En Sıcak Konular

Kuraklık Umre'yi de vurdu

23 Ağustos 2008 11:31 tsi
Konya'da turizm şirketleri, kuraklık nedeniyle hasat zamanında istediğini bulamayan çiftçilerin umre ziyaretlerini iptal ettirmesinden ve ilginin düşük olmasından şikayet ediyor.

Konya'da faaliyet gösteren Hilal Turizm yetkilileri, son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın kendilerini de dolaylı olarak olumsuz etkilediğini iddia etti.

Her yıl ''Ramazan Umresi'' için daha önceden rezervasyon aldıklarını bildiren firma yetkilileri, çok önceden yapılan rezervasyonlara rağmen yaz döneminde işlerinin bekledikleri gibi gitmediğini ifade etti.

Kuraklık nedeniyle çiftçinin tarlasından yeterli verim alamadığını kaydeden firma yetkilileri, şunları söyledi:

''Her yıl nisan-mayıs aylarında ve ramazan ayının öncesinde umre turları düzenleriz. Ramazan ayına yaklaşırken düzenlediğimiz ''Ramazan Umresi''ne ilgi daha fazla olur. İnsanlarımız ramazan ayını orada geçirmek için aylar öncesinden bize rezervasyon yaptırırlar. Başvurular ve umre turları ramazan ayı süresince devam eder. Bu yıl da bu şekilde ramazan ayı gelmeden ön kayıt aldık, ancak daha sonra bu kayıtlar iptal ettirildi. Başvuruların çoğunluğunu Konya'nın ilçeleri ve köyleri oluşturuyor. Bu insanlar çiftçilikle uğraşıyorlar. Kuraklık nedeniyle istedikleri verimi alamayan çiftçiler umre rezervasyonlarını iptal ettirdiler.''

Konya'da faaliyet gösteren Güvenç Turizm yetkilisi Yılmaz Kayacı da, umre ziyaretlerinde bu yıl yüzde 50 oranında talep azalması yaşandığını söyledi.

Umre ziyaretlerine talebin azalmasında Mekke'de yüzlerce otelin yıkılmasının da çok büyük etkisinin olduğunu dile getiren Kayacı, ''kuraklık da başvuruların azalmasında etkili oldu. Türk Hava Yollarının (THY) bilet fiyatlarına zam yapması ve Bağ-Kur'un borç yapılandırmasını da talebin düşmesindeki nedenler arasında sayabiliriz. Emekli olmak için borcunu yapılandıran ve büyük bir ödeme yükü altına giren birçok vatandaşımız umre ziyaretlerini bir başka yıla erteledi. Bütün bu nedenler bir araya gelince geçtiğimiz yıllara oranla umre ziyaretlerinde yüzde 50 oranında düşüş yaşandı'' diye konuştu.

Her yıl ramazan ayından 5 gün önce başlayan umre ziyaretleri ramazan ayı sonuna kadar devam ediyor. Özel şirketler, ''Ramazan Umresi'' için bin 450 avro ile 2 bin 500 avro arasında değişen ücretler talep ediyor.

Özel şirketlerinin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Başkanlığı tarafından da ''Ramazan Umresi'' turları düzenleniyor. ''Ramazan Umresi'' kapsamında 20 tur düzenleyen Hac Dairesi Başkanlığının 20 Ağustos 2008 tarihinde başlayan turları, 24 Eylül 2008 tarihine kadar devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği turların fiyatı 850 Avro ile 2 bin 750 Avro arasında değişiyor.

aa



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs