En Sıcak Konular

İsrail, Filistinli tutukluları bırakacak

24 Ağustos 2008 15:22 tsi
İsrail, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Batı Şeria'daki desteği kuvvetlendirmek amacıyla daha önce karar aldığı gibi, 199 Filistinli tutukluyu yarın serbest bırakıyor.

Tutukluların salıverilmesi, İsrail ile Filistin taraflarının bu yıl sonuna dek barış anlaşması yapmaları için çaba gösteren ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bölgeye yeniden gelişiyle aynı güne denk geliyor.

İsrail'in salıvereceği tümü El Fetih mensubu Filistinli tutuklular arasında, salıverilmeleri tepki çeken iki tutuklu da bulunuyor. İsrail kabinesinde geçen hafta salıverilme konusu görüşülürken, İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter ve Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, söz konusu iki Filistinli'nin serbest bırakılmasına karşı oy kullanmışlardı.

Serbest bırakılacaklardan 26 kişi, 10 yıldan 16 yıla kadar hüküm giymiş, ateş açma ve bombalama gibi cinayete teşebbüsün yanı sıra "teröristlere yardım", "silah bulundurma" ve "terör örgütü üyesi olma" suçlarıyla tutuklanmışlardı.

Sayıları 200 olarak açıklanan listedeki tutuklulardan birinin Gazze Şeridi'nden olduğu belirtilmiş, İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter'in kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit serbest bırakılıncaya kadar hiçbir Gazzeli'nin serbest bırakılmaması yolundaki talebinin kabul edilmesi üzerine, bu kişi listeden çıkarılmıştı.

İsrail, geçen Aralık ayında da, yine Abbas'a iyi niyet jesti olarak, çoğu genç yaşta 429 tutukluyu serbest bırakmıştı.

Filistinli tutukluların salıverileceği yarın İsrail'de olacak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, aynı akşam İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile Tel Aviv'deki evinde akşam yemeğinde bir araya gelecek.

Rice, Salı günü de İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşmesinin ardından, Başbakan Ehud Olmert ile Kudüs'te sabah kahvaltısında buluşacak. Rice'ın Livni ile görüşmesine, İsrail-Filistin nihai statü görüşmelerinin Filistinli eş başkanı Ahmed Kurey'in de katılması bekleniyor.

İsrail'deki temaslarının ardından Batı Şeria'ya geçecek olan Rice, Ramallah'ta Abbas ve Başbakan Selam Feyyad ile görüştükten sonra bölgeden ayrılacak.

En son geçen haziran ayında İsrail'e gelen Rice, ABD Dışişleri Bakanlığı görevi süresince 20'den fazla İsrail ve Filistin'i ziyaret etti..
 
aa



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs