En Sıcak Konular

Yılda 18 ton su nasıl kurtulur?

23 Ağustos 2008 12:46 tsi
Dünyada kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ortalama 7 bin 600 metreküp, Türkiye'de ise bunun 1453 metreküp. İşte susuzluk yaklaşırken almamız gereken tedbirler...

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Göncü, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de suyun giderek azalan, ancak artan nüfusla birlikte kullanım sıklığı artan bir özellik gösterdiğini kaydetti.


Bireysel ve toplumsal önlemler almanın zorunlu olduğu bir döneme girildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Göncü, en temel ihtiyaç olan suyun kontrolsüz tüketiminin giderek insanlığın varlığını da tehdit eder konuma geldiğini ifade etti.


Yrd. Doç. Dr. Göncü, Türkiye'de tüketilen suyun yüzde 72'sinin tarımsal sulama için kullanıldığını ve damlama tipi sulamanın tercih edilmemesinden dolayı 4/5 oranında suyun kaybedildiğini anlatarak şöyle konuştu: “Hem Türkiye'de hem de dünyada nüfus artışına bağlı olarak kişisel kullanılan su miktarının da artması, en temel sorun. Dünyada çok fazla su var, ancak bunun büyük bir bölümü tuzlu su, yani kullanamayacağımız sular. Kutuplardaki suları, yeraltındaki ulaşamadığımız suları da çıkarttığımızda dünyada yüzde 0.3 oranında kullanabileceğimiz su var. Dolayısıyla bunu efektif bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Öte yandan, endüstrileşmenin ve kişilerin refah seviyesinin artmasının da bunda etkisi büyük.”

“SU TASARRUFUNUN ZORUNLU OLDUĞU ORTADA”

Halk arasında yaygın bir söylem olarak “Türkiye'de dünyaya oranla çok fazla su var” anlayışının ortalamalar karşılaştırıldığında doğru olmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Göncü, dünyada kişi başına 7 bin 600 metreküp su düşerken, Türkiye'de ise bunun 1450 metreküp seviyesinde bulunduğunu bildirdi.


Yrd. Doç. Dr. Göncü, Türkiye'nin su fakiri ülke konumuna gelmeye başladığını anlatarak, şöyle devam etti:
“Nüfusu 70 milyonu aşan Türkiye'de su kullanım oranlarının bin metreküpe düşmesi sonucu su tasarrufunun zorunlu olduğu ortadadır. 2030 yılında 100 milyona yakın bir nüfusa sahip olacağımız ülkemizde bazı önlemler alınmazsa büyük sıkıntılar yaşanabilir. Alınabilecek önlemlere ilişkin ayrı ayrı kurumlar bazında değil Hükümet tabanlı uygulamaların tek elden yürütülmesi ve havza yönetimi yaklaşımının benimsenmesi gerekiyor.”

BİREYSEL SU TASARRUFU ÖNLEMLERİ

Yrd. Doç. Dr. Göncü, bireysel olarak alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:


“Tekrar kullanılabilecek su dökülmeden başka bir amaçla değerlendirilebilir.
-Evinizdeki su kaçaklarını önlemek (2 saat su sayacı gözlemi)
-Saniyede bir damla boşa akan su, yılda 2 metreküp yani 2 tonluk israf demektir.
-Tuvalette bir kaçak olup olmadığının belirlenmesi için deponun içerisine bir miktar boyar madde koyup yarım saat bekleyip test edebiliriz.
-Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayıp, kısa programlar tercih edilebilir.
-Bir kişi sadece tuvaletlerde yılda ortalama 49 bin 140 litre su tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 litre su harcanır. Sifon çekme sıklığı azaltılabilir.
-Yeni teknolojiler uygulanarak eski modellere göre yüzde 60 daha az su tüketen klozetler üretilmiştir. Rezervuarların boyutu küçültülmüş, 12-20 litrelik rezervuarlar yerine 6-7 litrelik ve ayarlı rezervuarlar temin edilebilir.
-Tıraş olurken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur.
-Diş fırçalarken ve tıraş olurken musluğu açık bıraktığımızda boşa akan su yılda kişi başına 12 tondur.
-Bu işler yapılırken musluk ihtiyacımız olan suyu sağlayacak kadar ve süre açık tutulmalıdır.
-Duş alma süresi kısa tutularak, duş başlığının düşük akışlı tipler ile değişmesi sağlanabilir.
-Otomobil ve balkonları hortumla yıkamak, yaklaşık 550 litre su harcamaya neden olur. Otomobil ve balkonlar hortumla yıkanarak değil silinerek veya kova ve sünger kullanılarak temizlenebilir.
-Dört kişilik bir ailenin günlük bulaşığının elde yıkanması 84-126 litre su harcanmasına neden olur. Bulaşık makinesi ile aynı bulaşık sadece 12 litre su ile yıkanır. Bu ise yılda 26-40 ton su tasarrufu demektir. Mümkün değilse bir kapta yıkanması tercih edilmelidir.
-Her gün sebzeleri elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkamakla yılda 18 ton su kurtarılabilir.
-Donmuş gıdaları su ile çözdürmek yerine geceden buzdolabında veya varsa mikrodalga ile çözmek gereklidir.
-Mümkünse su borularını izoleli olarak döşetmek, sıcak suyun eldesi için boşuna akıtılan suyun önüne geçecektir.”

 aa
 



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,879 µs