En Sıcak Konular

Tuzla'ya ceza yağmuru

23 Ağustos 2008 11:52 tsi
Tuzla'da iki tersaneye geçici kapatma geldi. Filika kazasının sorumlusu GİSAN'a 20 günlük, gemi kızağının altına yemekhane inşa eden RMK tersanesi'ne ise 30 günlük kapatma cezası verildi.

Tuzla Tersanesi'nin en büyük işletmeleri arasında yer alan RMK Tersanesi ile geçen hafta filika denemesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiği GİSAN tersanesi kapatıldı. 'Ölümcül riskler' taşıdığı gerekçesiyle geçici süreyle kapatılan RMK'ya 30 gün, GİSAN'a ise 20 gün ceza verildi.

Tuzla'da faaliyet gösteren RMK ve GİSAN Marine Tersanesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı denetimler sonucu 50 günlük kapatma cezası aldılar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı denetimler sonucu RMK Marine Tersanesi'nde; elektrik teması, yüksekten düşme, basınç ardışı, kimyasal patlama, boğulma, zehirlenme ve tavan çökmesi riski tespit edildiği belirtildi. Eksiklikler giderilene kadar tersanelerin kapatılmasına karar verildiği belirtildi.

KAPATMA ÇÖZÜM DEĞİL

Limter (Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Dinç 'Bu adli bir vakadır. Ama biz Felah Tersanesi kapatıldığında şunu dedik. Kapatmalar çözüm değil. Önemli olan kapatmadan bir düzenlemedir. Yasalar ve kuralların uygulanması, kaçak işçinin ortadan kaldırılması gerekir. İşçi sağlığına önem verilmeli ve çalışma saatlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

ÇEKİ DÜZEN GETİRİR

Limter Sendikası Genel Sekreteri ve işçilerden Kamber Saygılı ise şunları söyledi: 'RMK Tersanesinde 700 işçi çalışıyor. İşçiler ücretli izin olmadığı için 30 günlük sürede ücret alamayacaklar. Bu açıdan kötü oldu. Ancak işletmelerin kendilerine çeki düzen vermeleri anlamında belki sonucu iyi olabilir.' DOK Gemi İş Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nalbantoğlu ise şunları kaydetti: 'Buradaki tek negatif olay şu, biz dünya ile yarışıyoruz ama tersanelerin kapandığını duyan yurt dışı müşterileri iş iptallarine başladı. Böyle devam ederse 7 ayda tersaneler kendiliğinden kapanacaktır.”

 

Kızak altında yemekhane


"Kimyasal patlayıcı maddelerin açıkta bulunduğu, patlama ve patlamaya zemin oluşturduğu", "elektrik kablolarının elektrik çarpmasına yol açabileceği", "korkuluk bulunmaması nedeniyle çalışma sırasında işçilerin yüksekten düşme tehlikesinin olduğu", "işçilerin baretsiz çalıştığı", "kızağın altındaki yemekhanenin tavanının çökme ihtimali bulunduğu" açıklandı.



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs