişkilerinin oldukça gerildiği Gaziantepspor'la deplasmanda karşılaşacak. Fakat Sarı-Lacivertliler, son yıllardaki sezon açılışlarında pek parlak bir grafik çizmiyor.

 

 

Geçtiğimiz sezonun ilk haftası İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a 2-0 yenilen Fenerbahçe, İstanbul dışında oynadığı son 3 açılış maçını da kazanamadı. 2006-07 sezonunun başında Erciyesspor'u 6-0'lık skorla deviren Kanarya'nın istatistiklerine bakıldığında 2001-02'den beri ilk haftalarda başka da bir galibiyeti bulunmuyor. Fenerbahçe'de teknik direktör Aragones ve yeni transferler Güiza, Burak ile Emre, Gaziantep'te ilk kez lig heyecanı yaşayacak. Hazırlık maçları ve Şampiyonlar Ligi sınavlarında mağlubiyetle tanışmayan Sarı-Lacivertlilerin ligde nasıl bir performans sergileyeceği merak uyandırıyor. Şu an takımdaki tek sıkıntı ise alternatifsiz gibi gözüken Selçuk Şahin'in sakatlığı. Bu arada, İspanyol basını Senna'nın F.Bahçe'ye gitmemek için Villarreal'den maaşının yükseltilmesini talep ettiğini ileri sürdü.

Galatasaray'da tek hedef galibiyet
Süper Lig'in açılış maçında bugün Denizlispor'u ağırlayacak olan Galatasaray'da tek hedef galibiyet. Ligde geçen sezonu şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray, 2008-2009 sezonunun açılış maçında Ali Sami Yen Stadı'nda karşılaşacağı Denizlispor'u yenerek, hem lige 3 puanla başlamak hem de UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanşında deplasmanda yapacağı Steaua Bükreş maçı öncesi moral kazanmak istiyor.

 

 

Sarı-Kırmızılı takımda, milli takımlar kampından dönen Mehmet Topal, Fernando Meira, Shabani Nonda, Servet Çetin, Ayhan Akman ve Alparslan Erdem ile birlikte sakatlıkları geçen Arda Turan, Hakan Balta, Sabri Sarıoğlu, Orkun Usak ve Fırat Kocaoğlu'nun takımla birlikte antrenmanlara çıktığı ve görev verilmesi halinde Denizlispor karşılaşmasında takımdaki yerlerini alabileceği belirtildi. Sakatlıkları süren Emre Güngör, Aydın Yılmaz, Mehmet Güven, Uğur Uçar ve Serkan Çalık ise açılış maçında takımla birlikte olamayacak. Ümit Karan'ın durumu ise henüz netlik kazanmadı.


zaman



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs