En Sıcak Konular

Kendi memleketinde mülteci

23 Ağustos 2008 09:55 tsi
Irak'ta ülke içinde yerinden edilen ya da başka ülkelere giderek mülteci olarak yaşamak zorunda kalan Iraklıların sayısının Saddam Hüseyin dönemi de dahil olmak üzere yaklaşık 4,8 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

ABD'nin Irak'taki askeri varlığına ilişkin yeni güvenlik anlaşması üzerinde çalışmalar sürerken, Washington'daki Brookings Enstitüsünde "Irak'ta Yerinden Edilme: Geri Dönüş ve Yeniden Yerleştirilme Olasılıkları" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan "Ülke İçinde Yerinden Edilme Konulu Brookings-Bern Projesi" Başkanı Dr. Elizabeth G. Ferris, Irak'ın son dönemde çözüm bekleyen en önemli sorunlarından birinin yerinden edilmişlerin durumu olduğunu söyledi.

Ferris, Irak'ın Saddam Hüseyin döneminden bu yana ülke içinde yerinden edilme sorunuyla yüz yüze olduğunu, bu sorunun ABD'nin Irak'a müdahalesinden sonra başlamadığını belirttiği konuşmasında, yerinden edilmiş Iraklıların sayısına ilişkin sadece tahminler yapılabildiğine ve bu konuda kesin rakam vermenin zorluğuna dikkati çekti.

Irak'tan ayrılmak zorunda kalanlara ilişkin de bilgi veren Ferris, ülkeyi ilk terk eden grubun üst ve orta sınıf olduğunu belirterek bu grubun, bağlantıları aracılığıyla komşu ülkelere gittiğini anlattı.

Konuşmasında, Irak'ta yerlerinden edilmiş insanların durumu ve geri dönüşlerinin bir "kısır döngü" halini aldığının altını çizen Ferris, sadece güvenlik endişeleri yüzünden değil, sağlık ve eğitim sistemi gibi konulardaki sorunlar nedeniyle de Iraklıların ülkeyi terk ettiğini ve bu sorunların birbirini tetiklediğini dile getirdi. Ferris, geri dönüşleri arttırmak için Irak'ta kamu hizmetlerinin yeniden yapılanmasının şart olduğunu vurguladı.

Ferris, genel olarak bakıldığında son 5 yılda Irak'tan önemli bir beyin göçü yaşandığını ve aralarında avukatlar, doktorlar ve öğretim üyelerinin de olduğu eğitimli orta sınıfın ülkeyi terk ettiğini belirterek, "Irak'ın geleceğini yeniden yapılandırması için bu insanlara ihtiyacı var" dedi.

SADECE YÜZDE ALTMIŞI EVİNE DÖNMEK İSTİYOR

Diğer yandan Ferris'in, Brookings Enstitüsünden Michael E. O'Hanlon ile kaleme aldığı ve geçtiğimiz gün Washington Times gazetesinde yayımlanan "Irak'ın Yerinden Edilmiş Milyonları" başlıklı makalesinde, Saddam Hüseyin dönemini de içine alan ve bugüne uzanan süreç içinde 2,8 milyon Iraklının evlerini terk ederek ülkenin başka bölgelerine yerleşmek zorunda kaldığı, diğer yandan 2 milyonun üstünde Iraklının da ülkeyi terk ettiği tahmini ifade edildi.

Makalede, yerinden edilmiş bu insanların geri döndüklerinde yaşayabilecekleri sorunlara değinilerek, BM Genel Sekreterliği Ülke İçinde Yerinden Edilmişler İnsan Hakları Özel Temsilcisi Walter Kalin'in "iç savaşların yerinden edilmiş insanlar evlerine dönmek istediklerinde yeniden alevlendiğini" belirten raporuna atıf yapıldı.

Bu çerçevede, makalede ülkelerinden ya da şehirlerinden ayrılan Iraklıların geri dönebilmeleri ve döndüklerinde sorun yaşamamaları için Irak'ta mülkiyetle ilgili konulardaki idari prosedürlerin yenilenmesi ve konuyla ilgili bakanlıkların güçlendirilmesinin gereği vurgulandı.

Diğer yandan, makalede Uluslararası Göç Örgütünün yaptığı bir ankete göre, Iraklıların artık eve dönmek isteyip istemediklerinden çok da emin olmadıkları ve bu çerçevede yerinden edilmiş Iraklıların sadece yüzde 60'ının geldiklere şehre dönmek istediğinin altı çizildi.



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs