En Sıcak Konular

Big Brother Ergenekon!..

24 Ağustos 2008 10:16 tsi
Big Brother Ergenekon!.. Ergenekon'un 7.500 muhbiri varmış...

Telefondaki iki kişi arasında şöyle bir diyalog geçer: “Bazı erkler bu işi çözemiyorsa, çözecek birilerinin çıkması gerekiyor. Yani Genelkurmay şöyle diyor: Beni bağlamıyor artık, şu süreçten sonra. Bir elimizde kalan ordumuz var güvendiğimiz.

Onlar da bizim elimiz kolumuz bağlı diyorsa o zaman bu yumruğu biz vuracağız kardeşim. Biz hazırız. Gerekirse bu eller kalem tutar, gerekirse de silah tutar. Yani biz tetik düşürmesini de biliriz.” Bu kişilerden biri Ergenekon sanıklarından Erkut Ersoy, öbürü ise Mersin’de bir yerel gazetede yazan Mikdat isimli şahıstır. Ergenekon içinde Mehmet Fikri Karadağ’a bağlı olarak görev yapan Erkut Ersoy’un, emrindeki Özel Büro ile illegal dinleme ve izleme faaliyetlerini sokaktaki vatandaşa kadar yaydığı ortaya çıktı. Yaklaşık 7 bin 500 kişilik bir muhbir ağı ile çalışan ve Erkut Ersoy’un ifadesiyle “İstanbul’da her sokakta bir üyemiz var.” mantığıyla bir yapılanma oluşturan Ergenekon, elde ettiği bilgileri 2,5 milyon adrese bilgilendirme amacıyla e-mail şeklinde gönderiyormuş. Özel Büro ile ilgili, 2007 yılı Şubat ayında görüştüğümüz Erkut Ersoy’un, polisteki ifadesinin aksine çok vahim açıklamaları bulunuyor.

Adı Erkut Ersoy… 1969 Üsküdar doğumlu. Düzce’de ikamet ediyor. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nden İktisat Bölümü mezunu. Kendisini ‘bilişimci’ olarak tanıtıyor. Üniversiteden sonra çeşitli bankalarda çalıştı. Sonra istihbarat çalışmalarına merak saran ve illegal olarak 1998 yılında istihbarat toplamaya başlayan Ersoy, bir süre sonra bunu alenileştirerek Özel Büro’yu kurdu. Burada 22 yönetici ve dört ayrı komitede yaklaşık 7 bin 500 ‘muhbir’le çalışan Erkut Ersoy’un Ergenekon davasında ismi, Sevgi Erenerol, Kemal Kerinçsiz, Kuddisi Okkır ve İsmail Yıldız ile birlikte, başında Mehmet Fikri Karadağ’ın bulunduğu lobinin çalışmalarını sürdüren sivil yöneticiler olarak geçiyor. “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme” suçlarıyla yargılanan Erkut Ersoy, daha önce verdiği bilgilerin aksine, bunu reddediyor.

Yakalandıktan sonra 24 Ocak 2008 tarihinde polise verdiği ifadede, olayı tamamen küçülterek, kısa bir süre önce internet üzerinden ‘Özel Büro İstihbarat Grubu’ isimli bir e-mail grubu oluşturduğunu, basından takip ettikleri bazı yazıları paylaştıklarını, bunun kapsamının da bin 100 kişi ile sınırlı olduğunu söylüyor. Hatta, 2002 yılında psikolojik rahatsızlık geçirdiğini, zihninin kontrol edildiğine inandığını ve bununla ilgili olarak da bu tür çalışmalar içine girdiğini aktarıyor. Ersoy, polis ifadesinde sık sık hep MİT’te çalışmak hayali olduğundan dem vurarak, “...Genelkurmay’dan kimse ile görüşmedim. Abartmamın sebebi ise MİT benim uhdemdir ve bu konularda kendimi abartarak anlatmaktayım.” ifadelerini kullanıyor. Ancak, Ergenekon iddianamesi, kendini akli dengesi bozuk, hayallerinin peşinde koşan bir adam gibi tanıtan Erkut Ersoy’u yalanlıyor. Örgütlenmenin ‘lobi’ belgesinde yer alan hedeflere uygun olarak istihbarat ve propaganda faaliyetleri ile görevlendirildiği, bu görevi kapsamında sahibi bulunduğu www.ozel-buro.com internet sitesi aracılığı ile elekt-ronik ortamda propaganda yaparak örgüte eleman kazandırdığı, bunlar vasıtasıyla örgüt amaçları doğrultusunda istihbarat toplayıp kişilerin siyasî, felsefi veya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine ilişkin bilgileri hukuka aykırı olarak kaydettiği, yönetime karşı askerî bir müdahalenin sağlanması için yine internet üzerinden propaganda yaptığı iddia ediliyor.

Çarşaflı, cübbeli, sakallı takip

Ersoy’un dinlemeye takılan ifadeleri de bu hedeflerini açığa koyuyor. Funda isimli bir şahısla yaptığı telefon konuşmasında, “Biliyorsun 31 Mart itibarıyla DSS ve Dağıtım komiteleri gruplarını kapatıyoruz. Sahada olmamız istendi bizden, yani daha çok artık halkın içerisinden toplayacağız istihbaratı.” bilgisini veriyor. Yine Ersoy, Özlem isimli bir şahısla yaptığı telefon konuşmasında da kendisinin Düzce’deki PKK ile ilgili çalışmaları üstlendiği bilgisini verdikten sonra, “İşte Hizbullah olsun, diğer İslami fonksiyonlar, biraz bu ortamdan da şey bulup cesaret bulup, böyle biraz Kur’an kursları açıyorlar, biz de bu şeylere karşı uyanığız, devamlı işte o ortamlara giriyoruz çıkıyoruz, arkadaşlarımız her türlü kılıkta onların içerisindeler yani, devamlı takip ediyoruz, herhangi bir durum var mı yok mu ne gibi bir şeyler olacak, işte telefon takibi şu bu işte.” diyor. Kendisinden görev isteyen Özlem Hanım’ı reddeden Ersoy, “O zaman kara çarşafa girmeniz lazım, bizim buradaki elemanlar kara çarşaflı, kara cübbeli, sakallı geziyorlar, kara çarşafa gireceksiniz yirmi dört saat gelin buyurun.” cevabını veriyor.

Mehmet Fikri Karadağ’a bağlı olarak çalışan, Düzce’de yaşayan ama internet üzerinden çok geniş bir grup kuran, bunu yaptıkları toplantılarla gerçek hayata da aktaran Erkut Ersoy’un iddianame, telefon dinlemeleri ve polis kaydındaki ifadesinin yanı sıra daha önce yaptığımız röportaj da faaliyetlerine ilişkin vahim bilgileri ortaya koyuyor. Ersoy’u, daha önce yazılmamış kısımlarıyla birlikte, bir de bu röportajda kendisinden dinleyelim.

Edip Başer bizden bilgi aldı

“Biz ihbarları alıp değerlendiriyoruz, istihbarat topluyoruz, ilgili kurumlara aktarıyoruz. PKK ve Ermeni sorunu konusunda çok büyük bir arşive sahibiz. Bunları İngilizce, Fransızca ve Almanca başta olmak üzere 6 dile çeviriyoruz. Bu şekilde 2 milyon 500 bin adrese bilgilendirme yapıyoruz. Grubumuz içerisinde halen görevde olan ve emekli askerler, istihbarat mensupları var. Şener Eruygur, Edip Başer üyemiz. Bizim üyelerimizden yurtdışında olan insanlar da var. Kuzey Irak, İran, Suriye, Almanya, İngiltere gibi ülkelerden düzenli olarak bilgi geçişi yaparlar, nabzı çok iyi tutarlar. PKK’nın izlediğimiz siteleri, e-mail adresleri var. 140 tane. Yazarları izliyoruz haberleri olmadan. Yazışmaları üç aydan az olmamak üzere bir yıla kadar izliyoruz. Devletin her kademesi ile bilgi paylaşımı yapıyoruz. Edip Başer komutanımız geldi geçenlerde. Irak’ta Türkmenlere yönelik bir çalışma vardı. Bu konuda bizden bilgi istedi, çalışmamızı istedi. Biz de çalışmalarımızı yapıp komutanımıza döndük. Derledik ve buyrun arz ediyoruz diye aktardık.”

Devlet bizi seviyor

“Devlet bizi seviyor, sevmese bunu yapamayız zaten. Bizi tanıyorlar. Bizim çalışmalarımızın çoğu internet üzerinden olduğu için bir bilgisayar ve internet bağlantısı yetiyor bize. Onun dışındakileri de kendi cebimizden ödüyoruz. Bir de zaman zaman bize ismini vermeyeceğim devletin bir biriminden ödenek çıkıyor. Çok büyük bir şey değil. Web sitesi için ödenek çıktı mesela. Hesaba geçti ödenek. Yakın zamanda sitemizi aktif hale getireceğiz. Dağıtım komitemizde üniversite öğrencileri var. Bunların kendine ait bütçesi yok. Biz devletten yardım alınca bilgisayar alıp o arkadaşlara tahsis ediyoruz. 24 saat bizim için çalışıyorlar. Ama isim olarak vermeyeyim. Onları da zor durumda bırakmak istemiyorum.”

Meclis’te brifing verdik

“Bize bağlı bir haberleşme birimi var. İsmi DSS yani Digital Security System. Şu anda 3 bin üyesi var, her siyasi gruptan elemanımız var. Ülkücüler de var, DYP’liler de var, AKP’liler de var. Dijital Güvenlik Servisi ismini yurtdışında, Özel Büro ismini ise yurtiçinde kullanıyoruz. Özel Büro’nun içerisinde pek çok farklı proje grupları var. Biz zihin kontrolü konusundaki çalışmaları da takip ediyoruz. Hatta iki yıl önce bu konuda, Adana Milletvekili Atilla Başoğlu’na TBMM’de brifing verdik. Bu konuda bize danışmak istediğini söyledi. Biz de gittik bilgi verdik.”

Fransa’ya rapor verdik PKK operasyonu yaptı

“Bizim veri tabanımızda bütün komutanların, CIA’in, FBI’ın, NSA’nın, BND’nin adresleri var. Bugün Fransa’ya bilgi aktarımı yaptık mesela, PKK’nın bütün illegal yapılanmalarını gönderdik. Fransa’daki operasyon bizim yaptığımız çalışmalardan kaynaklandı. Bugün Fransa’da 14-15 kişi yakalandı, bu bizim verdiğimiz istihbarat sonucu oldu. O istihbaratları biz verdik, çünkü bizim Fransa’da PKK’yı takip eden elemanlarımız var. Orada muhbirlerimiz var. PKK içinde bize çalışan elemanlar var, onlardan da bilgi geliyor bize. Bugün PKK’nın içinde yürüyüş yapıp bayrak sallayan, ondan sonra gelip bize bilgi veren çok insan var. Siz onların hepsini PKK’lı diye görmeyin. Biz onları aralarına soktuk. Bugün üniversitelerde PKK yapılanmasını biz gerçekleştiriyoruz. Üniversite içinde miting organize eden, PKK’nın afişi altında poz veren arkadaşlarımız var. PKK mitinglerinde polise taş atan elemanımız var. Ondan sonra bize bilgi aktarıyorlar, nokta adres veriyorlar. Fransa’ya bir ay olmuştu raporu vereli. ‘Teşekkür ederiz, bunu değerlendirmeye alacağız.’ diye cevap geldi. Teröristlerin kod isimlerine kadar verdik. Herkes bunu Milli İstihbarat verdi diye biliyor, hayır biz verdik.” 

Emine Dolmacı / Zaman Pazar



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs