En Sıcak Konular

Özgür Gazze eylemcileri Gazze kıyılarında!

24 Ağustos 2008 10:56 tsi
Özgür Gazze eylemcileri Gazze kıyılarında!
Gazze ablukasını delmek için bölgeye giden eylemciler mesajla Gazze sularına girdiklerini duyurdu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı deniz ablukasını kırmak amacıyla dün Kıbrıs Rum Kesimi'nden iki tekne ile denize açılan 17 ülkeden 44 özgürlük eylemcisi Gazze sahiline ulaştı.

Sahil boyunca toplanan Filistinliler özgürlük eylemcilerini karşılarken, İsrail donanmasına ait botlar bölgede devriye geziyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arye Mekel, "denizin ortasında çok iyi hazırlanmış bir provokasyondan sakınmak için teknelerin Gazze'ye girmesine izin verildiğini" söyledi.

Mekel, "Çünkü teknelerde kimlerin olduğunu ve ne bulunduğunu biliyoruz. Karaya çıkmalarına izin vereceğiz. Deniz yolculuğu boyunca donanma ve tekneler arasında bir problem meydana gelmedi." dedi.

Gazze özgürlük eylemcileri, Gazze sahilinin hemen önünde Filistin bayrakları taşıyan bir kaç bot tarafından karşılandı.

 

 

      

Teknelerin sahile yaklaşmasını izleyen Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "İki teknenin gelişi, Gazze'ye abluka uygulayan İsrail duvarında büyük bir delik açıldığını simgeliyor." dedi. 

Gazze Şeridi'ndeki İsrail deniz ablukasını kırmak amacıyla Kıbrıs Rum Kesimi'nden Gazze'ye gitmek üzere dün sabah açılan iki tekne 33 saattir denizdeydi. Teknelerden uzun süre haber alınamamış, akşak saatlerinde SS Liberty adı verilen teknede bulunan eylemcilerden Yvonne Ridley, geçtiği telsiz mesajında, "Gazze sularına girdik. Filistin bayrağı dalgalandırıyoruz. Çok yakında Gazze sahillerine ulaşacağımıza inanıyoruz. Berlin Duvarı'nın yıkılmaya başlanmasını göremedim, fakat şimdi insanların ilk bir kaç tuğlayı koparırken hissettiklerini hissedebiliyorum. Bugün halkın güç karşısında büyük bir zaferidir" diye konuşmuştu.

Gazze'ye Özgürlük Hareketi tarafından düzenlenen ve Gazze Şeridi'ne İsrail tarafından uygulanan ablukayı kırma amacındaki insan hakları eylemcilerini taşıyan "SS Gazze'ye Özgürlük" ve "SS Özgürlük" adlı gemiler dün sabah Kıbrıs Rum kesimindeki Larnaka limanından ayrılmıştı.

İki tekneden bugün hiç haber alınamamıştı. Gemilerin yola çıkmasıyla  iletişim hatları kopmuştu. Telsiz bağlantılarının İsrail tarafından bloke edildiği ileri sürülmüştü.

İsrail'deki sivil toplum kuruluşlarından Guş Şalom'dan yapılan açıklamada da "bugün saat 10 sularında gemilerden alınan son mesajda, girdikleri bölgenin yoğun biçimde elektronik perdelemeye tabi tutulduğu, bu durumun gemilerdeki hayati sistemlerin işleyişini bozduğu ve gemilerin hırçın deniz koşullarında seyrettikleri bildirilmiş, daha sonra temas kesilmiştir" denmişti.

ÜNLÜ İSİMLER

"Kudüs'te Ev yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi" yöneticilerinden Prof. Jeff Halper'in de aralarında olduğu, 17 ülkeden barış eylemcilerini taşıyan iki teknede, Gazze Şeridi'ndeki işitme engelli çocuklara dağıtılacak kulaklıklar bulunuyor.

"Kudüs'te Ev yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi" bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Ocak ayında biz de karada bir 'ablukayı kırma' eylemine katılmıştık. Bu gemi eylemi de uluslararası barış ve insan hakları savunucularının şiddet içermeyen bir girişimidir ve askeri güç kullanma tehdidiyle karşılanmamalıdır. İsrail devleti nasıl sonunda Ocak ayındaki konvoyun geçmesine izin verdiyse bu gemilerin de Gazze kıyılarına gelmesine izin vermelidir.

Aslında İsrail'in Gazze'ye bir deniz ablukası uygulamasının makul nedeni yoktur. Bu abluka kaldırılmalı ve Gazze'deki Filistinlilerin Oslo Anlaşmalarında öngörüldüğü gibi bir liman inşa edip tüm öteki devletler gibi dış dünya ile serbest ilişkiler içinde bulunmalarına izin verilmelidir."

Açıklamada, yalnızca liman inşaatının bile binlerce kişiye iş imkanı meydana getirerek Gazze ekonomisinin yeniden canlanmasına katkı yapacağı ve bunda da İsrail'in yaşamsal çıkarı olduğu özellikle belirtildi.

GAZZELİLER SAHİLLERE KOŞTU

Öte yandan Gazzeliler, daha önce saat 13.00 sularında Gazze'ye ulaşması beklenen gemileri karşılamak üzere sabahın erken saatlerinden beri sahilde bekledi. 17 balıkçı gemisi ise özgürlük gemilerini açık denizde karşılamak üzere içinde yüzlerce kişiyle birlikte Gazze açıklarında tekneleri karşıladı.

 

 

                  

Filistin'in yerel haber ajanslarından Maan, Gazze'deki Filistinlilerin, İsrail askeri botlarından gazetecilerle vatandaşları taşıyan ve gemileri karşılamaya hazırlanan balıkçı teknelerine ateş açıldığını söylediklerini duyurdu. Olayda kimsenin zarar görmediği ifade edildi.

Öte yandan, Kuşatmaya Karşı halk Komitesi Başkanı ve bağımsız milletvekili Cemal El Hudari, İsrail'i gemilere zarar vermemesi konusunda uyardı. Gazze'de basın toplantısı düzenleyen El Hudari, gelecekleri bir "kahraman" gibi karşılayacaklarını da vurguladı.

ajanslar



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,041 µs