Soğuk Savaş sinyali!.. | " /> Soğuk Savaş sinyali!.. | "/>

En Sıcak Konular

Soğuk Savaş sinyali!..

23 Ağustos 2008 09:57 tsi
Soğuk Savaş sinyali!.. Gürcistan'da yaşanan savaş nedeniyle bölgedeki hareketlilik henüz durulmazken, Gürcüleri destekleyen Amerika ile Rusya etrafında oluşan gruplar, “2. Soğuk Savaş” başlıyor sinyali veriyor.

Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya nedeniyle yaşanan savaş, bölgedeki dinamikleri tetiklemekle kalmadı, aynı zamanda 2. Dünya Savaşı'nın ardından dünyayı demir perdeyle ikiye ayıran Soğuk Savaşı da uykusundan uyandırdı. Independent, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Rusya'ya geçtiğimiz gün yaptığı ziyaret sırasında Moskova'ya verdiği destek ile Soğuk Savaş'tan bu yana ihmal edilen stratejik ortaklığın yeniden başladığını yazdı. ABD'nin füze kalkanı anlaşması imzaladığı Polonya, eski Sovyet ülkelerinden Gürcistan ve Ukrayna ile İsrail Amerika'nın yanında yer alırken, Suriye, İran ve Beyaz Rusya Ruslara destek veriyor.

Bu arada Rusya ile Suriye arasında silah anlaşmasının yapıldığı yönünde ortaya atılan iddialar, ABD başta olmak üzere, Batı dünyasını tedirgin ederken, Suriye'den, Amerika'nın Doğu Avrupa'ya konuşlandırmayı planladığı füze savunma sistemine karşılık, Şam yönetiminin Rus füzelerine ev sahipliği yapmayı kabul ettiği haberlerine yalanlama geldi. Esad ile Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev arasında yapılan görüşmelerde böyle bir konunun gündeme gelmediği belirtildi.

GÖRÜŞMELERE ABD ENGELİ

Suriye'nin Rusya'ya olan desteğini açıklamasının yankıları sürerken, ABD'nin, Suriye ile İsrail arasındaki barış görüşmelerini durdurmak için Türkiye ve İsrail'e baskı yaptığı iddia edildi. El Beyan gazetesine göre, ABD yönetimi, Suriye ile İsrail arasında Türkiye'nin arabuluculuğuyla İstanbul'da yapılan dolaylı görüşmelerin bitirilmesini istiyor.

Öte yandan Beyaz Saray, ABD Başkanı Bush ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin, Rusya'nın Gürcistan ile yapılan anlaşmaya uymadığı konusunda aynı görüşte olduğunu açıkladı.

1 ABD Başkan George Bush, ABD'nin Gürcistan'ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğününgaranti altına alınması için müttefikleriyle birlikte çalışmayı taahhüt ediyor.


2 POLONYA ABD ve Polonya, Rusya'nın yoğun itirazlarına rağmen füze kalkanı anlaşmasına imza attı. Anlaşma, Polonya'ya 10 füze önleyici sistem kurulmasını öngörüyor.


3 UKRAYNA Ukrayna lideri Yuşçenko, Rusya'ya karşı eski Doğu Bloku ülkeleriyle ortak bir tavır aldı. Dışişleri Bakanlığı Rusya'dan Kırım bölgesindeki filosunu çekmesini istiyor.


4 GÜRCİSTAN Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili, AB ve ABD'nin, Rusya'nın Gürcistan'dan çıkmasını sağlaması ve ilerideki yayılmacı hareketlerine son vermesini istiyor.


5 İSRAİL İsrail'in Gürcistan'ı cephanelik ile teçhiz ettiği iddia ediliyor. Gelişmelerden endişe duyan Tel Aviv, Rusya'nın Suriye'ye uzun menzilli füze satışına karşı.


6 SURİYE Suriye lideri Esad, Soçi'de Medvedev ile görüşmesi sırasında, "Suriye, dünyadaki güvenlik için Suriye-Rusya arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi taraftarıdır" demişti.


7 İRAN ABD'nin Gürcistan yoluyla İran'ı kuşatmayı amaçladığı öne sürülüyor. Moskova, İran'ın yakın müttefiki olan Suriye ile silah ticaretini canlandırmaya çalışmakla suçlanıyor.


8 BELARUS Rusya, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze kalkını kurma anlaşmalarına karşı, Beyaz Rusya ile füze kalkanı konusunda anlaşmıştı.


9 RUSYA Gürcistan'daki savaşın ardından Ortadoğu ülkeleriyle yakınlaşmasını sürdüren Rusya, Karadeniz'e savaş gemisi gönderen ABD'nin girişimini kaygı verici buluyor.

yenişafak



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,375 µs